MODELLEN van de WEEK

Deze week gaan we maar eens flink terug in de tijd want begin jaren ’70 waren er eigenlijk alleen de overal verkijgbare Wiking-modellen waarmee je als modelbouwer een beetje stoeien kon. Dat deed ook Ger Berkhoff met zoals hier afgebeeld de Mercedes-Benz LPS2024 voorloopas trekker met een tankoplegger voor bitumen zoals die o.a. bij de toenmalige NWM in gebruik waren. De basis van de oplegger is van Wiking, de tank is zelfgemaakt van een zwartgemaakte ronde houten stok. Het logo op de achterkant is uit een folder geknipt en op de tank geplakt.

Een heel ander model is de Scania LB110 met een nabootsing van de eerste kippende silo-opleggers van Pacton, de Pacton Compact waarbij de hefcylinder zich in de tank boven de koppelschotel bevond.

De tank is gebouwd uit het samenstel van twee kunststof buisjes met verschillende diameter, die door Ger op kunstige wijze mooi zijn samengevoegd. Dat steunpoten en assenstel vast aan de tank zitten klopt want die opleggers kipten over de achterste as omdat de cylinder op de koppeling steunde.

Het volgende model, een MB LP2232 tankcombinatie, had een voorbeeld bij transportfirma “Van der Laan” uit Ridderkerk. Ook hier zijn de tanks uit kunststof buisjes gemaakt, die op passend gemaakte Wiking-onderdelen werden gemonteerd.

Het laatste model in deze reeks tankwagens is een Hanomag-Henschel F221 als 3-assige gastankwagen; kenners zullen de gastank wel herkennen als deel van de eind jaren ’60 uitgebrachte oplegger. Hier is die tank ingekort en op een passend gemaakt chassis gezet. Het idee voor dit model ontstond toen hij zo’n tankwagen van de toenmalige firma “Goedkoop & De Geus” had zien rijden.

Met minimale middelen en zonder al te veel schilderwerk kon je zo toch al erg leuke modellen maken.

(afbeeldingen: Bennie van Meurs)

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.