Wat achtergronden bij een WIKING-model

De aankondiging van Wiking van dit model van een Scania 111 in de uitvoering van “ACJ/MAT Transport” is best verrassend. Wat is dat voor een firma en waarom staat daar zo nadrukkelijk ook Amsterdam op?

Wat speurwerk op het wereldwijde web leverde vooral bij het onvolprezen TrucknetUK mooie achtergrondinformatie op met ook de duidelijke Nederlandse link. Want de afkorting ACJ blijkt afkomstig te zijn van de Fa. A.C. Jansen destijds gevestigd in Amsterdam en inderdaad met het Britse MAT Transport al vroeg actief in het ferry transport, bedenk wel dat dit al plaatsvond voordat er van een EU ook maar sprake was:

En dus ook al met een vroege vorm van container-transport:

Op de Britse eilanden werd natuurlijk met typisch Britse trekkers voor de toen nog korte ferry-trailers gereden ……

Waar de firma Jansen dus Europese trekkers gebruikte zoals deze Magirus-Deutz Pluto ……

…. en later zelfs prachtige Fiat en (nog net te zien) ook DAF trekkers:

Maar terug naar het Wiking-model: een Scania 111 met een 40-voets widespread oplegger. Die frontstuur Scania en ook die trailers deden pas de intrede einde jaren ’60, en dan bij de Scania ook eerst nog als 110, de 111 is er pas in de jaren ’70. Dat die Scania van Wiking uit Cardiff komt kan heel goed, want de firma had in alle belangrijke havensteden wel depots. De afbeeldingen van MAT-Scania’s uit die tijd leveren toch wel een wat ander beeld op met al een veel moderner uiterlijk:

Een Leyland trekker voor zo’n widespread oplegger staat natuurlijk ook best goed:

Duidelijk is wel dat men toen ook al met eigen containers actief was:

Uiteindelijk is de afkorting ACJ verdwenen en heeft MAT Transport met ook vestigingen in onder meer Zwijndrecht en Zeebrugge nog tot het faillissement in 2006 bestaan. En is jaren geleden al weer ook al eens een Herpa-model van MAT Transport geweest:

 

Eén gedachte over & ldquo; Wat achtergronden bij een WIKING-model & rdquo;

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.