WIKING nieuws oktober 2024

Wiking heeft het nieuws voor oktober aangekondigd (foto’s en tekst: Wiking).

Niet alleen heeft WIKING ooit modellegendes gecreëerd, ook het promotiedesign in de grote wereld van de kleine miniaturen was vanaf het begin fantasierijk en zelfgemaakt. De traditionele modelbouwers laten het legendarische “zeevis”-motief uit het begin van de jaren 1950 herleven en rusten de Büssing 4500 en een bijpassende trailer – beide met dieplader – uit voor havendiensten. De viskuipen worden in twee maten geleverd. De levering van oktober aan de vakhandel gaat creatief verder met de 1:87 Samba-bus, die past bij het al geleverde 1:40-model in een buitengewoon uitgebreide kleurenprint – een prachtig flower power-duo. WIKING heeft ook de Fiat 600 en de Porsche 911 SC onder handen genomen en de kubusvormige Mercedes-Benz geminiaturiseerd als oplegger met lang platform. De ronde motorkap van Magirus, die een gekoelde boxoplegger in de kleuren van de zuivelfabriek “Moha” uit Frankfurt-Sossenheim trekt, ziet een hereniging met de historische vormen. Daarnaast maakt een MAN tankoplegger met een Esso brandstoftank gebaseerd op een model uit de late jaren zestig ook deel uit van het programma.

NH_Oktober_mitUVP_de_high


0099 08 Fiat 600 – wijn rood – 1955-64
– Knobbelig en gewild: de Fiat 600 was een eeuwige favoriet
Wie had ooit gedacht dat de knobbelige Fiat 600 een van de best verkochte auto’s in Duitsland was. Meer dan 890.000 voertuigen van de Fiat 600, die WIKING in 87-voudige miniaturisatie met wijnrode carrosserielak en grote filigraaninspanningen realiseerde, werden gebouwd – veel daarvan uit de productie in Heilbronn. Het spreekt voor zich dat WIKING de Fiat 600, waarvan het prototype tot 1964 werd geleverd met achterwaarts scharnierende zelfmoorddeuren, aan het programma heeft toegevoegd in zijn welverdiende mijlpaal-look met een royale hoeveelheid zilveren sierlijsten. Het kleine, succesvolle Italiaanse model belichaamt het tijdperk waarin Fiat zich vestigde als een opkomende marktleider.
Wijnrode carrosserie met zwartgrijs schuifdak. Chassis en stuurwiel in zwart-grijs, interieur in wit-groen. Transparante koplampen voor, transparant rode koplampen achter. Velgen en bumpers in zilver. Raamomlijstingen bedrukt in zwart, sierstrips en deurgrepen in zilver. Knipperlichten voor oranje.


0161 03 Porsche 911 SC – zwart – 1978-84
– De Super-Carrera “SC” deed wat Porsche beloofde
Vooral bij de Porsche 911 SC zijn het de details die tellen. En WIKING heeft de serie “G3” gewijd aan het welverdiende drukcomfort dat deze Porsche-generatie in modelherinnering heeft verdiend. Toen de Porsche 911 SC vier decennia geleden door WIKING werd gepresenteerd, waren verzamelaars al vol lof. Toen al had de “Super Carrera” bestaansrecht in het 1:87-programma van de traditionele modelbouwers; de eerste “nine-eleven” was immers al een vaste favoriet bij WIKING en was altijd al een integraal onderdeel van elke spoorlayout. De traditionele modelbouwer verfraait de 911 SC met opvallende motorkapbedrukking en rust het 1:87-model uit met typische Fuchs-velgen.
Carrosserie en chassis in zwart. Interieur met stuurwiel ook in zwart. Motorkap met brede oranje strepen die overgaan in 911 typografie. Deurgrepen en sierlijsten aan de zijkanten verzilverd. Achterlichtlijst met zwarte “Porsche” belettering. Koplampen met de hand verzilverd. Fuchs velg met zilveren vijfpuntige ster.


0384 06 Dieplader – “Zeevis” – 1952-59
– Zeevis – deze WIKING stempel verdient het om herinnerd te worden
Dit merk is een echte WIKING klassieker! Met de reclame voor zeevis herinneren de traditionele modelbouwers aan een WIKING-reclame die vijf decennia geleden al populair was en begin jaren 1950 op verschillende modellen werd gebruikt. Nu staat de dieplader in de bedrijfskleuren van “Seefische” klaar om desgewenst een team te vormen met de Büssing 4500. De kleine en grote bakken zijn verkrijgbaar in bijpassende kleuren. De grote bakken zijn ook voorzien van het typische “Seefische”-logo.
Chassis, dissel en draaikrans saffierblauw, dieplader hemelsblauw. Saffierblauwe velgen en laadbak met vier kleine en vijf grote bakken. “Seefische”-logo op de zijkanten van de grote bakken.


0476 06 Dieplader-vrachtwagen (Büssing 4500) “Seefische” – 1953-55
– Zo reisde de vis van de kotter naar de verdere verwerking
De “kleine” Büssing werd beschouwd als wendbaar en gebruiksvriendelijk. Geen wonder dat de Braunschweig 4500 werd gewaardeerd in de vissershavens. WIKING heeft een authentiek prototype geminiaturiseerd, want de dieplader werd gebruikt voor het haventransport van de kotter naar het verwerkingsbedrijf. Zo kon de visvangst moeiteloos in kuipen vervoerd worden. Op verzoek kan WIKING de dieplader voorzien van een bijpassende dieplader met een passende lading.
Chauffeurscabine en dieplader en achterspatborden hemelsblauw. Interieur karmijnrood, chassis met aanhangerkoppeling en Trilex velgen saffierblauw. Deurgrepen en sierlijsten verzilverd, bumperprint saffierblauw. Cabinezijden met “Seefische” opdruk en geeloranje knipperlichten. Achterlichten karmijnrood.


0510 03 Oplegger platform (MB) – rietgroen – oplegger oprijwagen (MB) – rietgroen – 1965-76
– De kubusvormige Mercedes-Benz trok alles – hoe lang ook
Omdat hij het gewoon kon, brengt de kubusvormige Mercedes-Benz bij WIKING de bouwplaatsgeschiedenis op prototypische wijze terug. De kubieke generatie verving geleidelijk de Hauber generatie bij het transport van stalen liggers en buizen met overlengte. In de jaren zestig ging de eigentijdse versie met voorwielaandrijving de vrachtwagens in het distributietransport domineren, precies zoals Mercedes-Benz wilde. Hoewel de kubusvormige trekkers in die tijd nog steeds in de minderheid waren bij de opleggercombinaties, werden ze toch gewaardeerd voor speciale toepassingen zoals diepladers.
Cabine rietgroen. Oxiderode grille met zilveren sierstrip en Mercedes-Benz ster. Olijfbruin interieur. Chassis, cardandeel, trekkervelgen oxiderood. Voorbumper zwart bedrukt, koplampen met de hand verzilverd. Achterlichten rood bedrukt. Oplegger met rietgroen platform en zilveren platforminleg. Chassis en velgen oxiderood. Spatborden zwart.


0520 04 “Moha Milch” koelwagen (Magirus S 3500) – 1958-67
– Toen de inwoners van Hessen aan hun Moha-ijs begonnen te likken
De ronde motorkap van Magirus met zijn gekoelde vrachtwagencombinatie kondigt het economische herstel van de naoorlogse jaren aan en het beginnende verlangen naar heerlijk ijs – op een stokje of in een hoorntje. Moha had zijn thuis in het midden van Hessen toen de grote Moha-melkfabriek en zijn meersporige rangeerterrein in 1951 werden geopend ten oosten van het station Frankfurt-Sossenheim. Daar werden tankwagons gevuld die vanuit heel Duitsland naar Sossenheim werden vervoerd, want Moha was de enige Duitse zuivelfabriek die namens het Amerikaanse leger in het hele land actief was. Met het ijsmerk “Moha” vocht het Hessische bedrijf tegen de echt grote leveranciers zoals Langnese en Schöller, die in die tijd de groeiende ijsmarkt oprolden. In 1985 kwam er een einde aan Moha – het bedrijf en het merk verdwenen uit de consumentenrealiteit van de Federale Republiek.
Cabine papyruswit, interieur blauwgrijs. Chassis met aanhangerkoppeling en wielvelgen babyblauw. Spatborden met opdruk babyblauw.Magirus-logo op de voorkant met zilveren bies op de motorkap.Bumper met opdruk babyblauw.Opdruk op zijdeur met karmijnrode Moha-letters en babyblauwe bedrijfsvermelding “Milchversorgung Frankfurt Main”.Zilveren deurgrepen, karmijnrode opdruk achterlichten.
Koelboxopbouw met zijdeur papyruswit, dak en koeleenheid babyblauw. Chassis met steunrollen, wielvelgen en spatborden babyblauw. Karmijnrode Moha-belettering en babyblauwe “Milch”-belettering op de zijkanten. Achterlichten met karmijnrode opdruk.


0631 03 Takelwagen (Chevrolet) “Dave’s Garage” – 1955-56
– De Amerikaanse Chevrolet met de puntige vleugels
De Chevrolet uit 1955/56 verdient dit modelhuldebetoon en daarom stuurt WIKING het klassieke model als sleepwagen van “Dave’s Garage” naar verzamelaars. Bij de première door WIKING, bijna 50 jaar geleden, viel de Chevrolet-vrachtwagen in 1:87 zelden in de smaak bij Duitse modelkopers, maar was hij eerder bedoeld om de internationaliteit van het WIKING-modellengamma uit te breiden. Vandaag de dag staat dit model in hoog aanzien als een Amerikaanse mijlpaal, niet in de laatste plaats omdat het het Amerikaanse gevoel van die decennia belichaamt. In de naoorlogse decennia verschilden de Amerikaanse vrachtwagens van Chevrolet met hun puntige spatborden volledig van de designtaal van vrachtwagens van Duitse makelij.
Blauwe cabine, topaasbeglazing. Blauwe plint met transparant oranje waarschuwingslicht. Zilver chassis met cardanas, blauwe velgen. Karmijnrode kraanopbouw met kraanarm in dezelfde kleur. Zilverkleurige koplampen en roosterontwerp aan de voorkant. Richtingaanwijzers met opdruk verkeersoranje. Zilveren deurbelettering aan de zijkant met “Dave`s Garage” opschrift.


0797 44 VW T1 Sambabus “Flower-Power” – 1963-67
– Het kon niet kleurrijk genoeg zijn voor de flower power generatie
Eerst in 1:40, nu in 1:87! Meer kleur op een enkele VW T1 is niet mogelijk – de Sambabus laat een eigentijdse stijl zien. Hij is gemodelleerd naar een prachtige Sambabus, die is ontworpen in deze exclusieve kleurencombinatie en overal in hoog aanzien staat. In de jaren 1960 deed de Sambabus wat hij vanaf het begin beloofde: zijn naam stond voor reisplezier en een upgrade van de auto. Volkswagen verbeterde de Sambabus niet alleen met panoramische ramen op het dak, maar gaf hem ook veel versieringen. Hierdoor werd de Sambabus een favoriet voor vakanties, plezier en vrije tijd. De flower power-generatie van eind jaren zestig en begin jaren zeventig nam de Sambabus begrijpelijkerwijs al snel in hun hart op en moderniseerde veel exemplaren individueel, maar vooral in felle kleuren.
Sambabus bovendeel wit, onderdeel ijsblauw. Vouwdak in calypsorood. Interieur verkeersgeel, stuur parelwit. Transparante koplampen, transparant rode inzetstukken achter. Bumpers wit met verkeersgele bies en wielvelgen wit met calypso rode bultdop. Zilverkleurige sierstrips en deurgrepen. Veelkleurig flower power motief op de flanken. Regenboogmotief rondom en veelkleurige regenboogprint op het dak.


0805 97 Tankwagen (MAN) “Esso” – 1967-72
– In de jaren zestig had Esso zijn rode dominantie afgelegd
Begin jaren zestig veranderde het Duitse bedrijf Esso AG het uiterlijk van zijn tankwagens en droeg het eigen wagenpark over aan particuliere vervoerders. De legendarische voorwielaangedreven generatie van de Youngtimer-jaren reed jarenlang in het wit om de levering van brandstof en stookolie in Duitsland te garanderen. De Esso tankwagen past daarom naadloos in de uitgebreide collectie hedendaagse WIKING tankwagens. Dit werd mogelijk nadat WIKING deze MAN-serie met de cabine voor lokaal vervoer als tweeassige trekker aan het programma toevoegde. De traditionele modelbouwers hebben voor het eerste tijdperk een nieuw bumperonderdeel en een apart radiatorrooster geleverd, zodat de in 1967 gelanceerde serie ook eigentijds oogt.
Chauffeurscabine wit, chassis met cardanas muisgrijs. Interieur kiezelgrijs. Motorblok met cabine bodemplaat zwart. Trilex velgen muisgrijs. Zadelplaat zilver. Ventilatiesleuven verzilverd, knipperlichten geeloranje bedrukt. Radiatorrooster met zilveren frame en “MAN Diesel” opschrift.
Tankoplegger met witte bovenkant van de tank en muisgrijze onderkant van de tank. Muisgrijs chassis met dubbele spatborden, steunpoot en Trilex velgen. Tank op de zijkant bedrukt met verkeersrode Esso-letters en een signaalblauwe streep. Achterlichten elk verkeersrood bedrukt.

0 gedachten over “WIKING nieuws oktober 2024

  • Prachtig weer die opgewaardeerde Fiat 600 van Wiking. Heb bijna dezelfde ooit privé bereden in 1:1, maar dan met dicht dak en geen z.g. “zelfmoorddeuren”. Maar wel in het wijnrood.

    Wie o wie weet meer te vertellen over de Wiking modellen in (ooit) ± 1:96 en nu 1:87? Heb onlangs een Wiking Magirus-Deutz “hauber” gekocht als 6×4 betonmixer, ooit ook zelf bereden. Deze is toch kleiner als die kipper van Kibri (bouwdoos), zijn buurman in mijn vitrine, ondanks dat deze wat hoger op zijn wielen staat door de 6×6 aandrijving. Misschien is de uitleg ook interessant voor onze mede HO club leden?

    P.s. Die VW T1 Samba, “moet” deze ook niet raampjes achter hebben in de zijkant ronding?

    Happy cOllecting,

    Bromsnor.

Laat een antwoord achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.