VOLVO-promotiemodellen deel 7

Misschien niet voor iedereen even interessant maar we kunnen niet voorbijgaan aan de modellen van de bouwmachines van Volvo Construction. Die modellen zijn eigenlijk de eerste promotiemodellen die door Motorart als Volvo Merchandise producten werden ontwikkeld, uiteraard zijn al die modellen in de fabriekskleuren.

Al in 2004 werden die eerste bouwmachine-modellen aangekondigd, gelijktijdig overigens met de modellen van de Volvo FH2 en de helaas nooit gerealiseerde Volvo NH.

Verrassend goede diecastmodellen met tal van prima details zoals bij de Volvo A40D knikdumper goed te zien is:

In 2005 volgden nog wat modellen zoals de EW180B en kwamen ook de combinatiesets van de bouwmachines met de Volvo FH2 met dieplader:

 

In de volgende wat grotere afbeeldingen van afzonderlijke modellen zoals hier het voorbeeld van de Volvo EC210 met het Motorart-model:

En de Volvo FH2 met de dieplader en de Volvo L150C wiellader als lading:

De Volvo EW180B:

De Volvo EC240B:

De echt heel goede Volvo BL71 graver/lader:

Ook kwamen er nog deze ‘Limited Edition’-modellen van de EC210 en de A40D in zilverkleur:

In 2008 toonde Motorart nog deze kleur- en opdrukvarianten op de Spielwarenmesse, maar dat bleken later wel heel gelimiteerde modellen te zijn, want nauwelijks verkrijgbaar:

Sindsdien zijn er echter van Motorart geen modellen van Volvo Construction meer verschenen, naar de redenen kun je slechts gissen, misschien vielen de verkoopresultaten tegen of omdat Volvo Construction een meer zelfstandig onderdeel binnen de Volvo-groep is geworden. Dat zou kunnen verklaren waarom de eigenlijke fabrikant van die modellen Hongwell die modellen onder eigen merknaam Cararama nog steeds goedkoop kon en kan aanbieden zoals deze met eigen kleurstelling van FH2 trekker en dieplader-oplegger:

Feit is wel dat die vroege Volvo bouwmachinemodellen telkens weer opduiken, en dat zijn er te veel om allemaal te laten zien, daarom alleen wat voorbeelden daarvan zoals de wiellader bij Märklin …….

…… of in de Italiaanse verzamelserie van Hobby & Work ……

….. of nu weer in de serie Australische ‘Road Ragers’, zoals de A40D wel met een wel geinig extra opdrukje “AC/DC”:

Om dit hele verhaal over de bouwmachinemodellen van Volvo Construction toch ook even kijken naar modellen die door andere fabrikanten zijn gemaakt, zoals hier SIKU die in de 1/87-serie dit matige model van de A40D knikdumper uitbracht ……..

…… naast dit beter geslaagde model van de Volvo G990 Motorgrader:

En de EW130C:

Zelfs van SIKU-dochter Wiking kwam er in 2009 een model en wel een prachtig model van de grote L350F wiellader:

In 2014 verschenen vrij onverwacht nieuwe modellen in de in Zuid-Amerika verspreide verzamelserie “Maquinaria para construcción” waaronder deze Volvo G940 Motorgrader ……

…… en deze Volvo DD90HF wals …….

……. en de Volvo EW230C (rechts) ter vergelijking naast de oudere EW180B (links), de fabrikant zou in dit geval New-Ray kunnen zijn want ze wijken wel duidelijk af van de Hongwell-modellen en ze hebben recentelijk wel meer Volvo CE-modellen gemaakt:

De ‘oude’ Hongwell-modellen kun je nog overal voor een klein prijsje op de kop tikken, dat is met het Wiking-model al een stuk minder, qua prijs dan. Voor de meer recente modellen uit de verzamelserie zul je via veilingsites moeten zoeken.

Volvo Construction Equipment, zoals het tegenwoordig heet, is inmiddels een vrij zelfstandig onderdeel van de grote Volvo-groep. In de Merchandise Store van Volvo Trucks zijn de bouwmachines dan ook volledig verdwenen. Of er nog modellen in 1/87 komen is maar af te wachten, voorlopig lijkt het er niet op en dus kan dit onderwerp gelijk worden afgesloten.

In het volgende deel dus maar weer terug naar de volgende reeks, de truckmodellen uit de FH3-serie.

(Terug naar deel 6)

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.