MODELLEN van de WEEK

Deze week een paar modellen van het alom bekende Jan de Rijk Logistics, opgericht in 1971 in Etten-Leur tegenwoordig gevestigd in Roosendaal. Paul Roerbag heeft een flink aantal modellen van die firma in model zoals deze vroegere kortgekoppelde volumecombinatie op MAN met topsleeper. Een model dat op een aantal Herpa-onderdelen is opgebouwd maar met veel eigenbouw als opbouwen uit grootvolumeopleggers van Herpa, een ondervloermotor van Wiking en bijvoorbeeld een topsleeper en tanks van ‘Super D’ (wie kent dat merk nog?) is gebouwd. De opschriften bij dit model zijn decals van DMC.

Het volgende model is van een Scania 113 Sytreamline met Jumbo huiftrailer van Herpa, die in de juiste kleuren o.a. door Piet Oversloot is gespoten en van opschriften is voorzien. Let op de sierringen die vroeger door B&S werden aangeboden.

Het model van de DAF 95XF SuperSpaceCab is voorzien van een Chereau-oplegger, die is ontstaan door een Herpa-oplegger aan te passen aan de typische Chereau-kenmerken als ronde hoeken.

De Rijk ging er prat op één van de eerste MB Actros lowline trekkers te hebben, dat was een door dealer Sturm in Roosendaal aangepast exemplaar want MB kon die toen nog niet leveren. Het basismodel komt van Herpa, de megatrailer is een ‘verbouwde’ want gladgeschuurde schuifzeilenoplegger van Herpa.

Wel een gewone mega schuifzeilentrailer is er bij het volgende model van een DAF XF te vinden, waaraan dan ook niet veel meer is gedaan dan in de juiste kleuren spuiten en de goede opschriften aanbrengen.

Een wat meer bijzonder model is de zwarte DAF die speciaal zwart was gemaakt voor de presentatie van de toen nieuwe reclamecampagne van Philips die min of meer beloofde dat ze dingen beter gingen maken. De trekker is vrij standaard, wel is een grotere tank van Super D aangebracht. De oplegger is weer opgebouwd uit een gladgeschuurde schuifzeilentraikler van Herpa, Marc Bodewes leverde de decals voor de opschriften.

Een bekende klant van De Rijk is “KLM Cargo’ en wat wordt ook wel uitgedragen met opleggers als deze megatrailer. de Scania trekker is een naar lowliner aangepaste van Herpa, de oplegger is gemaakt uit een bouwkit, die ooit door Marc Bodewes werd aangeboden inclusief de fraaie decals.

Meer uitgebreide beschrijving van de modellen en ook van de achtergronden daarbij staan in een zeer vermakelijk en uitgebreid verhaal in H0-MODELAUTO BERICHTEN nr. 137 van precies 10 jaar geleden. Het is goed die modellen ook eens in kleur afgebeeld te zien.

Eén gedachte over & ldquo; MODELLEN van de WEEK & rdquo;

  • Super-D onderdelen waren gegoten uit resin. Het waren veelal grotere type-conforme dieseltanks maar ook kastjes, kisten, spoilers en zelfs opleggers.
    De Super D onderdelen werden door iemand uit Luik gegoten en voor het grootste deel door Katja’s Truck Design (KTD) afgezet. Er werd heel veel van verkocht want de meeste modelbouwers waren niet tevreden over de wat kleine dieseltanks die aan de standaard Herpa modellen zaten.
    Later is Super-D een onderdeel van KTD geworden.
    KTD bestaat als modelautospecialist al jaren niet meer. Jorg Hüsgen is tegenwoordig vooral actief in treinen.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.