SHELL-modellen deel 9

In dit deel komen modellen van Brekina aan bod, dat blijken er in de loop van de jaren zo veel te zijn geworden dat het twee delen gaat beslaan. In dit eerste deel vroegere modellen zo ver ik dat nog kon achterhalen. Brekina begon in 1982 met modellen naar voorbeelden uit de jaren ’50 en ’60 en eerst ook nog alleen personenwagens. Het duurde ook enige tijd voor er bestel- en vrachtwagens in het programma werden opgenomen. Hier een aantal modellen zonder de indruk te willen wekken dat het overzicht kompleet is; dit is meer een staalkaart.

Pas in 1990 duikt een eerste tankwagen op: de MAN ‘Pausbacke’ met van Roskopf geleende tankoplegger

Die oplegger in het zwart is er ook geweest met de MB LP 1620 als trekker, maar die MB was ook weer trekker met een gele oplegger:

De Henschel HS16 kreeg een huifoplegger met kleine ‘SHELL’-opschriften:

Of met MAN:

De VW bestelwagens zijn ruim vertegenwoordigd bij Brekina en dat leverde en levert soms nog steeds leuke modellen op zoals deze twee:

Eind jaren ’90 kwam een slimme stap van Brekina door een losse opzettank naar Haller-voorbeeld te ontwikkelen, want zo kon je gemakkelijk van een bakwagen een tankwagen maken (iets dat Wiking nu pas ontdekt heeft). Dat heeft al een flink aantal SHELL-modellen opgeleverd met zo tussendoor ook nog een kleine Borgward en Opel Blitz:

Na lange tijd kon bij Brekina een eigen tankoplegger natuurlijk niet uitblijven en dat werd als ik me goed herinner een model naar Haller-voorbeeld. Die leverde natuurlijk weer een hele vloot aan modellen met verschillende trekkers zoals deze met Krupp, Henschel en Magirus Pluto:

Deze met Krupp trekker kon ik me niet herinneren, maar ziet er best mooi uit.

Inmiddels zijn er al veel meer SHELL-modellen van Brekina, maar zoals gezegd dat in een volgend deel. Hier sluiten we af met een heus en redelijk zeldzaam NL-model en dat zelfs niet in het bekende geel-rood maar in het standaard VW-blauw: een VW T1 van “Shell Nederland Raffinaderij N.V.”

0 gedachten over “SHELL-modellen deel 9

  • Prachtige serie die Shell modellen.
    Wiking had al begin jaren ’70 een losse opzettank op een MAN 415.

  • Er had moeten staan ‘iets dat Wiking nu ook weer ontdekt heeft’, inderdaad was er al een opzettank in 1972 en later.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.