MODEL van de WEEK

Deze laatste MODEL van de WEEK van 2018 eens geen ver- of gebouwd model maar gewoon een model dat zo verkrijgbaar was. Deze Grove kraan is een product ‘Made in China’ dat in 1997 onder de merknaam van Realtoy in de speelgoedhandel in een ‘Construction’-setje opdook. Een deels diecast- en deels kunststofmodel met naast dat “Heavy Duty” nog een merkwaardig opschrift: “max. L 45 cm” wat voor het model wel klopt want die mast laat zich echt tot die lengte uitschuiven, maar is natuurlijk de H0-maat.

Een jaar later kwam er een eigen variant van het toen nog bestaande EDOR, die indertijd al heel actief was met diecastmodellen uit Chinese productie:

Kenners hebben natuurlijk al wel ontdekt dat het een model van de Grove TM 1100E moet voorstellen, waarvan Wiking 10 jaar daarvoor al exact hetzelfde model had uitgebracht:

Wat je dus wel krijgt met het maken van een exacte kopie ‘Made in China’ van een model is dat ook de fouten worden overgenomen, want ook aan het Wiking-model schortte al het een en ander: het model is een hele centimeter te kort en ook nog wat te smal, de mast is meer dan overgedimensioneerd en meer geschikt voor een 300 tonner dan voor deze 110 tonner, wat er weer toe heeft geleid dat er te weinig ruimte naast overbleef voor de cabine en motorkasten, die dus nog weer eens te smal werden, en waardoor het hele model ook nog eens te hoog is geworden. Kortom, er was nogal wat mis aan het toen al vrij prijzige Wiking-model, wat ze er niet van weerhouden heeft toch een paar aardig ogende varianten uit te brengen:

Natuurlijk was het ‘Made in China’-model een stuk goedkoper!

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.