Modellen van DENTRESSANGLE (en nog wat meer)

Jarenlang was het merkteken ND van Norbert Dentressangle, verder ND, een niet te missen factor in het Europese goederenvervoer tot het in juni 2015 van de één op de andere dag als merkteken geheel was verdwenen. Dat was na de overname van het toen al flink uitgedijde bedrijf door het Amerikaanse XPO Logistics. Norbert Dentressangle begon het bedrijf in 1979 en zette toen vooral in op het Cross-Channel verkeer tussen Frankrijk en Engeland. Dat verkeer groeide flink en zo ook ND, ook door overnames van andere bedrijven. Echt grote overnames die ook in Nederland effect hadden, waren die van het van oorsprong Schotse Christian Salvesen in 2007 en van de Engelse TDG Groep in 2011; firma’s die daarvoor op hun beurt als in Nederland actief waren. Zoals gezegd, ND werd in 2015 voor een enorm bedrag overgenomen door XPO Logistics wat ook op de trucks te zien was, van de een op de andere dag stond ‘WE ARE XPO’ op de wagens:

Nadien is de kenmerkende rode kleur van het wagenpark geleidelijk vervangen door het huidige en vrij kale wit van XPO Logistics:

In de nu vroegere uitvoering van ND zijn er nog aardig wat modellen in 1/87 verschenen. De oudste is wel de fraaie Renault R310 met typisch Franse Savoyarde huiftrailer van Roskopf uit 1989:

Daarna kwam er van Herpa in 1993 het enige ND-model, deze mooie Renault R365 met de kipsilotrailer:

Daarna kwamen er modellen van AWM met eerst deze Renault AE500 met gesloten oplegger in 1995:

Die kreeg pas 10 jaar later de opvolger met de Renault Magnum nu met een koeltrailer.

In de periode 2007 tot 2017 volgden dan nog een hele reeks verschillende mooie modellen van AWM:

ND heeft een tijdlang een eigen fanshop gehad waar ook modellen werden verkocht al waren dat vooral de grotere modellen in 1/43 van Éligor; in 1/87 liet Éligor deze aardige Renault Magnum met oplegger als diecastmodel in China maken:

Zoals gezegd lijfde ND in 2007 Christian Salvesen in die het kenmerkende wit net hadden vervangen door een zeegroene kleurstelling, het is wel aardig om de modellen daarvan er ook even bij te pakken:

In die kleurstelling is het diecastmodel van de Renault Magnum van Éligor wel bekend met zowel Engelse als Spaanse opschriften::

Minder bekend is het model dat Schuco maakte voor het Britse Search Impex van een DAF XF met oplegger met in dit geval Engelse en Franse opschriften:

In 2011 volgde dus de overname van de Britse TDG Groep, die daarvoor zelf al flink op het overnamepad was geweest; zo werden in Nederland bekende namen als onder meer Althuisius, Berbee en Van Straalen overgenomen (en daarna soms ook weer van de hand gedaan); daardoor had het bedrijf ook in Nederland al diverse distributiecentra:

Het leverde wel een heus NL-model op van de DAF CF met gesloten trailer:

Herpa zelf gebruikte diezelfde combinatie en kleurstelling voor een seriemodel met de oplegger in “Haribo”-uitvoering:

Dat schijnt voor De Kleine een mooie reden te zijn geweest er wel een trekker met TDG-opschriften voor te zetten (Foto Jan Klaas Kuiper):

Of er nu ooit nog modellen van ND en de andere zullen verschijnen is de vraag en dat geldt natuurlijk ook modellen van XPO Logistics, want buiten dit Tonkin model is er (nog) geen ander model bekend …..

….. al zou dat gezien de vele mogelijkheden nog best kunnen.

Norbert Dentressangle is nu nog actief met een investeringsfirma.

0 gedachten over “Modellen van DENTRESSANGLE (en nog wat meer)

  • Weer een uitgebreid en mooi overzicht ! Misschien de volgende keer een overzicht van de Essers groep met oa Centrum uit Valkenswaard, Geertrans, Super Liner Cargo, Furtrans, Huktra en Nijs uit Lommel ;.

  • Oh, dat is nog niet eens zo’n gek idee. Wordt wel heel wat zoekwerk dus dat kan even gaan duren met al die verschillende firma’s.

  • Wil je altijd wel helpen JanS 😉
    Denk nu trouwens ook aan het Duitse Kahmann die ze hebben overgenomen en waarvan ook een model in Ho is uitgebracht door Herpa.

  • Sinds begin van het jaar hoort Hoefnagels uit Asten/Weert er ook bij de Essers Groep. Hoefnagels Weert was voorheen Lambers transport.

    Huub

  • Wat H. Essers betreft heb ik al een aardige lijst, het is indrukwekkend wat die firma al aan overnames heeft gedaan. Voor opmerkingen/hulp ben ik altijd in, goed kans dat ik er nog over het hoofd heb gezien.

  • Klopt helemaal Huub, was ik even vergeten. Er zijn nog tal van firma’s die zijn overgenomen, maar hier zijn geen H0 modellen van en daarom laat ik deze achterwegen 😉

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.