MODELLEN van de WEEK

Deze week een tweetal modellen van de hand van Fred van der Horst, die modellen bouwde naar voorbeelden van het roemruchte RiCö indertijd gevestigd in het Duitse Ostenrode. Dit bedrijf had op het hoogtepunt van z’n bestaan circa 6600 (!) vrachtwagens rijden voornamelijk in de Oosteuropese landen. Dat bedrijf is in 2008 gigantisch failliet gegaan, de eigenaar heeft daarna zelfs gevangenisstraf gekregen voor fraude en vorig jaar nog een keer voor belastingontduiking. Vrijwel het hele wagenpark bleek bij Duitse en Poolse bedrijven geleased te zijn waarvan de rekeningen dan te laat of helemaal niet werden betaald. Dat bleek ook wel uit de wel uitbundig beplakte maar niet eenduidig gekleurde trucks zoals deze DAF’s bijvoorbeeld:

Toch waren de trucks van RiCö voldoende aanleiding voor modelbouwers er eigen modellen mee te maken, zoals Fred van der Horst deed met de DAF XF105 gekoppeld met de Meusburger oplegger van Herpa:

Of ook een DAF met koeloplegger ook weer uit Herpa delen:

Overigens verscheen ook in 2008 nog een DAF XF van Herpa in RiCö-uitvoering (die staat overigens niet meer in de Herpa database):

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.