Modellen van NIJMAN/ZEETANK (aangevuld)

Even kort wat historie, hoewel heel interessant zijn voor meer daarover andere kanalen geschikter. Het huidige Nijman/Zeetank is voortgekomen uit het van oorsprong Rotterdamse Nico Nijman en Zeetank uit Spijkenisse, die beide met Getron en Estron onderdeel werden van de Van Genderen Groep in Spijkenisse met de uit de jaren ’70 zo bekende groene keur met gele band. In de jaren ’80 worden de bedrijven min of meer weer zelfstandige bedrijven, waarbij Nijman en Zeetank wel samengevoegd werden tot het nu omvangrijke internationale bedrijf.

Aanleiding voor dit overzicht is dat ik bij opruimen weer eens het eerste Herpa-model van de DAF 2800 met binnenlader tegenkwam, toch al weer een model dat al bijna 40 jaar oud is, …….

…… het bleek ook dat dit het enige model is dat ik er van heb, terwijl er toch aardig wat modellen van ofwel nog Nico Nijman ofwel Zeetank ofwel Nijman/Zeetank  zijn gemaakt veelal via importeur De Kleine. Voldoende reden om te proberen die eens op een rijtje te krijgen. Na de DAF volgden een hele serie modellen met de Scania 2-serie van Herpa zoals deze weer in het blauw met witte band:

Dat model trof ik ook met een Zeetank-trekker:

Aanvulling: Michael Portmann leverde deze foto van een Herpa Scania 2-serie met binnenlader met ander, groter opschrift vab Pilkington

Die 2-serie Scania’s waren er ook bij Nico Nijman met een huifoplegger en bij Zeetank met, logisch met zo’n naam, een tankcontainer:

Beide modellen kwamen daarna in de toen nieuwe Nijman/Zeetank-uitvoering, waar iets opvalt: bij het model met de tankcontainer ontbreekt de witte band …..

….. die er (een later versie?) wel op heeft gezeten bij dit model met een wat andere tankcontainer:

Naast de Scania met huifoplegger is er ook eenzelfde model met opschriften van het Belgische Decoster & Cie; toen al deel van Nijman/Zeetank

Daarna bleef het een hele tijd ‘stil’ voor wat modellen van Herpa betreft tot vele jaren later dit model van een Highline Scania R werd aangekondigd (persfoto) …..

….. die bij het uiteindelijke verschijnen toch wat anders uitzag (andere opdrukken, andere oplegger); evengoed een mooi model:

Dat was het wat de Herpa-modellen betreft. Maar vanaf 2002 kwamen er meer modellen van AWM zoals deze Scania R HL met groene Pilkington-binnenlader ……

…. en deze MB Actros met weer blauwe oplegger:

Opvallend: ook een witte Topline Scania met blauwe oplegger is er geweest

Daarop volgden latere Scania R Highline trekkers met groene Pilkington-binnenladers met en een groene band op de cabine (en dakspoiler) en een blauwe band (zonder dakspoiler):

En er verschenen uiteraard ook modellen met verschillende tankcontainers zoals deze ……

……. en deze ……

….. en ook deze:

Aanvulling: ook van Michael Portmann kwamen deze afbeeldingen van nog een Scania met tankcontainer van AWM

De Scania met verchroomde tankoplegger blijft een mooi model:

Later model met witte Scania met binnenlader met Nijman/Zeetank-opdrukken:

En een Scania weer in het blauw en met de toen nieuwe ‘volume’-binnenlader (het voorste gedeelte is voorzien van schuifzeilen zodat het ook met kleinere produkten beladen kan worden):

Die is er dan ook met witte trekker en groene oplegger:

En wat later ook met een 3-as trekker:

Zo ver ik kon nagaan is deze MB Actros StreamSpace 3-asser met blauwe binnenlader de laatste van AWM:

(met afbeeldingen onder andere van Herpa, AWM en Jan Klaas Kuiper)

 

0 gedachten over “Modellen van NIJMAN/ZEETANK (aangevuld)

  • Wow leuk overzicht, en daardoor ben ik bang dat ik er een paar mis in mijn verzameling… (jammer dat de nrs er niet bij staan, dat zoekt makkelijker voor mij). Fijn weekend. Nico Koller.

  • Was niet een van de laatste Scania’s van Nijman uit het Herpa assortiment uitgerust met Super-Single banden op de aandrijfas van de trekker?
    Volgens mij een eenmalige uitvoering van Herpa

  • Met dank aan Michael Portmann zijn nog twee ontbrekende modellen, één van Herpa en één van AWM, toegevoegd.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.