Ook deze maand komt Wiking met nieuws (foto’s en tekst: Wiking).
De zomer van 2024 komt bij WIKING tot een kleurrijk einde en brengt ook herfstige verzamelimpulsen: de VW Buggy Apal Jet in kopermetallic lak doet zijn intrede in het gamma en herinnert aan een openluchttrend uit de late jaren zestig toen de jonge generatie op zoek was naar onconventioneel vrijetijdsplezier. Er is ook een weerzien met de BMW 1600 GT, die in de typische Flower Power-kleuren verschijnt als cabriolet en coupé. Ter herinnering aan de eerste Bulli heeft WIKING de VW T1 (Type 2) geminiaturiseerd in het eigentijdse ontwerp van Burger Stumpen – een echte authentieke 1:87 klassieker! Daarnaast zijn er twee versies van de legendarische Ford Taunus 12M, die het economische wonder van de Duitse wegen vormgaf en niet alleen zijn herintrede viert in het WIKING gamma in een tweekleurig design, maar ook het Sportberg caravanei in het gamma brengt in harmonieuze kleuren. Voor de fans van blauw licht heeft WIKING de Dethleffs caravan omgebouwd tot een THW drinkwaterlaboratorium en tegelijkertijd de VW Kever 1303 gepresenteerd in de kleuren van de Hoechst fabrieksbrandweer.
2024_09_DEU_mit_UVP_high
0034 11 VW Buggy – koper-metallic – 1964-75
– De Buggy bracht tijdgeest in het WIKING-programma
Het was WIKING-baas Fritz Peltzer zelf die weer iets vond in een automagazine – het was het populaire tijdperk van de buggy’s. En een van hen zou in 1978 aan het programma worden toegevoegd. Er werd gekozen voor de Apal Jet, die vooral opviel door zijn ongewone wigvormige plastic kuip. Het paste goed bij het pittige rijgedrag van de originele Apal, die in 9 seconden van 0 naar 100 km/u sprintte. Uiteraard werd de Apal aangedreven door een 1.750 cc viercilinder boxermotor met 85 pk. Het leeggewicht bedroeg slechts 630 kilogram, waardoor hij 300 kilogram lichter was dan een standaard Kever. Hierdoor kon de Apal een topsnelheid bereiken van ongeveer 150 km/u.
Kopermetallic carrosserie met blanke lak, chassis met bumpers en interieur met stuurwiel in zwart. Zwart bedrukte voorruitomlijsting, oranje richtingaanwijzers vooraan.
0092 04 THW – Caravan (Dethleffs 530) – 1993-96
– THW-upgrades met drinkwaterlaboratorium
De compacte caravan met drinkwaterlaboratorium documenteert de operationele flexibiliteit van het THW. Naast de standaard hulpverleningsvoertuigen maken gespecialiseerde eenheden al lange tijd deel uit van het dagelijks leven van het THW. Dit alles kan worden gereproduceerd op een schaal van 1:87, vooral omdat de bijbehorende trekvoertuigen van het type VW Amarok al lang zijn uitgerust en wachten op een speciale inzettrailer.
Carrosserie en achterwand ultramarijnblauw, interieur antracietgrijs. Transparant rookglas, rode achterlichten. Chassis en stuur zilver, velgen zilver. Zijdesign met witte lijn en THW-opdruk met verwijzing naar drinkwaterlaboratorium.
0187 03 BMW 1600 GT Coupé – oranje – 1967-68
– BMW bleef glazen coupé bouwen met 105 pk motor
Wat een cabriolet! Zeldzaam en nobel, BMW zou hem slechts twaalf maanden blijven bouwen uit de nalatenschap van de door Hans Glas overgenomen autofabrikant in Dingolfing. Maar de BMW 1600 GT Coupé verdiende echt een langer leven. Met de overname van Glas werd het GT model vanaf september 1967 uitgerust met BMW technologie, zodat de 105 pk sterke BMW motor standaard werd gemonteerd. En natuurlijk werd het radiatorrooster – zoals te zien op het WIKING model – voorzien van BMW nierroosters en nieuwe achterlichten. De productieperiode van het prototype duurde echter maar kort en daarom eert WIKING nu deze unieke modelhistorie in zijn klassiekerassortiment. Terwijl de levering van de eerste 1300 GT met 75 pk begon in 1964, werd de 1700 Coupé gelanceerd in september – toen met 100 pk en een topsnelheid van een opmerkelijke 185 km/u. De meest opvallende verandering was de upgrade van het glas: door het hogere ontwerp van de motor kreeg de motorkap een platte kap, die vanaf dat moment voor alle modellen werd gebruikt.
Oranje carrosserie. Chassis, grille, stuur en achteruitkijkspiegel in zwart. Interieur in oranjebruin. Beide bumpers en achteruitkijkspiegels afgewerkt in zilver. Transparante koplampen, transparante rode achterlichten. Zilveren velgen, sierlijsten en deurgrepen. BMW rond logo vooraan en achteraan. Extra zilveren “BMW 1600 GT” belettering aan de achterkant, evenals raamomlijsting en kofferslot. Oranje knipperlichten vooraan.
0187 48 BMW 1600 GT cabriolet – geel – 1967-68
– Lichtgevende BMW cabriolet in fraaie Italiaanse stijl
In 1963 wist Hans Glas wat hij zijn klanten verschuldigd was met de 1600 cabrio: sportiviteit werd gekoppeld aan de elegantie van de carrosserielijn door de ontwerper van de Italiaanse carrosseriebouwer Frua – ongeacht of de cabrio open of gesloten werd gereden. Later werd hij opgenomen in het BMW programma, maar er waren slechts enkele BMW 1600 GT cabrio’s voordat het lot van de aantrekkelijke glazen carrosserie definitief werd bezegeld. Met de BMW 1600 GT Cabrio presenteert WIKING een bijna vergeten klassieker uit de jaren zestig. Hoewel BMW de sportieve Glas modelserie na de overname van het bedrijf van herfst 1967 tot zomer 1968 voortzette, zou het nooit verder komen dan de status van een spreekwoordelijk uit productie genomen model. Het was niet meer dan logisch dat de nieuwe eigenaars van BMW na de overname van de autofabrikant Glas uit Dingolfing hun merklogo op de motorkap plaatsten en ook het typische nierenrooster op de radiator aanbrachten.
Gele carrosserie, zwart chassis, cabriodak en interieur. Beide bumpers en achteruitkijkspiegels waren afgewerkt in zilver. Transparante koplampen, oranje richtingaanwijzers vooraan en rode achterlichten. Velgen zilver. Zwarte grille met blauw en wit BMW logo. Zilveren “1600 GT” belettering en BMW logo gedrukt op de achterkant. Zilverkleurige raamomlijstingen.
0202 03 Ford Taunus 12M met caravan – 1962-66
– De Taunus 12M reisde graag met een Sportberger-ei
De Ford 12 M moest veel slepen op bergwegen. Dus maakte het team met de Sportberger L3 ook lange reizen om het gezin mee te nemen op vakantie naar de Noordzee of het Gardameer. De camper, in de volksmond ook wel “het ei” genoemd, getuigt van de bescheidenheid van die jaren, toen vakanties nieuwe indrukken moesten brengen, maar niet zoveel comfort. Toen het tweekleurige ontwerp van de trekauto en caravan ook nog eens zo’n kleurenharmonie bracht, kon de Ford-bestuurder zeker zijn van de aandacht langs de kant van de weg.
Rode carrosserie met contrasterend zwart dak. Chassis aluminium zilver. Motorkap bedrukt met zilveren “Taunus” letters. Zilveren deurgrepen en typeplaatje “12m” op de zijkant. “Taunus”-belettering, logo en ‘12m’-belettering aan de achterkant. Raamomlijstingen voor en achter verzilverd. Handgeschilderd radiatorrooster met koplampen, richtingaanwijzers. en achterlichten. Caravan met witte carrosserie en zijdelen. Rode zijflanken en zilverkleurige sierstrips. Topaz getinte beglazing. Zilveren velgen met witte opdruk.
0202 04 Ford Taunus 12M – pastelblauw met wit dak – 1962-66
– Dit was de favoriete kleur van de Duitsers voor de Ford 12M
Pastelblauwe carrosserie en een keurig wit dak – wat is er mooier als de Ford 12M wordt ontvangen door zijn trotse eigenaar? De lichtblauwe lak werd in de jaren zestig als trendy beschouwd en de Keulse sedan was een comfortabele gezinsauto toen hij in 1962 op de IAA werd geïntroduceerd. Dat maakt de herintroductie van de gerevitaliseerde vormen des te eleganter. Het feit dat de beglazing van het WIKING model getint is, kan worden toegeschreven aan zijn eigentijdse karakter, toen interieuruitrusting nog lang niet voor elk WIKING model vanzelfsprekend was.
Carrosserie afgewerkt in pastelblauw met blanke lak, dak met witte bies. Chassis aluminium zilver. Getinte beglazing. Motorkap met zilveren “Taunus”-belettering. Zilveren deurgrepen en typeplaatje “12m” aan de zijkant. Zilveren “Taunus”-belettering, logo en “12m”-belettering aan de achterkant. Raamomlijstingen voor en achter verzilverd. Handgeschilderd radiatorrooster met koplampen. De knipperlichten vooraan zijn ook met de hand oranje geschilderd en de achterlichten zijn rood gekleurd.
0264 08 Volvo 264 GLE – wit-blauw – 1976-78
– Met de 264 GLE hadden de Zweden hun luxeklasse.
Deze Zweed verdient echt zijn youngtimer-status. Toen de nieuwste generatie Volvo sedans in 1975 werd geïntroduceerd, kregen ze ook vernieuwde modelnummers. Zo werd de 164, die tot dan toe behoorlijk succesvol was, de 264, die vanaf dat moment de norm bepaalde op het gebied van passieve veiligheid. Op deze manier slaagde Volvo erin om zijn eigen luxeklasse familie op te richten – de 264 GLE schitterde met ornamenten en een verchroomd radiatorrooster. Het prototype had ook een krachtige V6-motor. De rechthoekige koplampen, aanzienlijk grotere achterlichten en een luxueus interieur gaven de 264 GLE een upgrade. WIKING heeft de youngtimer voorzien van uitgebreid drukcomfort, zodat de expressieve designelementen ook zichtbaar zijn in de 87-voudige miniaturisatie.
Carrosserie afgewerkt in wit-blauw met blanke lak, chassis in zilver. Interieur met stuurwiel in briljantblauw. Verzilverd radiatorrooster en koplampen. Zilveren raamomlijstingen en sierstrips aan de zijkanten. Achterlichten rood bedrukt, met “Volvo 264 GLE” type opschrift erboven.
0788 18 VW T1 (Type 2) Gesloten bestelwagen “Burger Stumpen – 1950-53
– Zo kwam de “Burger Stumpen” in de winkel
De eerste VW T1 “Type 2” werd al snel populair in Zwitserland – en in het begin van de jaren 1950 reed hij al rond in de kleuren van de toen nationaal bekende “Burger Stumpen”. In tegenstelling tot gewone sigaren waren “Stumpen” ooit stomp gesneden, ronde, vrij korte en aan beide uiteinden gelijkmatig dikke sigaren. De eerste VW Bulli leverde een dankbare service aan klanten. VW had het mogelijk gemaakt, want na slechts 51 weken ontwikkeling werd de nieuwe Transporter op 12 november 1949 aan journalisten gepresenteerd. De serieproductie begon op 8 maart 1950 in de fabriek in Wolfsburg.
Bovenste en onderste carrosseriepanelen en bumpers verkeersoranje. Interieur met stuur zwart. Chassis zwart-grijs, velgen verkeersoranje met verzilverde bultdop. Koplampen vooraan transparant ingezet en zilverkleurig bedrukt. Meerkleurendruk van het “Burger Stumpen”-logo en belettering op de zijkanten. VW voorhoofd met “Burger Stumpen” logo. Achterlichten karmijnrood. Achterklep handgreep en achterlichten zilverkleurig.
0795 09 Brandweer – VW Kever 1303 “Hoechst bedrijfsbrandweer” – 1972-74
– Bedrijfsbrandweer van chemiereus beëdigd op Kever
De bedrijfsbrandweer van de chemiereus Hoechst was vanaf het allereerste begin toegewijd aan de VW Kever – tot aan de laatste versie, de 1303. De industriegigant uit Frankfurt werd altijd beschouwd als expert onder de Duitse bedrijfsbrandweerkorpsen als het ging om ongelukken met gevaarlijke stoffen. Toen vertrok het hoofd van de bedrijfsbrandweer in zijn Kever met de typische blauwe lamp in het midden van het dak.
Rode carrosserie met rode bodem en transparant blauw waarschuwingslicht. Chassis, stuur en interieur in zwart. Zilveren bumpers en velgen. Zilverkleurige sierstrips, VW logo en handgrepen op portieren en motorkap. Witte Hoechst bedrijfsbrandweer deurbelettering met bedrijfslogo op zijkant. Zilverkleurige typeaanduiding “VW 1303” aan de achterkant.