Modellen van SUNOCO

Na het overzicht van de merken Pennzoil en Quaker State kan een overzicht van het merk SUNOCO eigenlijk niet ontbreken ook al omdat dat merk net als de vorige een grote rol heeft in de Amerikaanse autosport en daardoor al zeer bekend is. SUNOCO is een samenvoeging van de vroegere firmanaam Sun Oil Co. waarvan de ontstaansgeschiedenis teruggaat tot 1886 toen de basis werd gelegd in de staten Pennsylvania en Ohio voor de winning en exploitatie van olie. De firma groeide voorspoedig en is na vele goede en minder goede ontwikkelingen, te veel om hier allemaal te noemen, sinds enige 2012 eigendom van Energy Transfer Partners uit Dallas en wordt het bedrijf als Sunoco LP gerund. Tegenwoordig ligt de focus alleen nog op de verkoop van olieproducten via de servicestations.

In de loop van de jaren zijn er wel aardige SUNOCO-modellen verschenen, zoals al in begin van de jaren 80 een leuk diecastmodel van het Japanse Shinsei: een MACK NR met tankoplegger

Modellen naar nog vroegere voorbeelden zijn er tegenwoordig van Classic Metal Works of alleen Mini Metals zoals het tegenwoordig door Round2 Corp. wordt genoemd:

Al weer aardig wat jaren geleden was er een mooi model van een Ford Aeromax met tankoplegger van Matchbox:

Het vroegere Model Power haalde al eerder modellen uit Hong Kong c.q. China met o.a. deze Peterbilt met tankoplegger; later was er de eigen serie met Kenworth trekkers waaronder ook het model met tankoplegger:

Zoals gemeld is SUNOCO een bekende naam in de vooral Amerikaanse autosport niet in het minst door de langdurige samenwerking met de soms heel succesvolle race-activiteiten van de teams van Roger Penske (een paar fraaie voorbeelden uit die tijd zijn hier afgebeeld); tegenwoordig is het een stuk minder en is eigenlijk alleen in de Nascar-races nog wat te vinden; het nummer 94 verwijst naar de speciale olie van het merk “Ultra 94”:

Verrassend genoeg hebben die toch interessante race-activiteiten vrijwel geen modellen in H0 opgeleverd, wel zijn er de nu wel bekende racetransporters van Matchbox geweest …..

….. en zijn er ook wat van Racing Champions geweest met de kleine racewagen er bij::

En dat was het al weer wat SUNOCO betreft.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.