Racewagens (en wat andere) in GULF-kleuren

Bij het maken van dat overzicht van modellen van GULF OIL  kwamen bijna vanzelf ook al flink wat modellen van de al dan niet bekende racewagens in het lichtblauw met de oranje strepen voorbij.  Wel een goede reden eens te proberen al die verschenen en vaak al niet meer verkrijgbare modellen op een rijtje te zetten. Omdat GULF zich vooral richtte op het sponsoren van raceteams, die reden in de lange afstandsraces met vanzelf de nadruk op Le Mans, zijn het ook die modellen die hier een beetje in volgorde van de jaren waarin ze in de 24 Uren van Le Mans actief waren aan bod komen. Daarna is er ook nog aandacht voor de modellen van niet-racewagens die wel in de GULF-look aan te treffen waren. Dit wordt een vrij lang verhaal, langer dan ik eerder dacht

De eerste racewagen die in het lichtblauw met oranje van GULF maar nog zonder de naamsponsoring actief was is de Ford GT40 Mk.II met startnummer 1, die in 1966 de 2e plaats in Le Mans haalde. Daarvan is ooit door Le Mans Miniatures een fraai model als kit in 1/87 gemaakt:

Overigens is er een echt leuke set geweest van BUB met de drie Ford racewagens uit dat succesjaar 1966, waarbij dus ook die Ford nr. 1.

Zo ver bekend heeft Le Mans Miniatures ook ooit een kit gemaakt van de winnende Ford GT40 van Le Mans 1968, wat dan hetzelfde resultaat zou hebben opgeleverd als het model dat later van Spark is verschenen …….

…. en dat geldt uiteraard ook voor de GT40 uit de bloedstollend  spannende race van Le Mans 1969 waar startnr. 6 de winst pakte:

Zo ver bekend is er ook van BUB een model van de Ford Gt40 in deze GULF-versie geweest.

Die vorige Ford GT40’s werden gerund door JW Automotive Ltd. die de jaren daarna met fabrieks-Porsches zou gaan rijden. De legendarische Porsche 917K is er als model van Brekina in een inmiddels flink aantal uitvoeringen zoals deze …..


Brekina 16007 en 16008

….. en deze met de startnummers van Le Mans 1970:


Brekina  16012 920) en 16013 (22)

Van de versie van de Porsche 917K met de ‘vinnen’ achter uit 1971 is deze uitvoering verschenen: (in dat jaar won dat andere Porsche-team in Le Mans):


Brekina 16018

Van Schuco kwam dit best redelijke model van de Porsche 917K van 1970:


Schuco 45 059 0800 (Clubmodel 2011 – 850 stuks)

In 1970 won het JW-team de Targa Florio met de Porsche 908/3 met startnummer 12, zo ver is na te gaan is de kit van Le Mans Miniatures van die Porsche nog verkrijgbaar:

Maar je kunt natuurlijk ook voor het model gaan zoals dat door Spark is aangeboden:

Daarna is het ook door de financiële perikelen waarin GULF OIL was geraakt een aantal jaren afgelopen met racewagens in het lichtblauw-met-oranje. Tot in 2001 deze later zo succesvolle uitvoering van de Audi R8 opduikt die o.a. werd gereden door ene Tom Coronel, het model is er weer geweest van Le Mans Miniatures:

In het jaar 2007 rijdt het Team Barazi Epsilon met deze Zytek 075/2 met GULF-sponsoring (en Nederlandse coureurs):

In 2009 deed Aston Martin Racing met deze Lola’s een gooi naar de winst met o.a. Jos Verstappen als rijder; Spark maakte van alle drie de wagens prima modellen:

Het jaar daarvoor had Aston Martin Racing met de DBR9 al de opwachting gemaakt in Le Mans met de GULF-sponsoring en de startnummers die het jaar later op de prototypes te vinden waren zoals 007; Spark maakte een echt mooi model van die DB9 uit 2008:

Van die DBR9 uit 2008 is ook een model in 1/87 als sleutelhanger gemaakt, een best goed ogend maar volgegoten model hier met startnr. 009 en in witte verpakking ……

….. want datzelfde model is er een jaar later in een groene verpakking en met startnr. 97:

Dan is weer een tijdje ‘stil’ tot in 2019 het Team Gulf Racing opduikt met de Porsche GT3, die in de ‘oude’ GULF-kleuren aan de 24 Uren van Le Mans meedoet, van Spark komt dan ook een weer prima model van die meest recente GULF-racewagen:

Naast de modellen van de echte racewagens zijn van verschillende fabrikanten ook meer civiele modellen in de GULF-kleuren gemaakt al dan niet naar bestaande voorbeelden. Zo was er van Schuco Piccolo deze Porsche 911 Carrera …..

 

…… en was er deze speciale set:

Schuco leverde en levert ook in de Edition 87 een paar modellen:

En ook deze set voor de Schuco Collectors Club:

Van BUB was er deze speciale editie van de Porsche 911 RSR Turbo in het GULF lichtblauw-met-oranje:

En deze zou er ook van BUB geweest moeten zijn:

Van NPE Moddellbau kwam het model van de DMC DeLorean in de GULF-kleuren en dat was een model naar voorbeeld:

Ik sluit dit overzicht af met nog maar eens de twee eerder al getoonde truckmodellen van Herpa:

Het kan hoed zijn dat ik nog wat over het hoofd heb gezien, maar ik denk dat het een vrij kompleet overzicht is geworden.

 

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.