Kort nieuws week 18

Nieuwe bussen aangekondigd door AWM (Bussen 2015/1):

 • 73489 Setra S 415 UL/SF „Sutter Reisen“
 • 74566 Setra S 515 HD „Heideker Reisen“
 • 74578 Setra S 515 HD „Dr. Richard“ (A)
 • 74579 Setra S 415 HD/FL „Koch Individual Reisen“
 • 74585 Setra S 515 HD „Wachter Reisen“ (A)
 • 74588 Mercedes-Benz Intouro „Saar-Pfalz-Bus“
 • 74599 Mercedes-Benz Integro „EDAD Reizen“ (NL)
 • 74600 Mercedes-Benz Integro „GBB – Nordwestmecklenburg“

WK 18 AWM bus 1WK 18 AWM bus 2

Indien nog niet eerder afgebeeld, een wel mooi bedrukte Scania van J.P. Vis uit Kwintsheul van AWM:

WK 18 AWM Scania Vis

Meer info: www.automodelle.com; www. www.modelautoos.nl

Als het goed is zou deze Volvo van Brekina verkrijgbaar moeten zijn:

WK 18 Brekina Bilsped

Foto: Brekina

Bij Modelbus.nl is deze VDL Futura van “Maaskant Reizen” gemaakt door Holland-Oto verkrijgbaar (geweest?):

WK 18 Futura maaskant

Info: www.modelbus.nl

Exclusief Brekina-model voor Hünerbein:

WK 18 Hünerbein

Info: www.huenerbein.de

Ook voor Hünerbein deze VK Solaris bussen van TEC-Sadar, die tussen Aachen en Eupen verkeren:

WK 18 VK bus TEC

Als u er nog geen genoeg van heeft, nog een “Tatto-Truck” in de MAN-shop:

WK 18 MAN Tattoo Truck

Meer info: https://man.logwin-logistics.com/

Aardige Skoda’s en aanhanger als kleinseriemodellen van MM Brno:

WK 18 MM Brno

Info: www.cars87.com

Het mei-nieuws in de shop van het Duitse Post Museum met weer bijzondere Wiking-modellen:

WK 18 PMS 1WK 18 PMS 2WK 18 PMS 3

Info: www.postmuseumsshop.de

Er zijn al weer meer wagons met Kangourou-trailers, maar meer losse trailers zouden welkom zijn, daarom alleen een sfeerplaatje:

WK 18 REE Kangourou

Nieuw in het ‘Sammler – Kontor”, deze heel aardige Wiking-modellen:

WK 18 Sammler-Kontor

Info: www.sammlerkontor.de

In het plaatsje Groterdam worden voortdurend nieuwe projecten aangepakt, zo blijkt. Zo wordt er nu aan de hand van een oud voorbeeld een DAF autotransporter opgebouwd om weer eens aloude DAF-jes te gaan vervoeren:

WK 18 Z-project

Wie meer wil weten moet maar eens op de facebook-pagina van het Groterdam Project kijken of op www.hetgroterdamproject.nl.

De Daffodil is trouwens de vanouds bekende van EKO, die weer verkijgbaar is/zal zijn (net als de rest van het EKO-programma overigens) bij Modeltreinexpress in Vlaardingen, zie www.modeltreinexpress.nl.

 

En dan nog dit voor de liefhebbers:

Eind mei 2015 verschijnt het eerste deel uit een serie van drie boeken over ‘VAN SEUMEREN – Een Ondernemende Familie’.

WK 18 seumboek

In dit eerste deel (subtitel ‘Historie’) worden, naast de familiegeschiedenis vanaf 1820, (bijna) alle bedrijven beschreven die door de familie van Seumeren zijn opgericht. Zo wordt er o.m. uitgebreid ingegaan op de transportbedrijven van Roedy van Seumeren (zoals ‘Van Seumeren Transportbedrijf – V.S.T.’ te Uithoorn) en zijn zonen. Het grootste deel is echter gewijd aan het in 1966 door Jan van Seumeren opgerichte ‘Van Seumeren Kraanbedrijf – S.K.B.’ te Utrecht. Chronologisch wordt de ontwikkeling van het bedrijf (vestigingen, overnames, organisatie, kwaliteit, veiligheid, personeelsbeleid etc.) beschreven tot in 2000, het jaar waarin Van Seumeren collega-bedrijf Mammoet overnam en onder die naam besloot verder te gaan.

In het tweede deel (subtitel ‘Kranen’), dat in 2016 zal verschijnen, worden alle hijskranen beschreven die in de Van Seumeren periode zijn aangeschaft. In het derde deel (subtitel ‘Transport’), dat in 2017 zal verschijnen, komen de vrachtwagens en alle vormen van transport aan de orde. Tevens aandacht voor o.m. modelbouw, ‘merchandising’ en overzichten van al het materieel.

De uitgave van deze boeken, geschreven door Peter de Groot en Dirk Knoester, is een initiatief van ‘Boer’ Jan van Wees van het ‘Van Seumeren-Mammoet Archief’. De boeken zijn tweetalig (Nederlands / Engels) uitgevoerd in liggend A-4 formaat, met harde kaft. Deel één bevat 432 pagina’s en circa 1050 afbeeldingen en wordt gedrukt in een éénmalige oplage van 1000 stuks. De prijs bedraagt € 49,95 exclusief verzendkosten. Voor Nederland is dat € 10,00 per boek.

Het boek verschijnt niet in de boekhandel, maar is te bestellen bij:

 • -‘Transportboek’ van Theo Wieringa te Deventer
 • -‘Mackfanclub’ van Willem Kuiper (en via hem op diverse evenementen)
 • -‘Van Seumeren-Mammoet Archief’, via een bericht naar vsmarchief@gmail.com.

Op afspraak is daarbij ook afhalen mogelijk in Amersfoort, Den Haag, Maarssen of Zeewolde.

0 gedachten over “Kort nieuws week 18

 • Ten eerste… EKO (ToyEko) is ook te koop bij http://www.dutchart-models.nl Ook de Pegaso kit’s van Nimix die tegenwoordig bij ToyEko zitten.
  Ten tweede, de opbouw van die Daf autotransporter is gewoon een Herpa ombouw. Jammer hoor. Hoort dit wel bij het nieuws??
  Ten derde, de Kangourou set van REE was al uitverkocht voordat ik ze kon bestellen. Hopelijk komt er een tweede run. Verder zijn er 7 losse wagons met opleggers beschikbaar. Zie http://www.ree-modeles.com/catalogue/wagons/79-les-wagons-kangourous/214-wagons-kangourou-s1 Overigens staat de set daar nog wel als leverbaar vermeldt.

 • De DAF autotransporter is gebaseerd op een Mercedes SK. De motorwagen kan nog wel, maar een tandemaanhanger? Vraag het me af. Tussen groot en klein zit minstens 20 tot 25 jaar verschil.
  REE levert weliswaar kleine series maar talenwonder Cor kan altijd terecht bij Pierre Dominique, de grootste winkelier in Frankrijk met webwinkel. Stond vroeger zelfs in Houten.

 • Groterdam zegt:

  Ten eerste …..De Ree set met oplegger en oprij gedeelte is nog gewoon te verkrijgen bij oa MTE als set 333. (mocht je interesse hebben)
  Ten tweede…..Weet ik. Het kan niet en echte diehard autoliefhebbers hun maag draait al om bij het aanzien van de aanblik van de ombouw. Ik echter vind het leuk, en het is ook geen ombouw maar een simpele omwisseling van inderdaad de bovenbouw met de ombouw. Ik zag de foto van het echte model en dacht, ach, ik doe eens gek.Reacties van autoliefhebbers als deze had ik al verwacht 🙂

 • Wat betreft de ombouw gaat het erom dat de persoon die deze heeft gemaakt er tevreden mee is, andere kunnen en weten het toch altijd beter.

 • Erik-Jan zegt:

  ik kan zelf ook enorm genieten van bijzondere combinaties, in mijn vitrines is ook niet alles even origineel…

  wat te denken van een Volvo 144 met de grote sportwielen van een AMG SLR, of een Volvo FH16 cabine op een MAN 8×4 chassis, puristen hadden daar ook kritiek op (op een niet nader te noemen Duits forum)

 • Wat betreft de REE-modellen, alle aangekondigde wagons met trailers uit serie 1 zijn er; de volgende reeks komt binnenkort. Dat is het nieuws, maar als modelautoliefhebber zou het aardig zijn als die trailers ook eens los verkrijgbaar zijn (en dan hopelijk tegen een redelijke prijs…..).
  En ik denk dat ze in Groterdam veel plezier aan hun autotransporter beleven; is een leuk project. Ben benieuwd of er meer zijn met zo’n project…….

 • Groterdam zegt:

  Mooie link Rene. Het grootste probleem is de aanhanger zie ik nu pas…Die is wel heel erg uit de maat.
  Die zou ik er nog af kunnen laten, en wat Dafjes minder laden.

 • @Groterdam:
  Volgens mij doel je op een foto met een CMC met Ford Anglia’s. Die lijkt op een Daf met Daffodils. Die trailer is anders ja. Ik zou hem lekker zo laten als je er zelf tevreden mee bent.

 • Mooie pagina met al die Braakman-wagens. Een Saviem autotransporter beladen met Jaguars, WOW!

 • Chris, ik zou de opbouw smaller maken. De ‘moderne’ autotransporter is veel breder dan de DAF cabine en dat staat niet vind ik.

 • Groterdam zegt:

  Absoluut waar ! Het begon als een grapje, maar nu ik de Daffdiles een beetje aan het pimpen ben, ga ik denk ik die transporter ook nog eens aanpakken.

 • Ik vind het trouwens nog niet zo een slecht idee van Jan om er een verbouwing tussen te zetten, dit brengt andere bezoekers misschien wel op een idee en misschien trekt het wel meer bezoekers van de site.

 • Wat betreft die Kangoeroe set van REE. Die heb ik besteld en kreeg te horen dat ze waren uitverkocht. Dus, als een ander ze wel heeft gekregen is dat natuurlijk leuk voor hem. Wil niet zeggen dat ze nog besteld kunnen worden bij REE.
  Ik vind ook, maar dan wordt ik weer als ouwe zeur weggezet, dat ombouwen of verbouwen niet tussen nieuwe modellen horen.
  Daar hebben we een forum voor, zoals Chris ook heeft gedaan. Netjes trouwens. Ook de Dafjes zijn een stuk bekomen.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.