Modellen van Texaco, Caltex en Chevron 1

De serie over modellen van oliemaatschappijen gaat verder met dit keer de modellen van Texaco, Caltex en Chevron. Deze drie merknamen hebben heel veel met elkaar te maken, maar dat komt in de loop van de serie vanzelf wel tot uiting.

Van deze drie merknamen is die van Texaco de oudste; de oliemaatschappij The Texas Company werd al in 1902 opgericht en voerde sinds 1905 al de afkorting Texaco. De merknaam Texaco wordt nog steeds gebruikt al is het merk zelf opgegaan in het nu alomvattende Chevron. In Europa en dus ook in Nederland zijn de bekende Texaco- en ook de Firezone-tankstations aan het verdwijnen, de meeste worden omgebouwd tot Esso-stations, dit omdat Chevron die activiteiten aan andere partijen heeft overgedaan. Dus ook het beeld van tankwagens in Texaco-uitmonstering zoals deze van Salland Olie gaan verdwijnen:

Over naar de modellen in eerste instantie dus van Texaco en dan in dit deel 1 eerst maar eens de Europese modellen van de meer bekende fabrikanten. Toen Wiking begin jaren ’70 met het nieuwe model van de Aurepa tankoplegger kwam was één van de eerste modellen die oplegger met een MAN trekker er voor. Daarvan is naast de geheel rode ook een model met witte tank gemaakt.

Pas veel later kwam er weer een model met nu de 2-as oplegger achter de aangepaste ex-Roskopf Büssing trekker als deel van een setje van de Post Museums Shop:

En ook via PMS verscheen nog de Chevrolet met 1-as oplegger in een US-uitvoering:

Daar is het wat Texaco-modellen van Wiking bij gebleven.

Begin jaren ’80 verschenen ook de eerste truckmodellen van Herpa met ook al een nog vrij eenvoudige tankoplegger en daarvan kwamen dus ook een Texaco-uitvoering, wel werd een paar keer van trekker gewisseld:

Hier nauwelijks bekend omdat ze naar verluidt alleen in Amerika zijn verkocht zijn deze met de oude Renault R (= MACK) als trekkers:

De latere Texaco kleurstelling van zwart met rood op een witte basis vertaalde Herpa naar een fraai model van de Renault R met benzine-tankoplegger ……

….. ook nog verschenen met de Mercedes-Benz NG trekker:

Die kleurstelling was ook te vinden op dit model van de MAN combinatie:

Minder bekend is dit model op Herpa-basis dat via Albedo werd gemaakt voor de Texaco-handelaar Fricke:

 

Van AWM (toen nog AMW) is er maar één bekend en wel dat van een Volvo FH met tankoplegger zo ver bekend gemaakt naar een Scandinavisch voorbeeld van ‘Keil-Valga AB’.

In deel 2 nog wat meer ‘Europese’ Texaco-modellen.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.