ESSO-modellen, deel 7

In dit deel komen de ESSO-modellen van Brekina aan bod voor zover ik ze heb kunnen vinden. Brekina is in 1980 opgericht en stelde in 1981 eerste modellen voor. Vanaf het begin heeft het merk zich gericht op Oldtimer-modellen met de nadruk op de jaren ’50 en ’60. Letterlijk het eerste modelletje was dat van een DKW F7/F8 bestelwagentje. In later jaren is daarvan ooit deze ESSO-variant gemaakt:

Medio de jaren ’80 verschenen er steeds meer busmodellen van Brekina en één daarvan, de Mercedes-Benz O 321H kwam er in een uitvoering van de “ESSO Renndienst”:

In die tijd begon ook de nog steeds voortdurende stroom modellen van de VW Transporters, van de eerst de T1-varianten tot nu de verschillende T2-modellen. In 1990 verscheen deze VW T1 als eerste ESSO-model, volgens Brekina moeten er twee iets verschillende uitvoeringen van zijn maar die kon ik niet ontdekken:

In de loop van de jaren zijn er zoals gezegd meerdere Transporter-varianten door Brekina gemaakt en sommige daarvan verschenen dan ook in een ESSO-uitvoering zoals deze (bij de meer dan duizend Transporter-modellen die Brekina heeft gemaakt kan ik er best nog wel ééntje gemist hebben):

En dan natuurlijk niet te vergeten de mooie NL-varianten die dankzij MCH het licht zagen (hier ook met een voorbeeld):

Al sinds 1990 heeft Brekina net als Wiking ook een opzettank in het programma, prima om de modellen van bakwagens mee te vullen. Het duurde wel lang voordat daarvan ESSO-varianten zijn verschenen, de Borgward in 2001 bijvoorbeeld:

Brekina heeft nu ook verschillende modellen van op personenwagens gebaseerde bestelwagens, daarvan zijn inmiddels een aantal ESSO-varianten bekend, sommige zijn zeer recent:

Pas in 1998 kwam er bij Brekina een eigen model van een tankoplegger in het programma, een typisch Duitse tankoplegger zoals die o.a. door Haller in de jaren ’50 en ’60 werden gebouwd. Het heeft wat geduurd voordat daarvan ESSO-varianten verschenen maar inmiddels zijn het er toch aardig wat geworden. Voorop dit keer het model met de DAF DO2000 als trekker, jammer genoeg wel een Duitse uitvoering:

De laatste jaren zijn er zoals gezegd meer verschenen, hier drie varianten met steeds dezelfde uitvoering van de oplegger:

De vrij recente Scandinavische varianten:

En de varianten in de witte basiskleur (waarbij ik lang heb moeten zoeken naar de afbeelding van de Scania die in 2007 werd gemaakt):

En dan zijn er nog de vrij recente Franse varianten met de Berliet als trekker voor de oplegger en ook als tankwagen:

Als laatste is er deze MB “Hauber” met een van Herpa ‘geleende’ wat meer moderne tankoplegger; eigenijk een model waarmee Brekina qua voorbeelden ook al in de latere jaren ’70 verzeild is geraakt:

In het volgende deel modellen van wat andere Duitse fabrikanten.

(Terug naar deel 6)

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.