SCANIA PROMOTIEMODELLEN deel 4

Één van de mooiste torpedotrucks van Scania is toch wel die uit de 2-serie, omdat dat ook tot wat meer modellen leidde dan alleen van Herpa komt die T uit de 2-serie apart aan bod.

Gelijk met de frontstuurmodellen leverde Herpa ook al modellen van de steeds T142 genoemde 3-as trekkers in het wit met blauw eerst zonder later met dakspoiler en fenders:

Er is ook een metallic-blauwe als promotiemodel van Scania geweest:

Bij alle reclame-uitingen van Scania waren steeds dezelfde stijl strepen over de cabine aanwezig, soms wel verschillend per basiskleur maar vaak in het geel-oranje-rood:

Ook Herpa maakte basismodellen met die striping op de cabine die je met enige rek in het begrip promotiemodellen zou kunnen trekken:

Verrassend was dat het vroegere Praliné (later overgenomen door Busch) ook een model van de T142 maakte en wel als 3-as trekker of bakwagen. Van dat Praliné-model zijn twee echte promotiemodellen voor Scania Duitsland gemaakt: een bakwagen en een trekker met van Roskopf ‘geleende’ oplegger in geschenkverpakking. Opvallend dat de trekkers in verschillende kleuren maar zonder de kenmerkende striping zijn geleverd:

Die trekkers verschenen later wel gewoon met de Scania-striping als seriemodel;

Hoewel Kibri zo ver bekend nimmer een model voor Scania heeft gemaakt is hun model van de T142 wel één van de beste. Standaard zat in de bouwkits het stickervel met de typische Scania-striping en dus laat ik er hier toch maar een paar van zien zoals een van de eerste met de Scheuerle dieplader….

….. de ballasttrekker of de dumpkipper met de dagcabine ….

….. of deze latere kit waarbij wel de blauwe striping voor het witte basismodel te vinden was. Momenteel staat die Scania bij Kibri (inmiddels overgenomen door Viessmann) niet meer in de catalogus.

Tot slot wel nog even als curiositeit het aardig op schaal zijnde model dat Matchbox van de Australische versie van de T42 maakte; verschillende kleuren met Scania-striping:

In het vervolg de 3-serie.

(terug naar deel 3)

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.