Veel MODELLEN van de WEEK

print

Weinig kort nieuws dus wat tijd voor een lange aflevering. Dit keer wel één thema maar wel een thema waarvan veel modellen door modelbouwers worden gemaakt. Nummer 121 van de H0-MODELAUTO BERICHTEN uit 2005 was voor een groot deel gewijd aan het welbekende speciaal transportbedrijf Van der Vlist uit Groot-Ammers. De gebroeders Arie en Piet van Urk schreven een heel uitgebreid artikel over de historie van het bedrijf met veel afbeeldingen van voertuigen uit het wagenpark met zelfs een opsomming van de kentekens. In dat nummer ook een aantal gebouwde modellen, maar in de periode daarna kwamen er nog veel meer en uit die heb ik hier een selectie gemaakt.

Om te beginnen met een vijftal trekkermodellen die door Piet Oversloot waren gemaakt op de ook van hem bekende wijze door seriemodellen aan te passen naar het voorbeeld, die in de juiste kleuren te spuiten en van zelfgemaakte decals voorzien. Mooi voorbeeld is deze Scania 4-asser van Holtrop-Van der Vlist gebouwd uit Herpa delen met een ‘Schwerlastturm’ van Paul Dirkzwager:

Cheron is de Belgische dochter van Van der Vlist en de Iveco Stralis van Rietze is naar het voorbeeld aangepast. De MAN TGA 4-asser is opgebouwd uit Herpa-componenten:

De MB Actros 3- en 4-asser zijn opgebouwd uit Herpa-componenten:

Ook Andreas Bergmann heeft een aantal Van der Vlist-modellen gemaakt, in beginsel met hetzelfde procedé als Piet Oversloot al heeft hij decals van Truckline gebruikt voor de passende opschriften. Ook hier eerst een afbeelding van de line-up:

De oudere DAF FTT3600 ATi trekker is door Andreas opgebouwd uit Herpa-delen; de Scania R143 SL is naar een voorbeeld van Cheron opgebouwd uit delen van AWM met een aangepast chassis met voorloopas:

De Renault AE van Holtrop-Van der Vlist is door Andreas gebouwd uit Herpa-delen:

Voor het vervoer van landbouwmachines e.d. is er de Scania R124 motorwagen waarbij het basismodel van Herpa is voorzien van een zelfgemaakte laadvloer met kopschot:

Andreas maakte van een AWM Iveco een trekker met afgeschuind naar een voorbeeld van Cheron en van een MAN TGA XL van Herpa weer naar een NL-voorbeeld; beide modellen voorzien van extra’s:

Ook Reini Daus heeft al modellen naar voorbeelden van Van der Vlist gebouwd zoals deze Scania R143 Streamline 2-as trekker opgebouwd uit AWM-delen en de Scania R164 4-asser opgebouwd uit Herpa-delen met van Albedo bekende Nooteboom semidieplader:

Diezelfde Nooteboom semidieplader zien we ook bij dit model van Andreas Bergmann, maar dan met een DAF 95XF SSC als 5-as trekker; cabine en wielen van Herpa maar een 5-as chassis en opbouw van Paul Dirkzwager:

De Volvo FH 4-as trekker met dieplader van Wagenaar rijdend voor Holtrop-Van der Vlist is naar ik meen gebouwd door Jan Kasemir zo te zien uit Herpa delen en geladen met een Volvo wiellader van Motorart:

Een foto die is gemaakt tijdens de Modelshow Europe van modellen gemaakt door Kai Becker zo te zien uit Herpa onderdelen; interessant is de lading met wagons van de Transrapid zweeftrein:

Dan volgt hier weer een model van Jan Kasemir, weer een Scania van Holtrop-Van der Vlist gekoppeld met een dieplader gebouwd uit Herpa onderdelen:

De bouwer van deze Actros met Nooteboom Pendel-X ben ik in al dat gezoek even kwijt, het is zo te zien een model opgebouwd uit Herpa onderdelen:

Een heel oud voorbeeld heeft de Scania LS111 met Nooteboom ODU dieplader gemaakt door Huub Houben; de trekker is een flink aangepast tot slaapcabine verlengd exemplaar van Brekina. De lading lijkt wel een beetje te zwaar voor die (standaard) ODU dieplader:

Tot slot nog twee modellen van Jef de Kort. Als je niet genoeg assen hebt kun je er altijd nog wat aan toevoegen, dus een Scania 5-asser met verlaagd dak en een door Jef zelf uit Herpa-delen samengesteld chassis of een Scania 6-asser, waarvan eigenlijk alleen de cabine een standaard Herpa-deel is want het chassis en opbouw en de zwanenhals van de Goldhofer zijn zelfgemaakt; erg fraai zijn de ladingen:

Er is ongetwijfeld meer geweest maar dit is wat ik in korte tijd tegen kwam; het geeft wel een mooi overzicht in wat zoal in de verschillende versies van Van der Vlist gebouwd kan worden.