Modellen van PAX Leeuwarden

Z-PAX 01

Bijna 30 jaar zit er tussen deze twee modellen in de opvallende kleuren van de firma PAX uit Leeuwarden. Een bedrijf dat al in 1923 zijn oorsprong vindt toen Pieter Plantinga zijn heil zocht in het transport met de aanschaf van een tweedehands Ford TT. Meer over de historie is te vinden op de website van de huidige PAX Groep. Toen Herpa met het model van de Iveco 190-36 kwam zag De Kleine aanleiding voor dit model met huifoplegger. In die tijd monteerde Herpa nog zelf de stuurbare voorassen op het model.

Z-PAX 02

Jaren later kwam er pas een tweede model in de opvallende kleuren van PAX, nu een WSI-Promotoys model; diecast trekker en oplegger en mooi gelkat en bedrukt.

Z-PAX 03

In een speciale verpakking en te koop in de PAX shop:

Z-PAX 04Z-PAX 05

Al voor het Herpa-model verscheen had ik, ik meen naar aanleiding van een afbeelding in een of ander tijdschrift, een model gemaakt van een Magirus-Deutz D trekker met huifoplegger in de PAX-uitvoering.

Z-PAX 06

Als trekker fungeert een diecastmodel van het Spaanse merk Guisval, dat meer in de richting kwam van 1/87 dan het te kleine model van Wiking. De oplegger is een samenstel van verschillende onderdelen uit de rommelbak met een Herpa bak en huif. Handgeschilderd en met afwrijfletters van opschriften voorzien.

Z-PAX 07

 

 

Eén gedachte over & ldquo; Modellen van PAX Leeuwarden & rdquo;

  • Het is nog steeds van Plantinga. Ooit zaten Zuidema en Van Opzeeland bij deze groep. Zuidema is opgegaan in Schouten (ook PAX) en Van Opzeeland zit nu bij Nabuurs in Haps. Zuidema heeft een lange reis gemaakt. Begonnen in Grauw daarna verhuisd naar Deventer, vandaar naar Gorinchem en tenslotte in Moerdijk neergestreken, samen met PAX-genoot Winde Transport uit Klundert.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.