MODELLEN van de WEEK

Eind jaren ’70 verving het net gevormde Iveco-concern de modellenserie van de Fiat 170, die ook als OM en Unic door het leven ging, met die van de 190-38 Turbo. Nu Herpa een nieuw Iveco-model heeft aangekondigd een goede reden om als ‘MODELLEN van de WEEK’ eens terug te kijken op het eerste Iveco-model van Herpa en wel dat van de toen nieuwe 190-38 Turbo-serie. Die serie was gelijk voor de vier merken, die toen in Iveco verenigd waren: Fiat, OM, Unic en Magirus-Deutz. Die namen stonden toen nog keurig midden in de grille:

Maar niet veel later verhuisde die oude merknaam naar onder en stond er Iveco midden in de grille zoals bij deze Fiats:

En niet veel later stond er alleen nog maar Iveco in de grille:

Herpa bracht in  eerste instantie een opzienbarend model van de 190-38 Turbo, niet alleen fraaie details, kantelcabine maar ook sturende voorwielen! De eerste modellen hadden nog het complete “Magirus-Deutz” midden in de grille staan inclusief het beeldmerk: de ‘Ulmer Dom’:

Maar ook de andere merknamen werden met speciaal aangepaste grilles gemaakt, al zijn er niet eens zo veel modellen van bekend:

Overigens werden die stuurbare voorwielen al gauw weer vervangen, het monteren ervan is nogal een priegelwerkje en dat kostte te veel tijd en dus geld.

Nog een variant: alleen ‘Magirus’ in de grille

Maar dat was ook maar kort want daarna stond er alleen nog maar Iveco in de grille zoals bij deze promotiemodellen van Iveco:

Zeldzaam is het model OM-Saurer met extra Saurer-embleem in de grille gemaakt in dit geval in de uitvoering van de Zwitserse Post:

Overigens zijn er voor Iveco sinds deze eerste Herpa-modellen heel erg veel promotiemodellen gemaakt door ook nog eens veel verschillende modelfabrikanten als Wiking, Busch, Rietze en AWM en de laatste jaren vooral met diecastmodellen van New-Ray, WSI en tegenwoordig Éligor. Misschien komt daarvan nog wel eens een overzicht als daarvoor tenminste interesse bestaat.

 

0 gedachten over “MODELLEN van de WEEK

  • arie van urk zegt:

    En dan ben ik toch wel nieuwsgierig naar hoeveel verschillende uitvoeringen van de grille Herpa heeft gemaakt.

  • Zelf heb ik hier een “Danzas” container combi staan,met de laatste grille erop.Herpa had zelfs de achterste zijruit aan de kabine vervangen door her zwart plastic rooster,zoals op de groene trekker te zien is.
    Vroeger had ik alleen de Magirus en Unic grilles gezien.

  • Helaas haalt Bartje 2 type door elkaar. Het door Jan getoonde groene promotie model heeft dat rooster nog niet. Het Danzas model met rooster is van het type daarna de Iveco Turbostar.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.