Eigenlijk weet je een ding zeker, op de eerste dag van de beurs in Neurenberg komt Wiking met een aantal dingen die je niet zou verwachten. Zilver gespoten modellen die het komend jaar vast een boel mensen vrolijk gaan maken. En eerlijk gezegd, ook dit jaar slagen ze er weer in. Er worden echt een paar pareltjes aangekondigd. In onze mailbox krijgen we daarbij heel veel tekst bij de plaatjes. Daarom hebben we die tekst maar eens vertaald. Laat gerust weten of het teveel is of dat je alleen bestelnummers wilt zien. Maar de communicatieafdeling heeft zijn best gedaan dit jaar.
De Lloyd LT 500 lichte transporter van Borgward kenmerkte de jaren 1950
Deze transporter kenmerkte het Borgward tijdperk tot de laatste dag. WIKING presenteert de Lloyd LT in nieuwe mallen en is daarmee
de serie tijdbepalende voertuigen uit de jaren van het economische wonder aan het uitbreiden. Zo kan deze LT naadloos in de serie van VW T1 en Ford FK 1000. De “grote” Lloyd werd zowel als bus en als volwaardige transporter gebouwd – aanvankelijk beplankt met multiplex, pas in de tweede helft van de jaren 1950 werd plaatstaal gebruikt op de bouwplaats in Bremen.
De motorisering van het prototype was echt bescheiden in de productietijd: Van 1952 tot 1955 had de Lloyd LT 500 een tweecilinder tweetaktmotor met een cilinderinhoud van 386 cm³ en een vermogen van 13 pk, waarna de identieke Lloyd LT 600 werd uitgerust met een tweecilinderviertaktmotor met een cilinderinhoud van 596 cm³ en 19 pk. Tot dat Borgward in 1961 failliet ging, werden er 9.900 Lloyd LT 500’s en 14.768 LT 600’s gebouwd. De transporter van Borgward completeert daarmee de bijna complete modellenreeks van het naoorlogse decennium.
Land Rover 107 viert zijn première als eigentijdse pick-up
Eigentijdser kan bijna niet: WIKING miniaturiseert de Land Rover 107 Serie I in de pick-up versie van 1958. Een prachtige klassieker met vierwielaandrijving verrijkt zo het WIKNG-programma. De Land Rover van het eerste uur heeft een lange WIKING geschiedenis: de eerste, korte “Landy” 88 vierde zijn première in 1:87 in 1962, drie jaar later gevolgd door de toevoeging van een hardtop. Het feit dat deze legendarische terreinauto ook in de toekomst een pick-up versie heeft, is mede te danken aan zijn onaantastbare klassieke status. WIKING heeft de talrijke carrosseriedetails zeer gedetailleerd uitgewerkt, met name de gesloten cabine en de dieplader met alle hedendaagse voorzieningen. Het spreekt voor zich dat ook aan de voorkant, met het interne radiatorrooster en de koplampen, de grootst mogelijke aandacht is besteed aan perfectie om uit nieuwe mallen de perfecte facings te creëren.
WIKING blijft Bulli-geschiedenis schrijven met de VW T2b
WIKING en VW Bulli’s hebben altijd bij elkaar gehoord! Nu wijden de mallenmakers zich aan de iconische T2 met de extra aanduiding “b”, die vanaf 1972 werd gebouwd. Met de hoekige achterkant, de brede bumpers, rechthoekige achterlichten, knipperlichten in de grille, een vlakker dak en andere wijzigingen, zet de T2b de VW Bus chronologie voort. Drie carrosserieversies – als bus, paneelbus en camper – beloven talloze kleur- en printvarianten voor de toekomst, net zoals ze in de jaren 1970 op de weg te zien waren. De Lüdenscheid modelbouwers hebben de camper drie verschillende “Westfalia” dakvarianten gegeven: Een verhoogd hoog dak is zeker de meest indrukwekkende versie, hoewel de twee gesloten hoge daken zeker ook erg populair zullen zijn bij verzamelaars. Het Bulli-tijdperk gaat verder in 1:87!
Grote Chevrolet K5 Blazer wordt een legendarische youngtimer SUV
Deze klassieke auto is een echte WIKING verrassing! De Chevrolet K5 Blazer uit 1976 is 87 keer verkleind op schaal – een modelbouwhoogtepunt met veel autogeschiedenis. De traditionele modelbouwers hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk SUV-ontwikkelingen ondernomen – het meest recentelijk de Range Rover van de eerste generatie, maar ook de Lada Niva hoort daar nu bij. Nu komt de Chevrolet K5 Blazer, destijds het populairste Amerikaanse model in Duitsland, die al in de jaren zeventig de aandacht trok omdat hij met zijn afmetingen elke Europese SUV in de schaduw stelde. De Blazer was een echte SUV die vooral indruk maakte met zijn chroom. Voor het grootste deel was de V8-motor verantwoordelijk voor zijn typisch diepe grommende uiterlijk – een typische Amerikaan.
Henschel HS 14/16 keert terug in origineel design
Met het nieuw leven inblazen van de matrijzen van de Henschel HS 14/16 en andere Henschel klassiekers uit nieuwe matrijzen, krijgt de gepassioneerd gecultiveerde truckgeschiedenis van de Kasselse truckfabrikant nieuw en welverdiend gewicht in het WIKING assortiment. Henschel is terug! WIKING zorgt daarvoor in modeljaar 2024 met extra matrijzen voor de kubusvormige Henschel HS 14/16. De traditionele modelbouwers hebben al eerder hulde gebracht aan de creatieve vaardigheden van de Franse industrieel ontwerper Louis Lucien Lepoix. Twee nieuwe mallen hebben het nu mogelijk gemaakt om de cabine met de hoekige koplampen terug te brengen in serieproductie nadat de oude vorm onherstelbaar versleten was. Dankzij de moderne reproductietechnologie blijven de traditionele modelbouwers natuurlijk heel dicht bij het WIKING-origineel van de voormalige meester-modelbouwer Alfred Kedzierski. De traditionele designtaal wordt dan ook doorgevoerd in het onderste deel van de cabine met de ronde koplampen, zodat de wegversie terugkeert in het assortiment na het verdere verlies van mallen. WIKING fans kunnen zich nu al verheugen op nieuwe creaties van bouwvoertuigen en andere toepassingsvarianten. De Henschel HS 14/16 zal dan in het assortiment rollen als enkele vrachtwagen, maar ook als trekker voor verschillende gelede vrachtwagens.
Vrachtwagens van de frontstuur generatie krijgen nieuwe dieplader- en rongenopbouwen
Mercedes-Benz, Magirus-Deutz, MAN of Volvo – WIKING heeft twee nieuwe carrosserieën voor de voorwielaangedreven generatie van eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Met een dieplader en een rongenopbouw actualiseert WIKING de youngtimers vanuit historische mallen en geeft daarmee een epochische impuls. Alle voertuigen met voorwielaandrijving uit die jaren kunnen worden uitgerust met deze nieuwe ontwikkelingen, die natuurlijk het eigentijdse schot tussen de carrosserie en de cabine hebben.