SCANIA PROMOTIEMODELLEN deel 13

Snel verder met de Scania R-serie modellen met een aantal opmerkelijke modellen. Van Herpa kwamen de eerste want naast de ‘normale’ uitvoering van de R620 TL en R560 HL kwamen daarvan ook twee prachtige Scenix-modellen met licht en chauffeur:

Min of meer tussendoor kwamen ook van AWM de R-serie-modellen waarvan twee losse trekkers met de bekende griffioen bedrukt in ruime zin als promotiemodel gezien kunnen worden:

Eind 2007 opende Scania een eigen internetshop en daar waren ineens heel opmerkelijke eigen Scania promotiemodellen te vinden. Die modellen had Scania zelf in China laten maken en kwamen dus ook in een eigen doos:

In de eerste catalogus was het model van de Highline trekker met heuse Burg tankoplegger aangekondigd onder een afbeelding van het al bekende Tekno 1/50-model. Maar zie, dat model was tot in de puntjes nagemaakt in 1/87! Een diecastmodel met kunststof onderdelen maar heel fijn gedetailleerd en zelfs als model met kipcabine uitgevoerd:

In het interieur staat zelfs Scania op de stoelen opgedrukt:

Bij het model van de Scania Topline met koeltrailer was het even schrikken, weer een prachtige trekker maar wat een goedkoop ogende oplegger:

Nog iets erger werd het bij de combinatie, aangekondigd als wipkar-combi werd het een standaard combi: een fraaie cabine op een acceptabel chassis met een goedkope opbouw en aanhanger

Ook deze modellen werden aangekondigd maar echt gezien heb ik ze niet.

Wel weer erg geslaagd waren de kippers zoals deze 3-asser:

En de 4-asser naast de 3-asser:

Die modellen waren behoorlijk prijzig, wat goedkoper was de Topline trekker met ‘Powerpassion”-oplegger maar die kwam dan ook duidelijk uit een andere Chinese fabriek en was een stuk eenvoudiger.

Na de facelift van 2009 werden die modellen met een veranderde grille nog eens aangeboden, maar gezien heb ik ze verder nooit meer, wellicht dat de economische crisis van dat moment een streep door de modellen heeft gehaald:

Van Herpa moeten deze modellen ook nog verschenen zijn al heb ik ook die zelf nooit gezien, vandaar ook die kleine afbeeldingen:

Ter gelegenheid van de IAA waren er wel steeds modellen:

De R730 is er ook met Kempf oplegger geweest:

Net als bij de R-serie was er van Herpa ook een ‘First Edition” van de Streamline-uitvoering:

En dus ook bij Scania te vinden in deze versies:

Maar dan loopt het met de R-serie al tegen het einde, de opvolgers staan al klaar maar toch zijn er nog wat heel bijzondere modellen:

Tot slot nog vermelden dit Herpa-model van De Kleine voor Scania Lemelerveld:

En ook deze trekker mag er nog zijn:

En ook dit diecastmodel van Holland-Oto voor Scania Twente:

Misschien heb ik het een of andere model over het hoofd gezien, want van die R-serie waren er best veel modellen.

In het volgende slotdeel komen dan de recente “New Generation” CS- en CR-modellen aan bod.

(Terug naar deel 12)

0 gedachten over “SCANIA PROMOTIEMODELLEN deel 13

  • Nu ik zeker weet, dat het volgende deel zal gaan over de “New Generation” CS- en
    CR-modellen durf ik hier wel een aanvulling te geven zonder het gevaar te lopen het gras voor iemands voeten weg te maaien 😉
    Allereerst een opmerking over het bovenstaande “Scania-Lemelerveld” model. Dat is als zodanig nooit door de Kleine op de markt gebracht. Het enige juiste model staat in de 12e aflevering van deze serie. Het blauw van de trekker is identiek aan de kleur van de bedrukking.
    Als aanvulling hier nog een rode versie van het hier bovenstaande “King of the Road” model. Dit model werd ook uitgebracht ter gelegenheid van “Truck of the Year 2005”. Evenals overigens de trekker-oplegger in het vorige hoofdstuk. En dus niet zoals abusievelijk staat geschreven ter gelegenheid van “Truck of the Year 2017”.

  • Een model dat hier mijns inziens ook niet mag ontbreken is het model van het Duitse transportbedrijf MAI dat zijn hele opleggercombinatie liet airbrushen ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Scania V8 motor.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.