Twee x INTERNATIONAL 1455XL

Dat modelfabrikanten wel eens dezelfde auto’s in model omzetten is van alle tijden, maar dat van twee verschillende fabrikanten vrijwel tegelijkertijd hetzelfde model verschijnt komt maar zelden voor. Toch hebben en Schuco en Wiking bijna gelijk het model van de International 1455XL tractor in de handel gebracht. Wel een goede reden die modellen dan eens kort naast elkaar te zetten.

Het voorbeeld is de International 1455XL zoals die van 1981 tot 1996 in het Duitse Neuss werd gebouwd. Door vele liefhebbers wordt dit de fraaiste trekker aller tijden genoemd al is dat natuurlijk discutabel.

Over het voorbeeld hoeven we het verder niet te hebben, alles wat u daarover wilt weten is op het wereldwijde web ruim voorhanden. Hier staan de modellen van Wiking (li) en Schuco (re) naast elkaar ter vergelijking:

Het toont ook mooi hoe het kunststofmodel van Wiking het doet naast het diecastmodel van Schuco. Wat direct opvalt is dat het karakteristieke rood bij het Wiking-model lichter en zelfs wat doorschijnend is dan het rood gelakte Schuco-model; de goede kleur lijkt eerder wat in het midden te liggen. Natuurlijk zijn de kleine details bij het kunststof van Wiking fijner dan de ook door de lak wat minder scherpe details op het diecastmodel. Voor het overige zijn beide modellen vrijwel identiek wat afmetingen betreft; opvallend wel dat Wiking wat grotere voorbanden heeft gemonteerd. De opdrukken zijn bij beide modellen op zich goed al lijken die bij Schuco wat te breed zonder dat het afdoet aan het totaal. Wel lijkt het dat bij dit Wiking-model de montage niet helemaal goed zit; spiegels zijn bij Wiking los bijgeleverd terwijl ze bij Schuco al zijn gemonteerd. Wellicht dat daardoor het Schuco-model een wat meer komplete indruk geeft dan het Wiking-model.

Wat je niet zou verwachten, de achterkant van het Wiking-model is eigenlijk wat lelijk, wat eenvoudig gestileerd terwijl dat van het Schuco-model juist heel gedetailleerd is. Bij het Wiking-model kun je er natuurlijk wel aanhangers en ook wat werktuigen uit het eigen programma aan hangen; bij het Schuco-model wordt zoiets al een hele toer.

Beide modellen hebben weliswaar hun voors en tegens, een keuze is eigenlijk alleen te maken als je een voorkeur voor kunststof of toch diecast hebt; over het geheel genomen zijn het beide goede modellen van deze iconische tractor.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.