Modellen van Kuehne & Nagel, deel 4

In dit deel aandacht voor modellen die door Brekina tot nu toe zijn uitgebracht. Eerlijk gezegd had ik het idee dat het er wat meer zouden zijn, maar het valt qua aantal nog mee. Het zijn natuurlijk allemaal ‘klassiekrs’ omdat de voorbeelden bij Brekina nu eenmaal uit de jaren ’50 en ’60 stammen. Zo ver ik weet was het eerste model dat van de Mercedes-Benz LP333 met aanhanger. Het hier afgebeelde model is er nog één van de eerste serie modellen van de LP333 met de stuurbare voorassen; bij de latere versies waren de stuurbare assen al weer vervangen door de gebruikelijke ‘starre’ assen (montage van die stuurbare voorwielen bleek veel te bewerkelijk).

Wat later (1990) volgde de MAN “Pausbacke” combinatie:

Rond die tijd verschenen ook de bakwagen-modellen van de MB L322 en de Magirus “Rundhauber”:

Begin jaren ’90 bracht Brekina als ik me wel herinner een paar modellen tegelijk uit in soort “Edition Kühne & Nagel” waarbij met deze MB-modellen:

De MAN 635 “Kurzhauber” was er als huifbakcombinatie en als gesloten bakwagen:

Interessant zijn de twee meubelwagen-combinaties, want naast de Mercedes-Benz- was er ook de MAN-versie:

Ook de lichte Borgwards zijn in ‘Kühne-Nagel’-uitvoering gemaakt:

Een bijzonder aardig model is wel deze Henschel HS140 gesloten combinatie, waarmee kennelijk een lijndienst van Berlijn naar Denemarken werd onderhouden (en dat dus nog in de tijd dat door de DDR gereden moest worden):

Naast een model van de Magirus-Deutz Pluto met huifoplegger is er ook de Mercedes-Benz ‘Kurzhauber’ als trekwagen geweest:

Al weer meer dan vijf jaar geleden verscheen nog deze Büssing Commodore met aanhnager:

Nee, ik ben de VW Transporters niet vergeten, maar ik was verbaasd dat ik tussen die honderden modellen, die Brekina inmiddels van de verschillende Transporters heeft gemaakt, er maar twee als model van ‘Kühne & Nagel’ aantrof:

In het volgende deel 5 modellen van verschillende andere fabrikanten die maar beperkt modellen van ‘Kühne & Nagel’ hebben gemaakt.

Terug naar deel 3

 

Eén gedachte over & ldquo; Modellen van Kuehne & Nagel, deel 4 & rdquo;

  • De enkel-as oplegger uit de “Edition K&N” set, die achter de Mercedes-LPS338 hangt, is er nog een uit het assortiment van Roskopf. In dit tijd kocht Brekina wel vaker series opleggers bij Roskopf om achter de eigen trekkers te hangen. De opleggers die Roskopf toen maakte, pasten ook prima in het tijdsbeeld van de modelauto’s van Brekina.
    Jammer dat de mallen van Roskopf waarschijnlijk in een kelder in Lüdenscheid liggen te verstoffen.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.