Nieuw 30 jaar geleden 2

Deze maand is het 30 jaar geleden dat de H0-MODELAUTOCLUB NEDERLAND werd opgericht. Hier laten we eens zien wat in die tijd nieuw was. In willekeurige volgorde komen wat van die modellen voorbij. Dit is de tweede ‘aflevering’.

Indertijd leverde Wiking de nieuwe modellen voor het jaar vrijwel allemaal in de herfst. Zo ook in 1986 met bijvoorbeeld de VW Caddy, de MB 260E, de MB Ecoliner met huifbak en de Büssing 8000 met “Esso” tankoplegger. Het meest opvallende bij het Wiking-nieuws van 1986 was wel het model van de straatveger in de vorm van de MB NG 1217 met Schörling TSZ-Silent opbouw.

z-schorling-01

Met dit voertuig bewees Wiking ook goed gedetailleerde modellen te kunnen maken zonder het Wiking-eigene los te hoeven laten. De opbouw is kipbaar wat zicht laat op (een deel) van de techniek van zo’n straatveger.

z-schorling-02

Van die straatveger zijn een paar varianten bekend, voor ons het meest interessant is natuurlijk het NL-model naar voorbeeld van het toenmalige “BFI”:

z-schorling-03

Toeval of niet, nog geen jaar later heeft ook Herpa een Schörling TSZ-Silent gemodelleerd. Iets anders, meer gedetailleerd en later zelfs met nog extra Schörling werktuigen toegevoegd ook.

z-schorling-04