ESSO-modellen, deel 3

Oudere verzamelaars zijn ongetwijfeld bekend met de modellen in ongeveer H0, die LEGO in de jaren ’50 en ’60 uitbracht om te dienen als verlevendiging van de uit de bekende bouwsteentjes te bouwen stad. De automodellen in de doosjes zoals hierboven waren duidelijk “Esso”-gericht met zelfs dat Esso reclamemannetje er op afgedrukt (het lijkt er trouwens op dat Lego door dat Esso-mannetje geinspireerd was voor het eigen reclamemannetje). Die modellen stonden ook prominent in de oude catalogi als deze:

Het bekendste model is wel dat van de Bedford die als tankwagen en als bakwagen met stickers van “Esso”-opschriften waren voorzien:

Voor de bakwagen was er ook een passende aanhanger die zowel los als in combinatie werd aangeboden:

Ook in latere catalogi zijn die “Esso”-modellen nog steeds aan te treffen:

En dus ook het doosje met uithangbord en pompen:

En het complete “Esso”-servicestation, hier de oude doos …..

….. en hier de wat latere doos met inhoud:

In de jaren ’60 bood Lego ook setjes met een paar automodellen aan zoals deze met de toen nieuwe Mercedes-Benz ‘Kurzhaubers’ als basis …..

…… en daarbij dus de ‘Kurzhauber’ als trekker met tankoplegger in “Esso”-uitvoering (die overigens al snel vervangen werd door de meer bekende “Shell”-uitvoering):

Tegen het einde van de jaren ’60 is Lego gestopt met deze eigen modelauto’s omdat ze steentjes gingen maken waarmee je ook automodellen kon maken. Originele maar vooral onbeschadigde en niet kromgetrokken Lego modellen zijn er niet zo veel meer; de Bedford blijft voor velen een dankbare basis voor een ombouw.

In deel 4 nog meer ‘oud’ spul.

(Terug naar deel 2)

0 gedachten over “ESSO-modellen, deel 3

  • Hele mooie serie over Esso modellen Jan, en je hebt helemaal gelijk met die Bedford.

  • Wij kochten normaal gesproken geen lego,maar die Esso Kurzhauber had mijn broer toch maar gepakt.Hij had dus al de Bedford bakwagen met aanhanger,en die bak was al vlug krom.Het moet aan het plastic gelegen hebben,want de bedford zelf was wel recht.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.