MODEL van de WEEK

MvdW 01a

Op de 11e van de 11e schieten de carnavalsverenigingen weer in actie en dat gaat onvermijdelijk gepaard met het innemen van het bekende gerstenat. Daarom deze week aandacht voor misschien wel de eerste bierwagen in ongeveer de H0-schaal: deze Büssing van Schuco in Heineken-uitvoering.

Een model dat begin jaren ’70 al is verschenen in de Schuco-Modell serie met vooral modellen in 1/66 en daarom beter bekend als de 1/66-serie. Toch is deze diecast Büssing zelfs met aangeduide “Unterflur”-motor vrijwel op H0-schaal, er zijn er een paar gemaakt als bakwagen maar ook als kippertje. De cabine is me niet geheel duidelijk, het lijkt op een Burglöwe van ergens mideen-eind jaren 60 maar zeker weten doe ik het niet. De cabine is wel identiek aan een jaren eerder gemaakt maar dan volgegoten Piccolo-exemplaar. Een interieur heeft het model niet.

MvdW 02a

Hoe dan ook, van het Heineken-exemplaar blijken ook nog wat verschillende te bestaan door verschillende stickers op het model: verschillen in kleur en met of zonder schaduwletters bijvoorbeeld:

MvdW 02

Die modellen zijn nog wel te vinden, hoewel een mint-exemplaar best wel zeldzaam zal zijn.

Ik heb eind jaren 70 al eens een modelletje op een rommelmarkt gevonden en gekocht voor vijf dubbeltjes. Flink bespeeld, maar met nog redelijke stickers. Dat model heb ik indertijd voorzien van Wiking-wielen en wat met verf en andere zaken bijgewerkt:

MvdW 03

Ter vergelijking: de mooie MAN F8 in Amstel Bier-uitvoering van Brekina

MvdW 04MvdW 05

En zo past het aardig bij al die andere ‘biertrucks’ die in de vroegere periode horen, waaronder de echt prachtige DAF van Dommelsch Bier van Artitec, de idem Brand Bier-wagens en de Bavaria-DAF van Brekina.

MvdW 07 MvdW 07a

PS. Ook deze blijkt er nog te zijn: een Amstel Beer Magirus van Brekina

MvdW 08

 

0 gedachten over “MODEL van de WEEK

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.