De feestdagen naderen dus komen de fabrikanten ook met nieuwe modellen, hoewel Wiking dat eigenlijk het hele jaar door doet. Een paar nieuwe modellen onder de kerstboom zijn natuurlijk altijd welkom (foto’s en tekst: Wiking).
003003 – VW Kever 1200 “Kerstmodel”
De Kerstman houdt van betrouwbaar! Geen wonder dat hij zich richt op de VW Kever 1200 in 2024. WIKING zet een goede traditie voort door de feestdagen aan te kondigen met een mooi kerstmodel en de WIKING-collectie niet alleen uit te breiden, maar ook in stijl te vieren. Met veel aandacht voor detail verschijnt Santa’s Beetle in felrood met allerlei sterren en sterretjes. Maar het allerbelangrijkste: er liggen stapels cadeaupakketten op de achterbank!
Carrosserie rood. Chassis en bumpers groen. Velgen zwart-grijs met groene velgen. Koplampen verzilverd, achterlichten rood gespoten. Witte sneeuwvlok- en slingerlook op de zijkanten. Verder witte “Merry Christmas”-belettering aan de achterkant. Achterruit opdruk met cadeauverpakkingen.
015201 – MB 240 D – gentiaanblauw
Het is een populaire youngtimer geworden – ook bij WIKING. Het is maar goed dat Fritz Peltzer in de jaren zeventig warm kon lopen voor de toen gloednieuwe modelserie. In feite maakte de voorgaande modelserie al deel uit van het personenautoprogramma, maar de W123 zag er al subliemer uit dan zijn voorganger toen hij in 1:87 werd gelanceerd. Wie vandaag plaatsneemt in het prototype is meteen verbaasd over hoe rechtop je zit in de 240 D. Zelfs op de achterbank hoeft geen enkele passagier concessies te doen. Misschien was het juist de gelijkenis met zijn destijds bekritiseerde voorganger die de W123 zo succesvol maakte na zijn presentatie in het voorjaar van 1976. In de maanden die volgden leken Mercedes-Benz eigenaren zich te haasten naar de dealers om hun bestellingen zo snel mogelijk te plaatsen. Soms liep de wachttijd voor klanten op tot meer dan twee jaar. En inderdaad, zelfs met 10.000 kilometer op de teller konden fabrieksmedewerkers hun jaarauto’s nog steeds boven de catalogusprijs voor nieuwe auto’s verkopen. Tijdgenoten maken melding van taferelen waarbij kopers aan het einde van de dienst met koffers geld voor de bedrijfspoort stonden te wachten om de voertuigen over te nemen en, nadat ze snel op de wachtende platformwagen waren geladen, weg te rijden. Mercedes-Benz had verschillende dieselmotoren zoals de 200 D, 240 D en 300 D klaarstaan. De 220 D was slechts korte tijd leverbaar en later rolde Europa’s eerste turbodiesel in het programma als de 300 TD. WIKING miniaturiseerde daarom de 240 D, die uiteindelijk de best verkochte W123 werd met 454.780 eenheden op een totaal van 2.696.915 stuks.
Gentiaanblauwe carrosserie, zilver chassis. Interieur met geïntegreerd stuurwiel en lang opbergvak in beige. Carrosserie afgewerkt met sierlijsten, zilveren Mercedes-Benz ster en typeaanduiding “240 D” aan de achterzijde. Knipperlichten voor en achter met de hand geschilderd.
001001 – Willys Jeep CJ-3A – ivoorbeige
Deze Willys Jeep was een van de allereerste WIKING-modellen die niet voor niets het programma van transportmodellen bepaalde. Want de Amerikaanse Jeep was een van de populairste vierwielaangedreven voertuigen van de vroege jaren vijftig met het oog op de dominante aanwezigheid van de geallieerden in het dagelijks leven – voor WIKING-baas Fritz Peltzer een modelbouw must! De CJ-3A werd geïntroduceerd in 1949 en had al een voorruit uit één stuk. Met het modeljaar 1951 produceerde de fabrikant een iets afgeslankte Farm Jeep, die door WIKING werd gemodelleerd. In 1953 waren er 131.843 CJ-3A Jeeps geproduceerd. De militaire versie van de CJ-3A stond bekend als de M38, had een 2,2-litermotor en woog slechts 823 kg bij een voertuiglengte van 3,3 meter.
Ivoorbeige carrosserie, zwart chassis. Stoel kleibruin, stuur zwart ingevoegd. Velgen oranje. Koplampen verzilverd, “Willys” belettering in zwart. “Willys” belettering ook in zwart op de zijkanten. Achterlichten rood bedrukt. Beglazing met zwarte omlijsting.
004749 – VW Caddy – mintgroen
Hoe VW van de Golf I het eerste koeriersvoertuig maakte
Minibusjes op basis van personenauto’s halen tegenwoordig mooie verkoopcijfers – 40 jaar geleden was de trend nog maar net begonnen. In 1982 maakte VW van de VW Golf I de eerste klassieke conciërgewagen of praktisch koeriersvoertuig. Hoewel de carrière van deze modelserie al vier jaar eerder was begonnen in Noord-Amerika, duurde het tot de lancering in november 1982 voordat de pick-up ook voor de Europese markt werd gebouwd door Volkswagen-dochter TAS in Sarajevo. Vandaag de dag zijn er veel fans van deze wendbare youngtimer pick-ups, waaruit WIKING het mintgroene model selecteerde.
Carrosserie met platform in mintgroen met blanke lak, chassis en interieur in zwart. Velgen in mintgroen. Achterkant met zwarte “Volkswagen”-belettering en rood bedrukte achterlichten. Handgeschilderde koplampen in zilver, VW-logo op de grille in zilver.
078819 – VW T1 (Type 2) bestelwagen “Liebherr”
Zonder een snelle klantenservice hadden bouwvoertuigen geen kans op de bouwplaatsen van de naoorlogse decennia. Met de VW T1 (Type 2) zorgde Liebherr er al vroeg voor dat technici snel ter plaatse waren met gereedschap en reserveonderdelen. Dit was de tijd waarin de VW Bulli de waardering kreeg die hij vandaag de dag nog steeds geniet. In feite was het eerste Wolfsburg prototype al in 1949 klaar voor gebruik bij Volkswagen – het moest een consistente transporter versie worden als verdere ontwikkeling van de VW Kever “Type 1”. Na slechts 51 weken ontwikkeling werd de nieuwe Transporter op 12 november 1949 aan journalisten gepresenteerd en op 8 maart 1950 begon de serieproductie in de fabriek in Wolfsburg. WIKING liet bij de realisatie bewust de designtaal van de legendarische meester-modelbouwer Alfred Kedzierski spreken – historische prototypes en documenten uit het WIKING archief maken dit mogelijk. Het eigentijdse Liebherr uiterlijk past naadloos in deze periode.
Boven- en onderkant in koolzaadgeel. Dak en buikband rondom zwart bedrukt. Voor- en achterbumper, interieur met stuur zwart. Chassis zwart, velgen koolzaadgeel met zwarte bultdop. Zwarte Liebherr klantendienstbelettering op de zijkanten. Bumpers met opdruk in raapzaadgeel. VW-logo vooraan in raapzaadgeel. Verzilverde deurgrepen. Achterlichten karmijnrood. Achterklep handgreep en achterlichten verzilverd.
029410 – VW T3 hoog dak “PTT”
In de naoorlogse decennia werden in de Alpenrepubliek bijna geen pakketten bezorgd zonder de VW Transporter – de bezorgers in de bergen waren gehecht aan de verschillende voertuiggeneraties en waardeerden de achterste motor op de achteras als garantie voor een soepele tractie, vooral in de winter.
De VW T3 in PTT-dienst, die WIKING nu heeft geminiaturiseerd met een hoog dak, zou echter ook de laatste generatie van het VW-constructieconcept zijn.
De naoorlogse automobielgeschiedenis van de Zwitserse Post is nauw verbonden met de modelgeschiedenis van WIKING. Keer op keer werden de postmodellen aangepast met het PTT-logo in lijn met de federale modellen en verheven tot de officiële postdienst.
Carrosserie post geel, hoog dak en zijbelettering wit. Interieur met stuur en achterbank lichtgrijs. Chassis met radiatorrooster zwart. Velgen zilver. Ruitenwissers zwart bedrukt. Richtingaanwijzers verkeer oranje. Sierstrip zijkant verkeersrood, PTT-logo en posthoorn, ventilatierooster achter en deurgrepen zwart bedrukt. Verkeersrode sierstrip en rode achterlichten achter.
035501 – Vrachtwagen bakwagen (Opel Blitz) – pastelblauw
Toen WIKING de nieuwe generatie Opel Blitz met korte motorkap presenteerde, lag de verkoopbrochure van het hoofdkantoor in Rüsselsheim op het bureau. Fritz Peltzer hoefde alleen maar te beslissen – en dat deed hij. Deze keer heeft WIKING de alom bekende brochure-uitstraling van het platform met korte motorkap gerealiseerd in de pastelblauwe kleurstelling van de reclamefotografie uit die tijd – een prachtig eigentijds model!Na het doorbladeren van de brochures besloot WIKING-oprichter Fritz Peltzer om verschillende versies van de Opel Blitz te bouwen.
Het resultaat was dat de Blitz met korte kap, die Opel in 1960 presenteerde, niet alleen als dieplader in het programma werd opgenomen, maar ook als gelede vrachtwagen, koelwagen en draaischijfladder.
Cabine met spatborden en platform pastelblauw. Chassis zwart-grijs. Velgen zwart. Zilveren inlegboog. Opel letters en logo verzilverd aan de voorkant, grillebalk en bumper verkeersrood bedrukt. Richtingaanwijzers verkeersoranje.
043120 – Platformwagen (MB LP 809) – lichtgroen
Hij was niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de jaren zestig en zeventig. Met de LP 809 had Mercedes-Benz de weg vrijgemaakt voor een nieuwe praktische opbouw – de Pullman-cabine beleefde de evolutie naar het kubustijdperk. WIKING blaast de historische vormen van de LP 809 nieuw leven in, ditmaal met een dieplader en een eigentijdse uitstraling die naadloos passen in de chronologie van de hedendaagse Mercedes-Benz trucks.
Lichtgroene cabine, muisgrijs interieur. Chassis en cardan deel oxide rood. Onderste deel van cabine met radiatorrooster en achterspatborden zwart. Flatbed lichtgroen, wielvelgen oxiderood.
Knipperlichten voor geeloranje, achterlichten rood opgedrukt.Mercedes-Benz ster op het radiatorrooster verzilverd.
078104 – Tanker (MB) “Stinnes Fanal”
Tijdens de wederopbouwjaren koos Stinnes-Fanal voor een eigen merkontwerp, maar moest het doen met pastelkleuren. Alle andere effen kleuren werden al in de jaren 1950 gebruikt door de grote brandstofmerken. De miniatuur Mercedes-Benz Kurzhauber van WIKING vertegenwoordigt het korte tijdperk van naoorlogse tankstations die onder het ronde “Fanal”-label werkten. De merknaam stond voor de betrokkenheid van Hugo Stinnes AG in de minerale oliehandel in heel Duitsland. In de jaren 1960 had Fanal meer dan 800 tankstations, wat in het daaropvolgende decennium uitgroeide tot meer dan 1000 stations. De verkoop van de tankstationactiviteiten, eerst aan Veba en daarna aan BP, betekende een gedwongen terugtrekking uit de Bondsrepubliek. Hoewel er in 1980 nog 897 tankstations waren, bleef er tot twee jaar na de hereniging geen over. Stinnes-Fanal was geschiedenis wat brandstof betreft.
Cabine en tankopbouw ivoorkleurig, interieur met stuur zwartgrijs. Chassis zwartgrijs, velgen ivoorkleurig. Brandstofolieletters op de zijkant van de tank, rond Fanal-logo met vlammende staart eronder. Rond Fanal-logo ook aan de achterkant.
045001 – Bakwagen (MAN) “Intercity”
Het is een succes – de WIKING reclamewereld leeft voort! WIKING draait het wiel van de modelbouwgeschiedenis van zijn traditionele modelchronologie terug en laat de MAN F7 een youngtimerdebuut als vrachtwagencarrosserie in een merkhistorisch design vieren. Het doet denken aan de ooit creatieve kracht van WIKING-oprichter Fritz Peltzer – de letters van “Intercity” doen de groeten. WIKING-kenners weten natuurlijk meteen dat dit een prachtige tegenhanger is van de reeds gepresenteerde gelede vrachtwagen Pausbacken – ook in het “Intercity”-design.
Chauffeurscabine en laadbak crème-beige, radiatorrooster purperrood, interieur basaltgrijs. Chassis met cardanas en dubbele spatborden achter en wielvelgen purperrood. Richtingaanwijzers met opdruk verkeersoranje. Radiatorrooster met zilverkleurig roosterframe en zilverkleurig MAN en Diesel opschrift. Negatieve belettering op de zijkant in een paarsrood veld. Achterlichten met karmijnrode opdruk.
001832 – Accessoireset – Dekzeilen
Als het om accessoires gaat, zijn de WIKING-fans klaarwakker. Er zijn immers veel modelbouwcreaties die anders bij gebrek aan onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Als het gaat om voertuigzeilen, kunnen veel flatbeds en daarmee het uiterlijk van talrijke Opel Blitz en Hanomag sneltransporters worden opgewaardeerd met de nieuwe accessoireset. WIKING heeft hiervoor een eigentijdse afdekzeilenset samengesteld.
Vier dekzeilen/overtrekken zilvergrijs, stoffig grijs, leigrijs en grijs-beige.
088839 – Claas Markant balenpers
Hij werd als betrouwbaar beschouwd en was een welkome werpmachine bij oogstwerkzaamheden. Strak gebonden balen, die ook nog eens in een hoge boog op de balenvlaggen werden gegooid – dat was nieuw in die tijd en maakte het werk echt gemakkelijker. De Claas “Markant 40” balenpers is een van de begeleiders van deze ontwikkeling sinds het begin van de jaren zeventig en past als “youngtimer” landbouwmachine naadloos in de beproefde 1:87 klassieker serie. WIKING verzamelaars zullen tal van bijpassende tractoren vinden die de “Markant 40” balenpers als een authentiek team laten zien. Dit geeft het landbouwthema een nieuwe impuls bij WIKING, omdat modelbouwliefhebbers de filosofie van detail altijd al hebben gewaardeerd.
Fahrgestell und Pressenaufbau in Claasgrün, Strohaufnahme und Ballenauswurf ebenfalls in claasgrün gehalten. Felgen in rot. Linksseitig rotes Claas-Logo und „Markant 40“-Schriftzug, vorder- und rückseitig ebenfalls roter Claas-Schriftzug.
086603 – Kiepwagen (Kaelble KV 34)
Het was de machtige Meiller kiepwagen die het machtige uiterlijk van de Kaelble KV 34 domineerde. Dit is ook het geval met het lichtblauwe steengroeve model dat WIKING koos voor de modelupdate. De Kaelble wordt nog steeds beschouwd als een reus onder de bouwplaatsvoertuigen. Met een overbreedte van meer dan 3,40 meter en een lengte van 7,50 meter kon de Kaelble KV 34 bijna 60 ton dragen wanneer hij geladen was op de meestal onbegaanbare steengroevepaden. Vandaag de dag is het dumptruckmodel van de in Backnang gevestigde specialist in bouwmachines, dat in 1968 door WIKING werd gepresenteerd, een klassieker. Niet in de laatste plaats omdat het een reus is onder de WIKING-modellen van de late jaren 1960 – weliswaar in “benaderende schaal 1:90”, zoals gevraagd door Friedrich Peltzer. Liefhebbers van bouwmachines hebben de Kaelble kiepwagen al lang in hun hart gesloten, omdat het na vijf decennia een authentieke WIKING mijlpaal is geworden.
Kaelble KV 34 cabine met chassis, cardan deel en hemelsblauwe body. Wielen ook hemelsblauw. Zilveren binnen uitsparing, zwart radiatorrooster met zilveren Kaelble belettering erboven. Bumpers met waarschuwingsstrepen. Voorste koplampen met de hand zilver gekleurd. Carrosserie met zwart Meiller logo.
080696 – Brandweer – Tankwagen (MB Pullman)
Met de Mercedes-Benz Pullman tankoplegger komt een brandweerspecialist in het programma, waarvan het prototype jarenlang door brandweerlieden werd gebruikt voor speciale operaties. In de jaren zestig werden steeds meer gelede tankwagens bij brandweerkorpsen in heel Europa ingezet om te worden uitgerust voor speciale eisen. Het ging hierbij om transportcapaciteiten voor gevaarlijke stoffen of speciale blusmiddelen. In de meeste gevallen werden uit dienst genomen tankwagens voor dit doel hergebruikt, gereviseerd en vervolgens klaargemaakt voor gebruik in de juiste brandweerkleuren.
Cabine en radiatorrooster karmijnrood, interieur beige. Stuur licht ivoorkleurig. Chassis met cardanprofiel en wielvelgen zwart. Cabinefront met Mercedes-Benz ster en sierlijnen in zilver. Cabinezijden met zilveren sierstrip. Aanhangwagenchassis met asbevestiging, dubbele spatborden en wielvelgen in zwart. Bovenste tankgedeelte in zilvergrijs, onderste in zwart.