Modellen van PENNZOIL (SHELL)

Een in Amerika vooral dankzij sponsoring in de autosport en merchandising zeer bekend merk smeermiddelen zoals motorolie is Pennzoil, tegenwoordig ook onderdeel van ‘Royal Dutch’ Shell. Dus eigelijk is dit Shell, deel 22. Het bedrijf werd oorspronkelijk in 1913 in LA opgericht en werd midden jaren ’50 gekocht door South Penn Oil (op zich weer een afsplitsing van Standard Oil). Nadat die in 1963 met Zapata Petroleum was samengegaan werd het bedrijf “Pennzoil” genoemd. In 1998 ontstond Pennzoil-Quaker State door de fusie van de fabrikanten van motoroliën Pennzoil en Quaker State. De twee merken blijven bestaan nu Shell het bedrijf in 2002 geheel heeft overgenomen. Het bedrijf is nog steeds bekend door de snelwisselstations voor motorolie zoals deze (maar ook twee andere ketens, daarover later meer):

Over naar de modellen, want daarover is best veel te vertellen. Één van de betere en voor veel liefhebbers ongetwijfeld bekend model is van de MACK B-61 met oplegger, die ooit door Matchbox als goed gedetailleerd diecastmodel in een aparte serie is uitgebracht.

Van Classic Metal Works is voor zover bekend maar één model verschenen en wel deze prima Chevrolet tankwagen:

Maar geruime tijd daarvoor waren er al modellen van het merk Golden Wheel met deze in China geproduceerde diecastmodellen in een hele serie Pennzoil-modellen op basis van de oude Peterbilt en Ford die we alter ook van IMex hebben gezien. Zo was er deze set met als bijzonderheid de Ford met oplegger, die buitren deze set niet meer gezien is:

Want de andere wagens waren ook los te vinden in dezelfde serie:

Opmerkelijk ook dat aan die serie van acht nog twee modellen werden toegevoegd: een wat heftige kraanwagen op de Ford en zelfs een Peterbilt Fire Truck

Van Matchbox kwam weer deze Kenworth met oplegger in de zeldzame “Premiere Collection”:

En uit Hong Kong kwam Zee-Toys / Zylmex met deze matige versie van ook een Kenworth met oplegger:

Later verraste Matchbox met de DAF 95XF met oplegger in de serie Convoy:

Het meest moderne model is deze Volvo VNL met oplegger van Tonkin:

Zoals gezegd is Pennzoil een grote naam in de Amerikaanse autosport, met name met sponsoring van Indycar- en Nascar-teams en zelfs complete races:

Van de Indycar racewagens zijn geen echte “Pennzoil”-modellen in H0 bekend al kan een Monogram-model natuurlijk altijd zelf van opschriften worden voorzien. Van de Nascar racewagens zijn ook niet zo veel modellen bekend, wel maakte Winners Circle al weer enige jaren geleden een prima model van de toen door Shell/Pennzoil gesponsorde wagen van Kevin Harvick:

Recenter zijn de ook qua details veel mindere 1/87 modellen die Lionel Racing onder de naam Nascar Authentics in 1/87 heeft uitgebracht, waarbij alleen wagen nr. 12 van Ryan Blaney in Pennzoil-uitmonstering te vinden was:

Opmerkelijk dat Lionel Racing ook deze “Christmas Ornaments” van de Nascar-wagen heeft gemaakt en dan wel de veel bekendere uitvoering van nr. 22 van Joey Logano:

De verschillende raceteams dragen die sponsoring ook uit met hun opvallende teamtransporters zoals deze oudere van Bahari Racing en de moderne van Team Penske:

En die transporters waren aanleiding voor aardig wat modellen. Beetje apart is de Kenworth transport van Matchbox die wel in ongeveer H0 was maar de bijgevoegde modellen bepaald niet:

Die Kenworth was er dan ook in iets andere uitvoering met een ook wat te groot uitgevallen Indycar:

Matchbox maakte nog twee transporters met de aloude Kenworth als trekker, de bovenste is van het Nascar-team de onderste van het Indycar-team:

Daarna kwam ook Racing Champions met een bijna identieke Kenworth met soms verschillende oplegger in ook verschillende verpakkingen:

Weer later kwam de Kenworth T2000 als trekker voor nog steeds dezelfde oplegger bij Racing Champions

En blijkt er zelfs een model te bestaan van Jada Toys, die wel erg op de Kenworth T2000 van Racing Champions lijkt als je afziet van de andere opdrukken (als ik het goed begrepen heb heeft die gelijkenis zelfs tot juridische stappen geleid); het model zat in een aardige “Hot Rigz”-set van drie maar was ook los verkrijgbaar:

Ik weet niet of ik nu alle modellen heb laten zien, maar dit geeft wel een aardig beeld. Tot slot dan nog wel even deze curiositeit: een heuse Europese MAN TGA met oplegger als diecast promotiemodel van Chinese makelij:

Door naar het volgende deel

Terug naar het vorige deel

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.