Modellen van KOPPARTRANS (Shell)

Eigenlijk had dit wel SHELL-modellen deel 21 kunnen heten want dit in vroeger tijden bekende Zweedse merk is al lange tijd geleden door Shell ingelijfd. In het kort de historie:

In 1947 besloot rederij Transatlantic samen met het grote mijnbouwbedrijf Stora Kopparberg (est.1288) een olie- en gasbedrijf op te starten waarvan de naam een combinatie zou zijn van die van de twee moederbedrijven: Koppartrans. Besloten werd ook in Göteborg daarvoor de grootste raffinaderij van Zweden te bouwen, die werd in 1949 geopend. De rode tong in het Koppartrans-logo symboliseert de eeuwige vlam, die ook bij deze raffinaderij te zien was. De hoofdletter K als vuurspuwende leeuw werd in de jaren vijftig en zestig een van de meest verspreide en zichtbare logo’s in het land waar de Koppartrans-benzinestations waren gevestigd. Al in 1959 werd de helft van het bedrijf gekocht door Shell en vier jaar later namen ze de hele operatie over. Begin jaren 70 ontbond Shell Koppartrans als merk en de benzinestations werden Shell-stations.


Nog een opmerkelijke voetnoot: 25 jaar later werden de merknaam Koppartrans en ook het logo overgenomen door de kledingontwerper Per-Eric Melinder. In het voorjaar van 1998 had hij zijn eerste collectie af. De lijn was in grote mate geïnspireerd op het soort kleding dat in de jaren vijftig en zestig door tankstationpersoneel werd gedragen. Na nog eens twee decennia begonnen Per-Eric Melinder en voormalig industrieel CEO Per Nilsson met het ontwikkelen van het Koppartrans-horloge. Design en inspiratie zijn gevonden binnen ons erfgoed van motoren en racen.

Over naar de modellen en dat kunnen dus alleen maar modellen naar voorbeelden van voor 1970 zijn. Via de Eurotrain-organisatie verscheen nog vrij recent deze leuke Wiking-set met VW duka en pompeiland in de typische Koppartrans-uitvoering:

Brekina maakte op basis van de voorhanden Scania’s en Volvo deze tankwagens (waarbij opgemerkt moet worden dat de vroegere tankwagens van het merk voor zover ik kon vinden altijd metaalkleurige tanks hadden en overigens ook niet erg leken op de oplegger van Brekina; zoals hierboven ook wel te zien is).

Ook is er een leuke VW T1 van Brekina:

Uiteraard zijn er ook modellen van het Zweedse kleinseriemerk AH-Modell met een aantal eigen varianten op basis van Brekina-modellen:

Of het model nog verkrijgbaar is weet ik niet, maar er was ook een eigen model van AH en wel deze Volvo ‘Rundnos’ bakwagen:

Een ander Zweedse fabrikant is Jeco, die ooit een pompstation met bestelwagen (volgegoten resin model) schijnt te hebben gemaakt:

Vrij nieuw nog is de speciale uitgave voor Zweedse liefhebbers van Faller van een compleet Koppartrans “Bensinstation”:

In een volgende aflevering nog maar eens een merk dat door Shell is overgenomen.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.