Wiking levering van nieuwe producten juli-augustus 2024 (foto’s en tekst: Wiking).
WIKING bewijst zijn betrouwbaarheid als het gaat om modelleringsthema’s! Met de levering van juli-augustus verrast de MAN Pausbacke met de tweeassige bakwagen uit nieuwe matrijzen en maakt zo het opleggertrio in de kleuren van het Hamburgse transportbedrijf compleet. Hetzelfde geldt voor de accessoires, want met de authentieke lading kabeltrommels op basis van hedendaagse prototypefabrikanten geven de traditionele modelbouwers aan dat het mogelijk is een brug te slaan van het verleden naar het heden: verzamelen met WIKING is leuk! Er is een weerzien met de prachtige youngtimer camper “James Cook”, waarmee Westfalia ooit overstapte van VW naar Mercedes-Benz en zo een comfortvoertuig lanceerde voor de toen nieuwe markt. En voor de blauwlichtliefhebbers bieden de uitrustingswagen op basis van de Hanomag L 28 en de Unimog 1700 met lang platform en dekzeil al even prototypische brandweerinspiratie.
2024_07_08_DEU_mitUVP_high
0018 31 Accessoireset – kabeltrommels – 1960-82
– Historische kabeltrommels zijn een welkome lading
Als het om accessoires gaat, hebben WIKING fans beslist een speciale zwak. Dat geldt ook voor de kabeltrommels die ooit op de kubusvormige Mercedes-Benz vrachtwagen en later op de Magirus dieplader met oplegger in het assortiment rolden. Daarna volgden herhaalde modelbouwontmoetingen die het verlangen naar meer aanwakkerden. Dit wordt nu aangevuld door authentieke modelbouwers. Het accessoirepakket met de kabeltrommels is ook zo bijzonder omdat de ronde flanken hedendaagse afzenders dragen. De accessoireset bevat de bedrijven Felten & Guilleaume A.G. uit Wenen, afgekort F & G, Nordkabel Berlin en Rheydt Kabelwerke AG. Ook inbegrepen is een replica van een kabeltrommel in de kleuren van de Noorse staatstelefoon en telegraafdienst Televerket. Zowel WIKING verzamelaars als modelspoorliefhebbers zullen snel een toepassing vinden voor de technische accessoires.
Kabeltrommel 1: Kabeltrommelhouder en zijdelen bruin-beige, haspel zilver, muizengrijs oppervlak bedrukt met zwart logo “F & G”.
Kabeltrommel 2: Kabeltrommelhouder en zijdelen bruin-beige, kabeltrommelhaspel zilvergrijs, met wit-zwarte bedrijfsopdruk “Felten & Guilleaume A.G. Wien. X.”
Kabeltrommel 3: Kabeltrommelhouder bruin-beige, trommelhaspel hemelsblauw, zijkanten met zalmrode opdruk en parelwit bedrijfslogo “SJ” inclusief vleugels.
Kabeltrommel 4: Kabeltrommelhouder en zijdelen bruin-beige, kabeltrommelrol hemelsblauw, zwarte opdruk “Nordkabel & NK 28 Berlin 89124” en bedrukte schroefknoppen & aslager.
Kabelhaspel 5: Kabelhaspelhouder en zijdelen bruin-beige, kabelhaspelrol bezem geel, met zwarte opdruk “Nordkabel & NK 28 Berlin 89124” en schroefknoppen & aslager.
Kabelhaspel 6: Kabelhaspelhouder en zijkanten bruin-beige, kabelhaspelrolbezem geel.
Kabeltrommel 7: Kabeltrommelhouder bruin-beige, zijdelen saffierblauw, kabeltrommelrol zwart-grijs, witte opdruk “Rheydt Aktiengesellschaft Kabelwerke”.
Kabeltrommel 8: Kabeltrommelhouder bruin-beige, zijdelen geel-oranje, kabeltrommelhaspel zwart-grijs, opdruk zwart “Televerket” logo met kroon en ster.
0099 07 Fiat 600 – donkerblauw – 1955-64
– Fiat 600 – de kleine Italiaan en Kever-concurrent
In zijn donkerblauwe gedaante heeft de Fiat 600 een vleugje eigentijds – donkere lak was favoriet en welkom bij het bestellen van auto’s in 1955, het jaar waarin de kleine Italiaan zijn debuut maakte. De traditionele modelbouwers hebben de kleine auto met veel fijnzinnigheid verkleind en verfraaid met typische zilveren sierelementen. Dit geldt ook voor de achterdeuren, die tot 1964 duidelijk zichtbaar waren op het prototype, zelfmoorddeuren. De Fiat 600 was een vroeg succesverhaal: er werden destijds meer dan 890.000 Fiat 600’s gebouwd, waarvan er veel in Heilbronn werden geproduceerd.
Donkerblauwe carrosserie, zwartgrijs chassis en stuurwiel, ivoorbeige interieur. Transparante koplampen voor, transparant rode koplampen achter. Zilvergrijze velgen en bumpers. Raamomlijstingen, sierlijsten, deurgrepen en achteropdrukken inclusief typeaanduiding gedrukt in zilver. Knipperlichten vooraan oranje gekleurd.
0208 05 Lada Niva – mosgroen
– Niva voor vrijetijdsjagers met een kleine portemonnee
Toen de Lada Niva eind jaren zeventig naar Duitsland kwam, maakte hij vierwielaandrijving mogelijk voor mensen met een budget. Compact maar robuust en vrij goedkoop, konden recreatieve jagers en alle andere liefhebbers van vierwielaandrijving hem bemachtigen. Tot dan toe moesten ze hun toevlucht nemen tot afgedankte muilezels van de Bundeswehr. Vandaag heeft de Niva, die WIKING presenteert in gecamoufleerd mosgroen, een enthousiaste schare fans. Voor bosbouw en landbouw moest de Lada met vierwielaandrijving uit de Russische productie een reputatie opbouwen als doorzetter – robuust en in staat om af te zien. WIKING realiseert de 87-voudige miniaturisatie met de typische korte wielbasis.
Mosgroene carrosserie, kleibruin interieur, zwart chassis. Zwarte grille met zilveren Lada logo. Knipperlichten met oranje opdruk, rondom zwarte raamomlijstingen, zwarte deurgrepen. Driekleurendruk op de achterlichten en zilverkleurige typeaanduiding op de zij- en achterkant.
0267 02 Kampeerauto (Mercedes-Benz 207 D) – Westfalia “James Cook” – Motorhome (Mercedes-Benz 207 D) – 1977-95
– Herinneringen aan de hoogtijdagen van Westfalia campers
Het waren de hoogtijdagen van kampeerexpert Westfalia uit Rheda-Wiedenbrück toen de James Cook op het chassis van de Mercedes-Benz T1 werd gebouwd. De naam James Cook, ontleend aan de beroemde zeevaarder uit de 18e eeuw, zou synoniem worden voor een legendarische ombouw – het campertijdperk had nieuwe maatstaven gezet. Dit grote model werd in 1977 door Westfalia ontwikkeld op een Mercedes-Benz chassis. Het was de eerste camper die een natte cel en een uitbouw voor een hard dak combineerde. Gedreven door zijn goede reputatie zou de James Cook het pad effenen voor een nieuwe generatie moderne bestelwagens. De eerste James Cook werd in 1977 door Westfalia gebouwd op de nieuwe Mercedes-Benz TN/T1-serie. In 1976 had het designbureau van Westfalia de eerste schetsen gemaakt van een bestelwagen met een verhoogd dak en een revolutionaire indeling.
Het was een echt keerpunt voor Westfalia, want na jaren van legendarische samenwerking met Volkswagen en zijn beroemde campers op T1- en T2-chassis, wendde het bedrijf zich voor het eerst tot Mercedes-Benz. Met de James Cook werd een nieuwe generatie campers met comfort en veiligheid gecreëerd. Wat hem op het eerste gezicht opviel, was zijn verhoogde dak, dat een hoogte van 3,10 meter bereikte en een toegankelijke binnenhoogte van 2,20 meter mogelijk maakte. Met zijn gezinsvriendelijke bewoonbaarheid werd de James Cook (5,24 m) de favoriete metgezel van frequente reizigers.
Witte carrosserie en hoog dak, licht ivoorkleurig campinginterieur, leigrijze stoelen. Chassis met grille en aanhangerkoppeling in zwart. Radiatorrooster met zilveren Mercedes-Benz ster. Achterlichten en reflectoren met rode opdruk. Westfalia-design op de zijkanten met gestreepte look en koningsblauwe “James Cook”-belettering met gouden bies. Hoog dak voor en achter met zwarte Westfalia belettering. Verzilverde koplampen, bedrukte gordijnen aan de zijkanten en achterkant. Handgeschilderde koplampen en richtingaanwijzers, zilvergrijze velgen.
0289 04 Ford FK 1000 Gesloten bestelwagen – “Englebert banden” – 1953-65
– Déjà vu: Akense bandenfabrikant Englebert keert terug
Na de oorlog kwamen de Englebert-banden van de voormalige Belgische fabrikant uit Aken Rothe Erde terug – de blauwe geëmailleerde borden prijkten in de jaren 1970 nog op talloze Duitse benzinestations. Nu herdenkt WIKING de grote, lang vervlogen bandenfabrikant uit de jaren van het economische wonder, die ooit een samenwerking aanging met het Amerikaanse Goodrich en korte tijd handelde onder de merknaam Uniroyal-Englebert. Toen het in 1967 werd omgedoopt tot Uniroyal en het Europese deel van Uniroyal in 1979 werd geïntegreerd in de Continental Group, was het merk Englebert definitief verdwenen – het viel ten prooi aan marktconcentratie. Terugblik: In de jaren 1950 toonden kopers bij Englebert in Aken patriottische trouw aan hun vaderland Rijnland. Ze bestelden de FK 1000, de eerste bestelwagen die van de productielijn in het nabijgelegen Keulen rolde. WIKING-kenners beleven een déjà vu met de Englebert transporter: destijds werd in samenwerking met WIKING een ongeglazuurde vrachtwagencombinatie gecreëerd – ook een Ford, toen van het type 3500. Later volgde een tweede reclamemodel op basis van de Mercedes-Benz Pullmann bakwagen.
Bovenste carrosseriegedeelte lichtblauw, onderste carrosseriegedeelte lichtgrijs. Chassis en interieur met stuurwiel in zwartgrijs. Transparante koplampen vooraan, transparante rode achterlichten. Typeaanduiding voor en achter en logo voor in zilver. Raamlijsten, deurgrepen en radiatorrooster in zilver. Meerkleurig Englebert-reclamemotief op de zijkant.
0345 05 Brandweer – Laadbakwagen (Hanomag L 28) – 1950-58
– De snelle Niedersachsen-vrachtwagen was inzetbaar bij de brandweer
De Niedersachsen was altijd inzetbaar bij de brandweer. Geen wonder dat de Hanomag L 28 het brandweerwagenpark op veel plaatsen aanvulde als achtergrondvoertuig. Vaak vond hij daar een tweede leven nadat de gemeentewerf de populaire en wendbare hogesnelheidsvrachtwagen buiten gebruik had gesteld. Aanvankelijk ontworpen voor een laadvermogen van 1,5 ton, volgden later versies met laadvermogens tot 3 ton – de dieselmotoren hadden aanvankelijk 50 pk, later 65 en 70 pk. De best verkochte Hanomag diesel was natuurlijk de platformwagen, die toen zijn plaats veroverde in de brandweerkazernes.
De bestuurderscabine en het dieplader waren rood, de voorspatborden waren zwart bedrukt. Zwart interieur en stuur. Chassis, cardandeel en wielvelgen
zwart. Dekzeil tent grijs. Blauw licht in rode basis in het midden van het dak. Deurgrepen cabine, koplampen, Hanomag-opschrift en raamkozijnen verzilverd.
0388 36 Landbouwaanhangwagen
– Agrarische allrounder voor alle transporttaken
Oogsten of andere transporttaken – de tweeassige landbouwaanhanger hoort op elke boerderij thuis. WIKING actualiseert hiermee zijn uitgebreide modellenprogramma voor de landbouwsector, dat door geen enkele andere 1:87 fabrikant zo duurzaam wordt onderhouden als door de traditionele modelbouwers, die hiermee een goede naam hebben opgebouwd.
Dieplader mintgroen, chassis met rode draaischijf en dissel. Zilvergrijze wielvelgen.
0388 37 Landbouwwagen – hoog
– Bij het oogsten van graan is de aanhangwagen onmisbaar
Landbouwaanhangers met driedubbele zijwanden en maximale laadhoogte zijn onmisbaar, vooral wanneer maaidorsers met hun grote oogstvolumes op de velden van de Republiek rijden. Ze zorgen voor efficiëntie in de oogstketen en een snel graantransport naar de silo’s. WIKING vernieuwt daarom opnieuw zijn modellengamma voor de landbouwsector.
Dieplader mintgroen, chassis met rode draaischijf en dissel. Zilvergrijze velgen.
0493 05 Zware goederentrekker (Faun) met kraan – geel-oranje – met kraan – geel-oranje – met kraan – met kraan – met kraan – geel-oranje – 1965-77
– De allrounder van Faun met eigen kraan
WIKING vernieuwt de succesvolle trekker van de afgelopen jaren! Met de Faun uit de F610-serie komt er een allrounder in het programma, met keuze uit twee platforms en een eigen laadkraan. Het uiterlijk van het model in waarschuwingsgeel-oranje weerspiegelt het authentieke operationele decor van het prototype, vooral omdat de motorkap met het Faun-logo ver voor de as uitsteekt. Voor de machinist achter het stuur van de 610/36 was het even wennen om deze dimensie over het asfalt te sturen. Aan de andere kant was de denderende Deutz machine in staat om een indrukwekkende 80 ton moeiteloos in beweging te houden. WIKING heeft van de youngtimer uit de jaren zestig weer een indrukwekkend model gemaakt dat de veelzijdigheid van het prototype demonstreert.
Trekker met geel-oranje cabine en motorkap. Muisgrijs interieur met geïntegreerd stuurwiel. 2 diepladers geeloranje. Chassis, cardanische sectie en middensectie evenals spatborden, peilstok en wielvelgen bloedoranje. Radiatorrooster geeloranje. Kraanarm alsmede zuiger, cilinder, kraanvoet met steunvoetbeugel bloedoranje. Motorkaprubber en vergrendelingsgespen zwart. Zilveren handgreep, zwarte deurgrepen. Zilverkleurige koplampen, knipperlichten met opdruk oranje. Radiatorrooster met zwart-grijze roosterstructuur en Faun-logo en -belettering. Achterlichten met rode opdruk.
0513 29 Koffersattelzug (MAN Pausbacke) – „Hamburger Spedition“ – 1960-67
– Pausbacke completeert het trio van het Hamburgse transportbedrijf
In 1977 was het de bekende Scania 111 LB die het WIKING-programma nieuw leven inblies. Onlangs herinnerde de Henschel HS 14/16 ons aan de grote dagen van het Hamburgse transportbedrijf en nu maakt de MAN Pausbacke van de populaire knikdumpers een eigentijds trio! Hamburger Spedi-tion, opgericht in 1931, is een van de oudste bedrijven in de Hanzestad en heeft een roemrucht wagenpark van grote vrachtwagenmerken. Met 80 jaar ervaring in transport en logistiek ziet de Hanzestad zichzelf als expert – of het nu gaat om groupage, containervervoer, gevaarlijke stoffen of koeltransport. De Pausbacke is precies goed voor een authentieke vrachtwagencombinatie: in 1967 kondigde WIKING-baas Fritz Peltzer zelf de MAN Pausbacke onder het programmanummer “51g” briljant maar treffend aan als “oplegger voor grote bakken – nu met MAN 10.230”. Bijna zes decennia later verandert de nieuwe gelede vrachtwagen de voormalige enkelassige oplegger in een tweeassig voertuig uit nieuwe matrijzen. De klassieke vrachtwagen geeft het model nog meer authenticiteit. De traditionele modelbouwers hebben zich bewust geconcentreerd op de nabijheid van het originele WIKING-model en hebben de nieuwe, tweede versie ontworpen met de fijnste gravures op basis van de identieke eenassige oplegger. De deuren aan de achterzijde kunnen natuurlijk worden geopend en het dak is ontworpen met een regengoot rondom. WIKING heeft ook gedacht aan de positielichten aan de voorkant van de carrosserie. De achterlichten en nummerplaat zijn in reliëf aan de achterkant weergegeven.
Ivoorbeige bovenkant cabine, rode onderkant cabine. Interieur in vaalbruin. Chassis en Trilex velgen rood. Paarsrode grille met verzilverd MAN-teken en handgeschilderde koplampen. Geeloranje knipperlichten. Opleggerchassis met steunpoot in rood, ook wielvelgen en dubbele spatborden. Opleggerbak met deuren in ivoorbeige. Bak aan de zijkant bedrukt met rode buikband en “Hamburger Spedition” opschrift. Voorkant met logo van transportbedrijf.
0834 09 Mercedes-Benz 300 SL Roadster – Geel – Wit 1957-63
– Hij heeft echt bestaan: Mercedes-Benz 300 SL in knalgeel
Ja, het model heeft echt bestaan! Er is lang over getwist of de Mercedes-Benz 300 SL in de ongewoon felgele kleur echt heeft bestaan. Deskundigen zijn er nu zeker van dat alles in orde was met dit origineel. Zelfs in de jaren 1950 waren er voor speciale auto’s speciale bestelaanvragen. De Mercedes-Benz 300 SL wordt beschouwd als een roadsterlegende en zorgde ervoor dat elke toeschouwer een zwak voor zijn knieën kreeg door zijn auto-elegantie. Deze SL was een autodroom en is dat nog steeds. Het WIKING model heeft een dienovereenkomstig aantrekkelijke detaillering – het exterieur en interieur zijn op prototypische wijze geminiaturiseerd. Wat tegenwoordig maar al te vaak wordt vergeten, was destijds bij de lancering van het model een opmerkelijke innovatie: bij WIKING heeft de Mercedes-Benz 300 SL Roadster sindsdien een bijzonder karakter – het is immers een van de weinige modellen waarvan de geopende motorkap zicht biedt op het motorblok. En ook deze keer is hij glanzend zilver!
Carrosserie met motorkap zinkgeel met blanke lak, interieur zwart. Radiatorrooster en bumpers evenals chassis en motorblok zilverkleurig gespoten. Zilverkleurige Mercedes-Benz ster aan de achterzijde en “300 SL” belettering. Deurgrepen en sierstrips opzij ook zilverkleurig. Koplampen transparant, achterlichten geplaatst in transparant rood. Zinkgele velgen met verzilverde Mercedes-Benz ster.
0861 60 Brandweer – Unimog U 1700 L – 1975-93
– Brandweer Unimog is ook een all-purpose wapen met een lang platform
Unimog voor altijd! Dit motto is van toepassing op brandweerkorpsen, zelfs als de Unimog een lang platform met dekzeil heeft. Dit maakt het een veelzijdig wapen voor de brandweer en verandert het in een veelzijdig transportvoertuig. De versie met lange wielbasis van de Unimog 1700 L doet nog steeds speciale diensten voor brandweerkorpsen in het hele land – dat is veelzijdigheid bij uitstek. De Unimog is vooral populair dankzij zijn bewezen offroad-capaciteiten, zelfs met het lange chassis, omdat hij kan worden geladen met voldoende transportvolume.
Rode cabine en dieplader met dekzeil. Voorbumper met spatborden wit. Chassis en wielvelgen en interieur met stuurwiel in zwart. Transparante blauwe inzetverlichting. Koplampen verzilverd vooraan, knipperlichten oranje. Achterlichten rood bedrukt. Witte brandweerbelettering op de motorkap. Gele reflectorstroken langs de zijkanten en achterkant. Dekzeil met wit alarmnummer “112”.