SHELL-modellen deel 1

SHELL, één van de bekendste beeldmerken ter wereld en dat blijkt ook als je eens wilt bekijken wat er aan modellen in (ongeveer) H0 er wel niet met dat beeldmerk er op zijn gemaakt. Overigens heb ik na wat rond gekeken te hebben wat er zoal in de loop van de jaren is verschenen niet de illusie ook nog volledig te zijn, dat is gewoon onmogelijk. Maar dat zal nog wel blijken in het vervolg van deze serie, want dat wordt het in korte afleveringen anders verdwijnt het overzicht al gauw. Het wordt ook meer een vogelvlucht door alle uithoeken van de H0-modelautowereld. Even terzijde: die hier afgebeelde DAF zou best wel een mooi Artitec-model opleveren.

De aanleiding om eens naar alle SHELL-modellen te kijken werd gegeven door deze al weer een tijd geleden bij de Post Museums Shop verschenen Wiking-set:

Die set is ook de aanleiding deel 1 maar te beginnen met wat oude modellen van Wiking, dat al in de jaren van de ‘unverglaste’ modellen met deze trekkers met kleine tankoplegger kwam. Wie goed kijkt ziet dat het hier om een White en een Henschel trekker gaat:

Eind jaren ’50 kwamen de ‘verglaste’ modellen en dat leverde weer nieuwe varianten met die kleine tankoplegger:

Even tussendoor, want mensen vergissen zich nog wel eens: IMU maakte in de jaren ’90 vrij goed op vroegere Wikings gelijkende modellen en dat is ook bij de Magirus met oplegger het geval, verschil is vooral het opschrift op de cabine. Die Chevrolet is dan weer wel een origineel Wiking-model.

Leuk waren ook de kleine tankwagens uit de jaren ’60 als deze beide varianten op Magirus-Deutz.

Medio jaren ’60 verscheen dan de grotere tankoplegger met de MAN ‘Pausbacke’ als trekker. De hoeveelheid varianten van juist dit model is erg groot, wat op het eerste gezicht lijkt telkens hetzelfde model te zijn, blijkt bij nadere beschouwing nogal wat verschillen te hebben. De SHELL-opschriften zijn bijvoorbeeld bij modellen al verschillend. Wiking-liefhebbers kennen de vele verschillen wel, maar het gaat hier te ver die allemaal op te sommen.

Wel een mooie oplegger met opengaande klep aan de achterkant:

Vrij recent is die oplegger nog deel geweest van een Wiking-set van de Post Museums Shop, waarbij de MB Pullmann trekker en oudere wielen werden gebruikt:

In deel 2 nog meer Wiking-modellen.

0 gedachten over “SHELL-modellen deel 1

  • Er zijn mensen die menen dat toeval niet bestaat, maar in dit geval is het echt wel toeval. Ik was er al een tijdje mee bezig.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.