MODELLEN van de WEEK

Het is toch vakantietijd dus maar eens iets heel anders. Zo’n 10-15 jaar geleden waren de ‘biertrucks’ voor velen een ware rage; inmiddels is die vrijwel geheel uitgedoofd. Maar in die tijd werd in hoog tempo het ene na het andere model als promotiemodel voor veelal brouwerijen via reclamebureaus uitgebracht. Niet altijd in de beste kwaliteit maar er zaten toch prima modelletjes tussen.

Één van de brouwerijen waarvan talloos vele modellen verschenen is “Braugold” uit Erfurt. Naast de meer gebruikelijke modellen waren er ook de zeg maar combinatie-blisters, echt leuk met twee of meer modellen zoals die hierboven van een MAN TGA met ‘dieplader’ beladen met een IFA W50 of als hieronder een MB Atego beladen met ‘bierkratjes’ en een Sprinter “Gastroservice”-wagen:

Weer een andere: Scania met aanhanger beladen met een Barkas B1000

Of weer een andere Scania met daarachter een ‘Wohnmobil” kompleet met wat tuinmeubelen:

Dan weer een Volvo en Sprinter met daarbij nog een motor:

Nog een Volvo maar dan met een Mercedes-Benz ‘Taxi” en een wat te groot figuurtje:

Weer een MAN TGA nu met een Mini:

Of met een VW Beetle:

Vergis u niet, die diecastmodellen waren van een heel acceptabele kwaliteit; via het reclamebureau Grell kwamen die modellen namelijk van High-Speed uit China die ook modellen leverde aan Schuco, Model Power en ook al die Franse modellen in de verzamelserie waar een plotseling einde aan kwam omdat de eigenaar van High-Speed de boel van de ene op de andere dag sloot. Mooi dat Norev de mallen nu in handen heeft en er nog eens eigen varianten van uit brengt.

Ook bij andere brouwerijen kwam je dat soort combinaties van modellen wel tegen, bijvoorbeeld bij het overbekende Hofbräu uit München:

Één van leukste modellen misschien wel was deze van “Kapuziner”: een Atego met aanhanger met daarop een behoorlijk gedetailleerd modelletje van een Piaggio Ape:

 

0 gedachten over “MODELLEN van de WEEK

  • Dergelijke modellen heb je ook als relatiegeschenken van transportbedrijven e.d. Ik heb er één met de fabrikantsnaam Elawo-Germany op de bodemplaat. Lijkt me een Chinese fabrikant die het land van herkomst van de voorbeeldtrucks in haar bedrijfsnaam voert.

  • Er zijn er echt heel veel als reclamemiddel of relatiegeschenk gemaakt en echt niet alleen door biermerken; ELAWO is een merknaam die door Wörlein uit Cadolzburg werd gebruikt voor in China gemaakte modellen.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.