Modellen van AVIA

In deze serie maar eens aandacht voor een merk dat alleen tankstations exploiteert: AVIA. AVIA is van oorsprong een Zwitsers merk en werd daar al in 1927 door oliehandelaren in het leven geroepen. Onder het motto ‘samen staan we sterker’ werd in 1960 ook AVIA International opgericht. Vandaag de dag bestaat het merk uit meer dan 90 zelfstandige, onafhankelijke oliebedrijven in 15 West-Europese landen, waaronder een aantal bedrijven in Nederland.

Over naar de modellen, natuurlijk eerst die met een typisch Zwitsers tintje. Roskopf maakte een model van de Saurer D330 4-asser als tankwagen van AVIA:

Zo ver ik het begrepen heb was er bij die modellen een decalvelletje met de namen van aangesloten oliemaatschappijen, maar of er ook modellen met opgedrukte namen zijn geweest is mij niet bekend (het zou best kunnen natuurlijk):

Na de Saurer-modellen volgde ook een model met de Mercedes-Benz 3333 als basis (met dezelfde opmerking over de bijgevoegde namen en/of opdrukken):

Na Roskopf waren er modellen van Brekina zoals deze Volkswagens en Mercedes-Benz met opzettank:

In samenwerking met het Franse SAI kwamen er ook deze modellen met een Frans tintje van Brekina:

SAI zelf maakte al een kit van een Citroën-garage met AVIA-pompen (en bijgeleverde Citroën-modellen):

Ook van SAI was er deze kit van een wat moderner AVIA-pompeiland:

Ook van het Franse Majorette zijn er wat modellen zoals de Saviem tankwagen met groene maar ook met rode basis en later ook de Ford Cargo, zelfs met aanhanger:

Meer modellen zijn er misschien wel, dit is wel al een vrij compleet en eigenlijk nog best beperkt overzicht. Een moderne tankwagen (zoals het boven afgebeelde NL-voorbeeld) zou ook niet misstaan.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.