MODEL van de WEEK

Het model van deze week kwam ik weer eens tegen als “nieuwtje” van ERTL. Nu is dit model van de John Deere 9510 Maximiser maaidorser niet zo nieuw als Ertl je wil doen geloven. De 9510 is een maaidorser uit de jaren ’90 als verbeterde versie van de 9500:

De firma Ertl werd al in 1945 opgericht en kreeg in de jaren ’70 vooral bekendheid met de kits van 1/24 truckmodellen, later pikten ze ook het merk AMT die identieke kits maakte op. Ertl maakte echter vooral ook modellen van landbouwvoertuigen en dat in de bekende schalen van 1/16 via 1/32 en 1/64 tot 1/87. In 1998 verscheen dan ook al dit model van de John Deere 9510 van Ertl, in de toen Ertl kenmerkende rood met zwarte verplakking:

In 1999 werd Ertl overgenomen door Racing Champions, die even later ook het merk Britains overnam, en kwam onder andere de John Deere 9510 in nieuwe verpakking als nu juist vanwege die verpakking veel gezochte “Premiere”-versie:

Maar daarna ook weer ‘gewoon’ in deze blisterverpakking:

Ik meen in 2011 echter werden de merken Ertl en Britains weer door Racing Champions, inmiddels RC Corporation geheten, afgestoten waarna die werden overgenomen door de Japanse speelgoedgigant TakaraTomy of kort gewoon Tomy. Die hebben de merken Ertl en Britains weer een eigen identiteit gegeven, zie ook de huidige website van Ertl. En nu is er dus weer een uitgave van de John Deere 9510 in deze verpakking:

Op zich is het model al die jaren onveranderd gebleven. Een redelijk goed weergegeven diecastmodel met kunststof delen en al die jaren alleen met ‘maisbek’ geleverd:

Voor de volledigheid, ook deze vroegere John Deere-modellen zijn ‘nieuw verkrijgbaar’:

Tot slot is op te merken dat de naamgever van het merk, Fred Ertl, vorig jaar augustus is overleden.

0 gedachten over “MODEL van de WEEK

  • First – thank you for great, essential text. Secondly – a few years ago I bought first edition of this model, and last year I found that new one has better details. So I bought another one (to be collector is to be mad and crazy :-). Unfortunately quality of tractors is not high. Strange way of model building – two halfs: left and right. Gap in the middle is terrible – it looks awful.
    But 1:87 world of farm machines is not so rich as 1:32, so we have to enjoy almost everything in “our” scale.
    Greetings.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.