MODELLEN van de WEEK

Ook dit keer een centraal thema. Jaap van der Pol is een loot uit de familie Van der Pol, bekend van het in 1999 gestopte transportbedrijf Transneerlandia uit Bodegraven. Omdat het model van de Krupp met koeloplegger van Brekina niet helemaal naar voorbeeld was bouwde Jaap maar zelf een model uit een flink aangepaste trekker van Wiking en een wat aangepaste ‘koel’-oplegger van Albedo. De opschriften zijn met afwrijfletters gemaakt, in de tijd dat het model gebouwd werd was het zelf maken van decals nog niet zo eenvoudig als het nu is.

Wat recenter is het model van een Scania 141 met een wat gestroomlijnde koeloplegger. Deze combinatie heeft zo eens bij Netam op de BedrijfsautoRAI gestaan; de zijbekledng bleek in de praktijk niet zo’n succes en na drie (!) ritten ging die er al af. Jaap bouwde dit model uit een Scania van Albedo en een Kässbohrer oplegger van Rietze, die vrijwel identiek was met het Netam-voorbeeld en vrijwel onveranderd kon blijven. Het chassis van de Albedo Scania is ontdaan van de toen aanwezige DAF-kenmerken en vervangen door de juiste Scania-kenmerken.

Jaap bouwde ook een model van een Scania 143 Streamline als koelcombinatie met wipkar, zoals die indertijd o.a. door Van Eck werden gebouwd. Basis hiervoor leverde Herpa met cabine en chassis voor de motorwagen, de opbouw en de gehele aanhanger zijn zelf gemaakt. Het resultaat is een mooi gedetailleerd model. De opschriften zijn ook hier weer met wrijfletters gemaakt en het moet gezegd, dat dat wel heel mooi strak is gedaan.

(afbeeldingen: Bennie van Meurs)

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.