MODEL van de WEEK = SCANIA promotiemodellen deel 2

Het MODEL van de WEEK is een ode aan een 45-jarige want zo lang is het al weer geleden dat Wiking het eerste model van een Scania in de handel bracht en dat kan dus gelijk dienen als deel 2 in de serie ‘Scania Promotiemodellen’.

Als gezegd 45 jaar geleden, in 1972 dus verscheen het eerste Scania-model van Wiking, een model dat nog steeds in nieuwe varianten door Wiking wordt gemaakt. Niet exact in de schaal 1/87 maar iets kleiner waarom deze Scania’s ook altijd als 1/90-modellen worden beschreven. Het eerste model was een fronstuurtrekker uit de 0-serie ofwel de LB110 die naast wat algemene kleuren ook in het inmiddels bekende geel met rood verscheen:

En ook in het geel met rood zonder opdruk:

De 0-serie kenmerkt zich door de koplampen in de bumper:

Photo: Scania archive 1970s

Nadat Scania de 1-serie had geintroduceerd kwam ook Wiking in 1977 met de aangepaste versie, nu met de koplampen in de grille. Dat model verscheen met een gesloten oplegger in een wat bleke kleur geel met rood:

Dat bleke geel klopte wel getuige deze voorbeeldfoto van de kleinere LB80, bij die zijn de huiven wel ‘gewoon’ geel:

Van die 1-serie verschenen in de 1978 en verder ook wat modellen met Scania-opdrukken maar nu in geel-blauwe kleurstelling. En die dan ook weer met kleine verschillen die door Wiking-specialisten onderscheiden worden, maar kijkt u zelf:

Wiking levert nog steeds leuke varianten van de inmiddels opgepoetste Scania 111’s in vooral de geliefde ASG-kleuren.

Hier zou ik ook de 0- en 1-serie modellen van Albedo al kunnen noemen, maar ik weet nog niet zeker of die ooit iets van wat je een Scania-promotiemodel zou kunnen noemen heeft uitgebracht. Nog even verder zoeken, anders komt al gauw de 2-serie van Herpa om de hoek.

(Naar deel 3)

(Terug naar deel 1)

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.