SHELL-modellen deel 17

Zoals aangekondigd waren en zijn er meer diecastmodellen. Modellen uit wat meer veraf gelegen oorden. Om te beginnen het Braziliaanse merk Galgo dat begin jaren ’80 met een heus model van de Scania 110/111 torpedo kwam onder meer als witte of rode trekker voor een tankoplegger:

Volgens de afbeelding op de verpakking moet ook de Fiat trekker met oplegger er geweest zijn, maar gezien heb ik die zelf nimmer:

Een ander merk dat begin jaren ’80 met leuke diecastmodellen kwam was het Japanse Shinsei onder andere met deze MACK met tankoplegger, die ik in de SHELL-versie overigens niet eerder gezien had, Volgens de doos is de schaal 1/91 en dat kan wel aardig kloppen:

Onder de naam “H.0. Haulers” was er ook de GMC Astro met dubbele trailer:

In Amerika uitgebracht als “B-Line” van Bachmann:

Een paar weken geleden liet ik als “Modellen van de week” wat modellen zien die Kurt Hofmeyer had gemaakt uit modellen van de Mattel ‘Steering Rigs’. Daarbij was geen model van de tanktrailer, want die is niet erg overtuigend, maar met de Peterbilt trekker is die er wel als Shell-model geweest:

En die oplegger was er ook met de degelijke Kenworth K100 als trekker maar dan wel in geel met een wat meer ouderwets aandoend logo maar wel weer modern ogende wielen:

In die jaren ’80 kwam ook Hong Kong in de picture waar het diecastmodellen betrof, daar waren nogal wat bedrijfjes actief die vrij goedkope maar vaak aardige modellen maakten, al dan niet in opdracht. Één van die bedrijfjes was Yatming die onder meer dit tankwagentje maakte dat, denk ik, een Japanse Hino moet voorstellen:

Wat meer herkenbaar gericht op de Amerikaanse markt waren deze modellen van Kenworth trekker met een zo op het oog van Majorette afgekeken oplegger:

Typisch, in die tijd werden dezelfde modellen ook onder andere merknamen aangeboden zoals hier:

En ze maakten ook een model van de Ford C als trekker die onder andere weer onder de naam ‘Road Tough’ werd aangeboden:

En we zijn er nog niet, meer in een volgend deel.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.