Rob Mooij

Vervoer van compleet gebouwde strandhuisjes in IJmuiden door de Firma Frits Schellinger ongeveer 1995. Gebruikt werden toen ex YA 4440 die flink overbelast werden. (Voor transport van de toen nog algemeen voorkomende uitneembare huisjes werden de zijkleppen geplaatst) Na al eerder een groene YA 4440 gebouwd te hebben is ook de tweede DAF YA 4440 eigenbouw uit diverse materialen. De cabines zijn van ver voor het Artitec model en gebouwd in hout!!

Foto 1:
De auto in ruwbouw half gereed. Duidelijk zichtbaar de gebruikte materialen.

Foto 2:
De voltooide burger YA 4440 gereed voor een tweede leven.

Foto 3:
De twee geheel in eigen werkplaats gebouwde wagens.

Foto 4:
Het houten huisje werd gebouwd op een stalen frame met vier opleggersteunen. De wagen werd onder het huisje gereden en de poten ingedraaid. Gezien de korte rit (ca 500 meter) werd de boel niet vastgezet!

Iedere keer als ik het bezorgwagentje van Picnic zie rijden moet ik weer denken aan de Daf Pony. De Pony was een licht vrachtwagentje met de techniek van een Daf 44. Ze waren te verkrijgen als bakwagen of als trekker voor een kleine oplegger. Er zijn er ongeveer 1000 gebouwd en daarna verdween het wagentje stilletjes uit het straatbeeld. Toch had het anno 2020 als bezorgwagentje met aangepaste aandrijving beslist geen gek figuur geslagen.

Foto’s 5, 6, 7 en 8:
Om de collectie in de vitrine weer een beetje completer te maken heb ik een model van een Pony gebouwd. Met de schaarse info uit literatuur en internet is een werkschets gemaakt. Begonnen is de bouw met een ladder chassis gemaakt uit stukjes messing U-profiel. De cabine en het dakje zijn gemaakt uit een blikken label. Ook de laadbakbodem is van blik, de bakranden zijn van kunststofplaat (styreen). De wieltjes komen uit een onderdelenassortiment van Roco (!). De bakbodem is een stukje houtfineer. De cabine is voorzien van een minimaal interieur bestaande uit twee kuipstoeltjes en een stuurwiel. Blauw was een van de standaardkleuren en ondanks dat er op dit wagentje best wat aan te merken was is de kleur in ieder geval standaard!

 

 

foto 1Leeg foto 2
 foto 3 foto 4
 foto 5 foto 6
 foto 5 foto 6

terug naar overzicht

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.