SHELL-modellen deel 5

Na de SHELL-modellen uit Denemarken en Spanje nu iets noordelijker en dan kom ik uit in Frankrijk bij Norev. In de jaren ’60 zeer in de weer met de Micro-Miniatures volgens eigen zeggen in 1/86. Tussen al die modellen naar Franse voorbeelden is voor zo ver mij bekend maar één SHELL-model te vinden en wel dat van de Unic Esterel trekker met tankoplegger:

De door Norev gebruikte kunststof op nylon-basis zorgde nog wel eens voor vervormingen zoals bij deze wat kromme oplegger:

Ik kwam nog wat varianten tegen waarvan ik niet weet of dit bijgewerkte modellen zijn, hier wordt de sticker nogal duidelijk zichtbaar maar je ziet wel weer verschil in opschrift met het eerdere model ‘Shell’ in plaats van ‘SHELL’:

Hier zitten weer andere stickers op het model:

En bij deze variant lijkt het opschrift te zijn geschilderd:

Hoe dan ook, verder is mij geen SHELL-model van Norev bekend ook niet bij de heruitgaves.

Dat andere Franse merk Majorette maakte (en maakt nog steeds) modellen in ongeveer H0, meestal net een tik kleiner en meer bedoeld als speelgoed. Vroeg in de jaren ’70 al maakten ze een model van, jawel, de DAF 2600 en die kreeg onder andere een tankopbouw en aanhanger met Shell-stickers:

Wat later kwam de in Frankrijk veel gebruikte tankoplegger van onder andere Fruehauf in model, die in de jaren in veel varianten is gebruikt. In de het Shell-geel kwam die met een Bernard trekker:

En dat model werd zelfs naar Amerika geleverd waar het als een “Road Champs”-model werd verkocht:

Het iets te kleine model van de Saviem SM kreeg ook een tankopbouwtje en Shell-stickers:

En daarvan zijn dan ook een paar varianten:

In deel 6 de nog wat latere Majorette modellen.

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.