Modellen van VAN AMERONGEN (aangevuld)

Nu de bekende naam “Van Amerongen” als transportbedrijf uit Barneveld op vrachtwagens aan het verdwijnen is, maar even een kort overzicht van de modellen van dat al weer 80 jaar geleden begonnen bedrijf. Over de historie van het bedrijf zijn veel berichten te vinden. Daarom hier alleen even de modellen.

Om te beginnen met de aardige en voor velen zeker nog wel bekende modellen die er al in de jaren ’80 van Herpa kwamen in de vorm van de DAF 3300 met mooi verchroomde tankoplegger, de DAF 3300 met koeloplegger en iets later de MAN F90 met koeloplegger:

AANVULLING: het model met de MAN F90 blijkt er in twee uitvoeringen te zijn geweest; één met het oude telefoonnummer als bij de DAF’s en één met een nieuwer telefoonnummer; hier eerst met het oudere (afbeelding van Jan Klaas Kuiper) en dan met het nieuwere telefoonnummer:

AWM maakte veel later een model van de DAF 95XF SC met koeloplegger:

En wat recenter verschenen deze verschillende modellen van de oude DAF DO en 2600 van Brekina:

Van Amerongen was jarenlang vervoerder voor de Nederlandse vestiging van McCain ……

….. en van Herpa is ooit dit model van de DAF 3300 met “McCain”-koeloplegger als promotiemodel verschenen, dus niet toevallig met een gele maar verder onbedrukte trekker ……

….en wat later was er ook een DAF met koeloplegger als ‘Sondermodell’ van Wiking, met weer een gele maar ook verder onbedrukte trekker:

Begin van deze eeuw zijn Kamphuis Transport en Van Amerongen gaan fuseren wat leidde tot de firmanaam “Amerongen Kamphuis” en een geheel nieuwe huisstijl:

En daarvan zijn dan zowel van AWM als van Herpa/DeKleine nog deze modellen verschenen:

Inmiddels is er al wel weer het nodige veranderd: op de vrachtwagens is de naam Amerongen aan het verdwijnen en staat er alleen nog Kamphuis op en eind 2018 is het bedrijf overgenomen door de Belgische Sitra-groep. Voor modelbouwers zijn er overigens voldoende mogelijkheden om zelf nog wat modellen van “Van Amerongen” te maken.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.