Modellen van TOTAL en verwante bedrijven: deel ANTAR en AZUR

Dit deel gaat over een tweetal in Frankrijk in vroeger dagen zeer bekende merken van oliemaatschappijen; in volgorde hier ANTAR en AZUR.

ANTAR was de merknaam van de oliemaatschappij Pechelbronn SA in het plaatsje Merkwiller-Pechelbronn in het noordelijk gedeelte van de Elzas. Eigenlijk komt dat voort uit de firma die al in 1745 de olie die in die streek werd gevonden ging exploiteren. Een en ander is verbeeld in het Musée de Pétrole in die plaats met ook een verwijzing naar de raffinaderij die de maatschappij daar oprichtte.

Het merk ANTAR heeft tot 1976 bestaan toen het werd samengevoegd met ELF tot Elf Aquitaine; dat op zich in 2000 door Total werd overgenomen. Op het internet is voldoende materiaal over een en ander dus dat hoeft hier net verder besproken te worden. Hier gaat het over de modellen in 1/87.

Het Franse SAI Collections maakte modellen van de klassieke pompen en in de serie Rétro87 verscheen het model van de Renault 1000kgs bestelwagen:

Via het tijdschrift ‘Le Train’ kwamen er drie modellen van Busch:

Het vroegere Norev maakte dit model van de Unic Esterel met tankoplegger (waarbij de gebruikte kunststof nog wel eens wat wilde kromtrekken)

Weer van SAI Collections is er deze kit van een “Antar Station Service” als deel van een Citroën garage waarbij dan ook een model van een zwarte Traction Avant werd geleverd:

Een andere kit van SAI Collections was dit wegrestaurant met ook een ANTAR-pompeiland waarbij ook een Berliet tankwagen van Brekina was bijgevoegd, hieronder wat groter weergegeven:

Aan die tankwagen werd ook nog een Berliet met tankoplegger van Brekina toegevoegd:

Tot slot van het gedeelte ANTAR nog even deze kit van Régions et Cie. van een kleine garage met pompen:

Dan over naar dat andere oude Franse merk: AZUR:

De oorsprong van de firma ligt bij de maatschappij die de gebroeders Desmarais al in 1861 oprichtten om de verkoop van oliën en later brandstoffen te regelen. Vooral na de eerste wereldoorlog waren de gebroeders succesvol met het eigen merk AZUR. In 1965 fuseerde de firma met het toenmalige TOTAL. Meer informatie over de gebroeders en het merk AZUR is op het internet te vinden, er is zelfs een boek over verschenen. Verder naar de modellen in 1/87.

Als producent van typisch Franse producten is het weer SAI Collections met een model van een vooroorlogse Berliet tankwagen in de serie Rétro87:

Ook van SAI een fraaie kit van “Garage du Centre” die de naam AZUR ook nog flink uitdraagt en waar ook al één van de andere klassiekers te zien is:

Ook in de serie Rétro87 waren of zijn er deze klassieke Renault bestelwagens in AZUR-uitvoering:

Ook van SAI is er deze kit van een ‘AZUR Station Service” waar u ook al een tweetal tankwagens ziet staan:

Naast de Berliet tankwagen van Brekina die bij de kit werd geleverd is dat het model van de Renault 2,5 tonner uit de Rétro87-serie:

Heel apart is dit modelletje van Busch van de Renault 4:

Nog vrij recent verscheen dit fraaie model van de Citroën U55 van HAXO Route87:

Natuurlijk maakte het vroegere Norev ook een model van de Unic Esterel met tankoplegger:

Best wel fraai is de Büssing met tankoplegger van Roskopf (aan de wielen te zien nadat Wiking het had overgenomen):

Tot slot van dit deel nog een kit van een kleine garage van Régions et Cie:

Het volgende deel zal voornamelijk gaan over FINA.

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.