Modellen van de merken van CONOCOPHILLIPS

De serie over modellen van oliemaatschappijen zet ik toch maar voort. Het zegt u misschien niet veel maar CONOCOPHILLIPS is tegenwoordig één van de grotere Amerikaanse oliemaatschappijen ook dankzij fusies en overnames met elkaar en van wat andere merken. Daarvan kennen we waarschijnlijk wel het merk Union 76 maar vooral het in Europa wel bekende, het van oorsprong Britse JET dat naast GB vooral ook in Duitsland en Oostenrijk behoorlijk verspreid tankstations heeft.

Zoals gezegd is de naam ConocoPhillips de naam die is ontstaan na de fusie van de afzonderlijke maatschappijen, daarom hier eerst Conoco en daarna Phillips; in een volgende aflevering komen dan de twee andere bekende merken aan bod. Hier geen uitgebreide historische overzichten, daar zijn andere kanalen beter geschikt voor.

Conoco werd al in 1875 opgericht in Ogden in de Amerikaanse staat Utah en heette toen “Continental Oil and Transportation Company”. Het bedrijf handelde in steenkool, olie, kerosine, vet en kaarsen in het westen van de VS. Op 26 juni 1929 nam de toen “Continental Oil Company” de Marland Oil Company uit Ponca City in Oklahoma waar Marland gevestigd was over en vestigde daar het hoofdkantoor en ook nam Conoco Marlands logo, een rode driehoek, over. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het oliebedrijf een belangrijke leverancier van het Amerikaanse leger. In de jaren na de oorlog groeide Conoco uit tot een wereldwijd concern dat in 2002 uiteindelijk fuseerde met Phillips.

Over naar de modellen en het zal niet verbazen dat het uitsluitend ‘Amerikaanse’ modellen zijn recent van vooral Classic Metal Works:

Voor de CMW-modellen waren er echter al modellen van Matchbox (Mattel) als deze Ford Aeromax met tankoplegger …….

….… en dezelfde tankoplegger ook nog eens met de wat vage torpedo-zonder-naam:

Daarmee heb je het met modellen al gehad, wel is er van JL Innovative Design dit antieke tankstation ……

….… en van Woodland Scenics dit aardige billboard met verlichting.

Dan over naar Phillips.

De Phillips Petroleum Company werd in 1917 opgericht door de heren Lee en Frank Phillips in de Amerikaanse staat Oklahoma. In 1927 ontwikkelde Phillips een nieuwe benzine, die met succes getest werd op Route 66 en daarom ook werd besloten het product Phillips 66 te noemen. Het is nog steeds de naam van een tankstationketen in de VS. Phillips was al over de hele wereld actief, ook in Europa met een Noors bedrijf, tot het in 2002 fuseerde met Conoco.

Ook hier over naar de modellen en weer gaat het modellen naar Amerikaanse voorbeelden. Om te beginnen weer met de nog vrij recente modellen van Classic Metal Works:

Aangekondigd is ook al een model van een Chevrolet met tankoplegger:

Ook een model van Matchbox: de torpedo-zonder-naam met wel mooi verchroomde tankoplegger

Een merk Motorolie van Phillips 66 had de merknaam TropArtic en daarvan is ooit een wagon met piggyback-trailer verschenen van het al weer verdwenen merk Model Power:

Die naam TropArtic figureerde ook groot op racewagens uit de Nascar-serie; van het toenmalige Racing Champions verscheen deze teamtransporter met zelfs een modelletje van de racewagen met het logisch passende startnummer 66:

Naast de witte transporter is er dus ook een zwarte geweest:

Matchbox heeft in de jaren 90 ook een serietje teamtransporters van Nascar-Teams gemaakt en daar zat dus ook deze Kenworth met oplegger in het wit bij:

Dat waren de modellen, nog even wijzen op de twee antieke “Phillips 66 Gas Stations” die door Woodland Scenics zijn uitgebracht:

In het volgende deel de twee door Conoco en Phillips overgenomen merken die vooral via tankstations bekend zijn: UNION 76 en JET.

 

 

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.