Modellen van TOTAL en verwante bedrijven: deel ELF

ELF Aquitaine was een Franse oliemaatschappij voortgekomen uit drie vroegere Franse oliemaatschappijen: Régie Autonome des Pétroles (RAP), Société Nationale des Pétroles d’Aquitaine (SNPA) en Bureau de Recherches de Pétroles (BRP). Maatschappijen die waren opgericht om olie- en gasbronnen in Frankrijk en in de koloniën te zoeken en te ontwikkelen. In december 1965 fuseerden RAP en BRP en gingen verder onder de nieuwe naam Entreprise de Recherches et d’Activités Pétrolières (ERAP). ERAP beschikte naast olievelden ook over een netwerk van benzinestations en daarvoor werd het merk ELF ingevoerd. ELF Aquitaine werd in 1994 werd geprivatiseerd en fuseerde in 2000 met TotalFina tot TotalFinaElf en dat bedrijf wijzigde in 2003 de naam weer in alleen Total S.A. De naam ELF wordt nog wel gebruikt bij vooral olieproducten.

Over naar de modellen weer een beetje in volgorde van tijd en die loopt dus eigenlijk maar vam midden jaren ’60 tot ruim 15 jaar geleden. Voor de verzamelaar zeker interessant: van Brekina kwam vrij recent nog dit model van de DAF DO2000 met tankoplegger (ik vermoed dat het model is gemaakt naar een Belgisch voorbeeld):

EFSI maakte veel eerder dit eenvoudige tankwagentje van de Mercedes-Benz:

Uiteraard heeft ook Majorette wat modellen gemaakt in de vorm van de bekende Volvo F12 met gastankoplegger en ook de Ford Cargo als huifbakwagen van ‘elf competition’, die er dan ook weer met aanhangwagen is geweest:

Nog wel bekend als Roskopf-model is dat van de Renault R310 met tankoplegger, waarop ook de naam van het door ELF in 1970 al ingelijfde Antar is te vinden:

En dat is het eigenlijk wel wat de pure modellen betreft, maar er zijn er meer omdat ELF zich vanaf het begin van het merk manifesteerde in de auto- en motorsport en dat leverde ook nog wat aardige modellen op zoals deze zeldzame Renault Espace van Miber:

Brekina maakte deze modellen van Matra Sports, die al in het begin door ELF werd gesponsord, en van Renault Sport:

Albedo is een tijdlang zeer bezig geweest met transporters van raceteams en daar kwamen ook deze twee modellen van de Renault AE uit voort:

Later was er deze mooie transporter van het Renault F1-team dat in die tijd fors werd gesponsord door ELF;

Tot slot: opmerkelijk was het deze diecastmodelletjes van Guisval aan te treffen met ook nadrukkelijk ELF als sponsor …..

…. en die bleken na veel zoeken te maken te hebben met de ook als modelletje van Guisval verschenen Scania racetruck met nr. 53 (die kennelijk in Spanje z’n rondjes reed):

Wat ELF betreft was het dit wel ongeveer, in de volgende aflevering meer over de door ELF ingelijfde merken Antar en Azur vooral door het aantal daarvan verschenen modellen.

0 gedachten over “Modellen van TOTAL en verwante bedrijven: deel ELF

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.