MODEL van de WEEK

Z-MvdW 01

Als MODEL van de WEEK dit keer het model van de DAF 95XF, die Italeri bijna 15 jaar geleden liet maken in China. Dat deden ze in het kader van een Italiaanse verzamelserie van Edicola Fabbri onder de naam “Camion da Collezione”, waarin naast de DAF modellen van andere Europese maar ook Amerikaanse trucks zijn verschenen. Eigenlijk een beetje wonderlijke serie modellen, leuke modellenkeuze, gedetailleerde modellen maar soms allerbelabberst qua afwerking. De DAF is daarop geen uitzondering.

Z-MvdW 02

Het eerste model met de DAF, dat in die verzamelserie verscheen, is de groene trekker met kipoplegger. Zoals u kunt zien zitten alle details van de 95XF SuperSpaceCab, zelfs apart ingezette koplampen maar dan weer wel een matig interieurtje. In opzet niet slecht maar dat er veel mis kan gaan bij montage en afwerking is ook wel duidelijk.

Z-MvdW 02a

Het probleem bij deze DAF, en eigenlijk alle modellen uit die serie, was dat de afwerking soms zwaar te wensen over liet: slecht gelakt, kijkt u maar eens naar de grille, opschriften soms niet op de goede plek of scheef, vaak slecht gemonteerd waardoor cabines niet goed of te hoog op het chassis staan, soms staat de boel ook gewoon scheef. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat als alles goed gegaan was, het model er wel perfect uitzag. Bij de DAF’s die ik heb is dat niet zo. De foto’s maken dat wel duidelijk.

Z-MvdW 04Z-MvdW 05

Ook gek eigenlijk: alle DAF’s hebben NL-kentekens. Die hebben natuurlijk weinig met een kiptrailer van “Italcementi” of een koeltrailer van “Barilla” van doen bijvoorbeeld. Die trailers zijn soms wat al te simpel maar doen het vaak wel goed bij de trekkers. Al met al en ondanks alle gebreken is het wel een leuk serietje modellen, die indertijd ook niet duur waren zodat het best de moeite loonde ze uit Italië te laten overkomen.

Z-MvdW 06

 

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.