Nieuws 30 jaar geleden 8

Deze maand is het 30 jaar geleden dat de H0-MODELAUTOCLUB NEDERLAND werd opgericht. Hier laten we eens zien wat in die tijd nieuw was. In willekeurige volgorde komen wat van die modellen voorbij. Dit is de achtste ‘aflevering’.

Tijdens de Spielwarenmesse 1986 kondigde Roco, die in die tijd naast de modeltreinen ook in de serie “Minitanks” en de serie “Miniatur-Modell” actief H0-modelauto’s maakte, een “Baustellen-Set” aan bestaande uit een Unimog U 1300 die een “ausrangierter” Saurer Komet bus sleept. Die modellen waren uitgevoerd in de groene kleur van de door Roco bedachte fictieve bouwfirma “Schwarz-Bau”. In een tijd dat zwart geld in de bouwbranche een groot thema was natuurlijk een geweldige naam en een mooi thema voor een reeks modellen.

z-roco-sb-01

Precies 30 jaar geleden kwam deze “Baustellen-Set” in de handel, het interieur van de bus aangepast zodat het als een bouwkeet kon fungeren:

z-roco-sb-02

Dat idee van die fictieve firma bleek aan te slaan, Roco putte verder in het eigen arsenaal met o.a. de mooie VW T3 Transporters. Ze sloegen ook de handen ineen met Kibri om meer modellen van deze bouwfirma te kunnen maken. Bijvoorbeeld met de mooie Magirus-Deutz D 310 als basis:

z-roco-sb-03z-roco-sb-04

In de loop van de jaren zijn er zo veel modellen verschenen van zowel Roco als andere fabrikanten dat die hier echt niet allemaal getoond kunnen worden; daarom hier een maar zeer beperkt overzicht van modellen van andere fabrikanten.

Kibri zelf deed ook mee met diverse bouwkits van modellen in de kenmerkende groene kleur en zelfs de passende betoncentrale kwam er:

z-roco-sb-05

Ook de DAF 95 was er in het groen:

z-roco-sb-06

En andere firma’s lieten zich niet onbetuigd, Rietze leverde een Ford Cargo trekker voor een Roco-model:

z-roco-sb-07

Brekina deed in de loop van de jaren ook met een aantal modellen mee, waaronder deze wel bijzondere set van een MB trekker met de Nooteboom-dieplader en zowaar de oude Wiking bulldozer als lading:

z-roco-sb-08

En VK Modelle met deze ex-Albedo Volvo F88 met de eigen ballasttrailer:

z-roco-sb-09

En zelfs nu nog verschijnen er modellen, zoals de leuke oude Steyr van Starline/Brekina, hier afgebeeld naast dezelfde oude Steyr als vroeger model van Roco:

z-roco-sb-10

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.