KAAS-transport in model

Z-Kaas 01

Kaasstad Meppel? Veel Nederlanders zullen daar van opkijken. Bij kaasstad denk je toch aan Alkmaar of Gouda. Maar inderdaad ook Meppel was kaasstad. Tot zo’n tien jaar geleden dan wel, want toen werden de laatste pakhuizen van toen Frico maar voorheen NCZ in Meppel gesloten. De echt interessante historie van de ‘Nationale Coöperatieve Zuivelverkoopcentrale’ zal ik hier niet uit de doeken doen, dat zou een veel te lang verhaal worden. Maar het is wel aardig om de modellen die één van onze bekendste exportprodukten ‘uitdragen’ bij elkaar te zetten.

Van De Kleine, jawel uit Meppel, kwam al in de jaren ’80 een fraai model van een Volvo met koeltrailer in de uitvoering van “NCZ”, uiteraard op basis van Herpa. Afgebeeld is een enigszins bijgewerkt model.

Z-Kaas 01a

Heel bekend zijn ook de twee Albedo-modellen van Baas met de “Old Amsterdam”-opleggers (wist u dat de kaas met de naam Old Amsterdam pas in 1985 op de markt kwam?):

Z-Kaas 02

Ook van toen nog Efsi-Holdi kwam een voor hun doen best mooi model: een DAF 95SC combinatie van “Baars Kaas” uit Schoonrewoerd met het bekende merk “Leerdammer” (meer daarover onder Leerdammer)

Z-Kaas 03

Wat later was Efsi-Holdi opgegaan in Holland-Oto en daar kwam een volgend model vandaan: weer een DAF 95SC combinatie van “Baars Kaas” maar nu met het merk “Landana” (Baars Kaas is overigens onderdeel van “Royal Wessanen”). De Duitse teksten maken wel duidelijk op welke markt dit merk net als Leerdammer gericht is.

Z-Kaas 04

Weer later kwam ook van Holland-Oto een model van een DAF 95XF met oplegger in het uiterlijk van “BeemsterKaas”, inderdaad afkomstig uit de Beemster en het merk van CONO Kaasmakers:

Z-Kaas 05

Van AWM zijn er ook een paar modellen bekend: een mooie Volvo FH12 koelcombinatie van weer Baars / Leerdammer …..

Z-Kaas 06a

…. en wat meer recentelijk een DAF XF105 met oplegger van ‘Kraats Kaas’ gevestigd in Hoogeveen, ook deze met Duitse teksten (tegenwoordig schijnt overigens Bakker-Logistiek het transport te verzorgen):

Z-Kaas 07

Van Holland-Oto is ook nog eens een model voor “Frico” gemaakt zo blijkt; meer info daarover heb ik niet kunnen vinden:

Z-Kaas 08

Tja, en dan mag je natuurlijk die DAF DO met dieplader van Brekina beladen met wat overmaatse kazen niet vergeten, leuk maar niet al te serieus model:

Z-Kaas 09

 

0 gedachten over “KAAS-transport in model

  • Bestaat albedo nog wel?
    De ene zegt van wel een ander van niet.
    Wie weet er iets meer van?

  • De grote man achter Albedo, Roland Forkel, is in 2008 overleden. Het merk bestond al jaren niet meer. Forkel heeft destijds bij Herpa (jaren 80) der Masstab opgericht.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.