Modellen van de DAF XF’s naast elkaar

Z-XF 01

Nu ook de DAF XF Euro6 van Herpa is verschenen kan die eens naast de al weer een tijd geleden verschenen versie van WSI gezet worden. Dan zie je de overeenkomsten en de verschillen. Het eerste verschil merk je direct bij het uit de doos halen: het gewicht van het diecastmodel van WSI is enkele malen hoger dan dat van het kunststof Herpa-model. Zo naast elkaar valt ook op dat het Herpa-model wat lichter van oranje kleur is en dat die kleur ook niet metallic is zoals het gelakte model van WSI.

Z-XF 02 Z-XF 03

Natuurlijk vallen de details op, de kop- en toplichten van het WSI-model zijn enkel zilver geschilderd terwijl die van het Herpa-model apart zijn ingezet en zelfs gedetailleerd zijn. Dar staat tegenover dat de contouren van het gelakte WSI-model scherper zijn dan die van het ultragladde kunststof bij het Herpa-model. Een groot verschil is er wel bij het trekkerchassis; bij het WSI-model is dat van kunststof er maar nauwelijks gedetailleerd al wordt dat dan ‘gecamoufleerd’ door de ook gelakte zijbekleding; bij het Herpa-model is dat als altijd zeer gedetailleerd zelfs met verchroomde tanks etc. al wordt dat ook ‘gecamoufleerd’ door de deels bedrukte zijbekleding. Het WSI-model heeft enkel aangeduide achterlichten, niet gekleurd, terwijl bij Herpa apart rode achterlichten zijn ingezet. De spiegels zijn bij beide modellen los bijgeleverd, die van Herpa geheel in oranje, die van WSI in oranje met gezilverde spiegelvlakken.

Z-XF 04

Groot verschil maken ook de wielen, bij WSI redelijk met zilverkleurige velgen, bij Herpa mooi met verchroomde velgen en zwarte naven. Er is een klein verschil in wielbasis van de trekkers, dat van Herpa is iets korter maar het stoort niet echt. De opleggers zijn vrijwel identiek, al zitten er heel verschillende en bij het WSI-model wat minder gedetailleerde chassis onder.

Z-XF 05

De achterkanten vn de trailers tonen wat verschillen, waarbij de achterbumper van het WSI-model in het wit is gelakt wat een betere indruk maakt dan het oranje exemplaar van Herpa.

Z-XF 06Z-XF 07

Het grote verschil zit het in de gebruikte grondstof en de mate van detaillering, dat bij Herpa-model veel hoger ligt, en vooral dat laatste zal wel het grote prijsverschil tussen beide modellen uitmaken. In de DAFshop kost het diecastmodel van de XF Euro6 van WSI € 12,50, de adviesprijs van het Herpa-model is € 39,50.

 

0 gedachten over “Modellen van de DAF XF’s naast elkaar

  • Brandweerfan zegt:

    Leuke vergelijking! Ik heb de CF en LF van WSI gekocht en heb er al diverse brandweervoertuigen van gemaakt en ben zeer tevreden over beide uitvoeringen.

  • Het kan aan mij liggen maar de afbeelding van de truck op de zijkant van de trailer Herpa lijkt breder dan die van Wsi.
    Het is net of de afbeelding in de breedte opgerekt is. Of die van Wsi te smal.

    Sybran

  • Leuk item. Wat ik mis is kritiek op de Herpa DAF.Het verbaast mij dat de grill A niet zwart is en B dat de zilveren band niet de juiste vorm heeft. Bovendien zit er op de spacecab de oude spoiler van de XF 105.Wat betreft de grill,misschien past die van WSI wel in de Herpa cabine……Herpa heeft mij enigszins teleurgesteld.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.