Modellen van QUAKER STATE (SHELL) (aangevuld)

Zeer Amerikaans en toch hoort ook dit merk bij Shell. Dit is eigenlijk een vervolg van het verhaal over de modellen van Pennzoil, want reeds voordat Shell de beide merken in 2002 overnam waren de beide grote motorolie-merken in de jaren ’90 al samengegaan. Quaker State ontleent z’n naam aan één van de oprichters van het oliebedrijf dat in de jaren na de vondst van olie in de staat Pennsylvania werd gevormd. Deze was namelijk lid van de Quakers, ooit een bijnaam voor het op christelijke grondslag opgerichte “religieus genootschap der vrienden”. Pennsylvania werd en wordt ook wel de Quaker State genoemd. Mede door goede marketing werd Quaker State Oil één van de meest bekende merken motorolie in de VS. Het bedrijf raakte in de jaren ’90 in de problemen en ging uiteindelijk samen met grote concurrent Pennzoil. In 2002 werden beide merken op hun beurt overgenomen door Shell, die de merken wel in stand heeft gelaten. Net als Pennzoil waren er ook snelservice stations voor het wisselen van motorolie, waarbij zelfs de combinatie met een tussentijdse verorbering van een steak mogelijk was:

Over naar de modellen en dan gelijk één van de minst bekende modellen van wat toen nog AMW was als één van de weinige Europese modellen:

Een ander Europees model was dit diecastmodel van een Scania met oplegger, die onder de naam Mega Master verscheen:

Natuurlijk zijn er meer modellen naar Amerikaanse voorbeelden, zo leverde Maisto deze Kenworth trekkers met oplegger:

Modellen die er ook in verschillende blisterverpakkingen waren:

Net als Pennzoil was en is ook Quaker State een grote naam als sponsor in de Amerikaanse autosport ……

…. en net als bij Pennzoil heeft dat verschillende modellen van racetransporters met Quaker State promotie opgeleverd als deze van Matchbox:

Uiteraard waren er ook modellen van Racing Champions zoals deze met Nascar-racewagen ……

…. en de latere modellen zonder het extra wagentje:

Ter aanvulling: Ik werd er door Frank Schneider aan herinnert, dat Hightech Modell een MTM-kitje heeft gehad van de March-Porsche Indycar uit de jaren ’88 en ’89 die gesponsord werd door Quaker State:

Van Life-Like was er nog het op het Faller AMS en Aurora-system gebaseerde slotcar-model, dat weliswaar als H0-model wordt verkocht maar in feite te groot was:

Dat was het wel wat het merk Quaker State betreft; voor de volledigheid toch nog even het al bij Pennzoil horende merk van de keten van servicestations met de naam “Jiffy Lube”:

Want ook van dat merk is er een model geweest: een best aardige Kenworth met oplegger in de ‘Premiere Collection” van Matchbox:

Meer modellen in H0 zijn er niet al komen deze Hotwheels-modellen in de buurt:

Van A-Line is er zelfs een kit van een servicestation geweest:

Daarmee is het hoofdstuk Shell wat mij betreft wel afgelopen qua modellen in H0. een volgende keer maar eens wat anders.

Terug naar het vorige deel

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.