Één van de vroegste modellenfabrikanten van modellen in (ongeveer) 1/87 is het Deense merk Pilot, dat overigens nauwe banden onderhield met het Wiking van Peltzer. Niet zo vreemd omdat ze vrijwel hetzelfde soort modellen maakten naast modelautoos vooral ook kleine scheepsmodellen. Niet zo vreemd dus ook dat het SHELL-model van de wat een White moet voorstellen met tankoplegger wel wat van een Wiking-model heeft:
Die was er dus ook met een gele trekker:
Later kwam daar nog een model met ‘ruitjes’ van een GMC tankwagen (abusievelijk ook wel als Dodge aangeduid maar ter vergelijking het kraanwagentje van de GMC):
Begin jaren ’60 was het voorbij bij Pilot, in de tussentijd was er in Denemarken een ander merk opgestaan die ook modelauto’s in (ongeveer) 1/87 ging maken: inderdaad LEGO. Daarvan is maar één SHELL-model bekend en wel dat van de Mercedes-Benz ‘Kurzhauber’ met tankoplegger, daarvan zijn er dan weer wel twee varianten: een met ‘Shell’- en een met ‘SHELL’-opschrift.
Die trekker met oplegger was ook deel van een vroege LEGO-set met service station:
Van de toch heel aardige Bedford tankwagen is geen SHELL-variant verschenen. Wel nog zou er ook deze VW T1 pick-up geweest zijn met het logo in de laadbak:
Van het Europese noorden zak ik nu af naar het zuiden. Tot in de jaren ’60 was het Spaanse Anguplas fabrikant van een hele reeks soms erg aardige modelauto’s in de Minicar-serie. Daarbij een opvallende set van een Land Rover 88 met twee kleine tankaanhangers die in die tijd gebruikt werden om de nog meest kleine vliegtuigen van brandstof te voorzien. Een leuke set die laat zien hoe gedetailleerd sommige Anguplas-modellen toen al wel niet waren.
Natuurlijk waren er ook de Spaanse Pegaso’s als tankwagen of trekker met oplegger, maar die waren meestal in de uitvoering van het toen staatsbedrijf “Campsa”. Er is in ieder geval wel een Pegaso met tankoplegger geweest met het SHELL-logo, opvallend genoeg in een doosje waarop ‘Esso’ staat:
Meer ‘oudjes’ in deel 5.